Follow us

Λαμπερή, νεανική επιδερμίδα στα 40+ | Ποιες συνήθειες να υιοθετήσεις και ποιες να αφήσεις πίσω σου

Όλα τα skincare tips που χρειάζεται να ξέρεις αν θες νεανική επιδερμίδα τώρα - και για τις επόμενες δεκαετίες.

Marion Cotillard Splash News / Ideal Image

Παρ' όλο που έχουμε σταματήσει πλέον να μιλάμε για ηλικίες στο skincare, και ακόμα και οι ειδικοί προτιμούν και επιμένουν να αναφέρονται στις ανάγκες που έχει μια επιδερμίδα ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι γεγονός ότι η περιποίηση προσώπου στα 40+ οφείλει να γίνει πιο συγκεκριμένη.

Οι λεπτές γραμμές που (μάλλον) είχαν κάνει την εμφάνισή τους ήδη από τη δεκαετία των 30s έχουν γίνει πλέον μόνιμες, κάποιες ρυτίδες είναι ακόμα πιο βαθιές ενώ είναι πιθανόν να παρατηρείς έντονη ξηρότητα και θαμπάδα, τη στιγμή που αυτές οι λέξεις δεν σε απασχολούσαν ποτέ πρωτύτερα. Ακόμη, έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και ο τύπος της επιδερμίδας αλλάζει με τα χρόνια. Έτσι, αν ήσουν για παράδειγμα "λιπαρή" είναι πιθανόν να έχεις περάσει σε μια πιο "μικτή" κατάσταση, αν ήσουν "κανονική" ίσως πλέον είσαι πιο "ξηρή" κ.ο.κ.

Αιτία για όλα τα παραπάνω; Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων και σταδιακά η παύση τους, που έχει ως συνέπεια τη μείωση κολλαγόνου και ελαστίνης. Το δέρμα αρχίζει να λεπταίνει, να εμφανίζει έντονες ρυτίδες και σε πιο προχωρημένο στάδιο να χαλαρώνει. Επιπλέον, η σταδιακή μείωση του υαλουρονικού οξέως, που είχε αρχίσει ήδη από πολύ μικρότερη ηλικία, τώρα δείχνει τις επιπτώσεις του πιο έντονα, με την αφυδάτωση να εντείνει την όψη των ρυτίδων. Τέλος, αν έχεις εκτεθεί υπερβολικά στον ήλιο όλα τα προηγούμενα χρόνια, ιδίως χωρίς αντηλιακή προστασία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τώρα θα έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα σημάδια της φωτογήρανσης (κηλίδες, πανάδες).

3 must κινήσεις που πρέπει να κάνεις πριν το λούσιμο αν θες λαμπερά μαλλιά όλο υγεία

Ποιες συνήθειες πρέπει να αφήσεις πίσω σου για μια νεανική επιδερμίδα τα επόμενα χρόνια:

- Μην χρησιμοποιείς τα ίδια skincare προϊόντα πρωί και βράδυ

Το ιδανικό είναι να έχεις άλλη ρουτίνα το πρωί και άλλη το βράδυ καθώς, μετά τα 40, οι ανάγκες της επιδερμίδας σου είναι διαφορετικές. Στη διάρκεια της ημέρας, το δέρμα μας εκτίθεται στις ακτίνες UV ενώ το βράδυ ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί για την αναδόμησή του. Έτσι, η πρωινή σου ρουτίνα θα πρέπει να εστιάζει στην προστασία και ενυδάτωση, με ένα αντιοξειδωτικό σέρουμ και αντηλιακό. Και το βράδυ, στόχος είναι η ανανέωση, με προϊόντα όπως ρετινόλη, πεπτίδια, ceramides καθώς και μια βραδινή κρέμα.

- Απόφυγε τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ

Προτίμησε έναν βαθύ καθαρισμό και καλό ντεμακιγιάζ, ιδανικά double cleansing.

- Μην ξεχνάς την εξειδικευμένη περιποίηση του λαιμού και των ματιών

Και οι δύο περιοχές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, αλλά αμελούνται συχνά - ιδίως ο λαιμός. Μην ξεχνάς να απλώνεις το σέρουμ, την ενυδατική αλλά και το αντηλιακό σε λαιμό και ντεκολτέ (εφόσον εκτίθεται), και επένδυσε σε μια καλή αντιρυτιδική κρέμα ματιών.

20, 30, 40+ | Οι καλύτερες κρέμες ματιών για κάθε ηλικία

- Απόφυγε "σκληρά" προϊόντα και cleansers που ξηραίνουν την επιδερμίδα

Προτίμησε ήπιες συνθέσεις που σέβονται τον επιδερμικό φραγμό και δεν αφυδατώνουν το δέρμα, με αποτέλεσμα να εντείνεται η όψη των ρυτίδων.

- Μην κάθεσαι στον ήλιο χωρίς προστασία - ακόμα καλύτερα, απόφυγε εντελώς στον ήλιο

Μην ξεχνάς ποτέ το αντηλιακό, τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο, ενώ αν είναι δυνατόν, απόφυγε ακόμα και την ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι. Τον χειμώνα, φόρα αντηλιακό με SPF 50 ακόμα και τις πιο μουντές μέρες.

Ποιες συνήθειες πρέπει να υιοθετήσεις από δω και στο εξής:

- Υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Αν δεν το έχεις ήδη κάνει, ήρθε η στιγμή να επενδύσεις περισσότερο στην υγεία σου. Κάνε γυμναστική, πίνε άφθονο νερό, βάλε στη διατροφή σου υγιεινά συστατικά και απόφυγε το junk food, κόψε το τσιγάρο και περιόρισε το αλκόολ / ξενύχτι. Ένας καλός τρόπος ζωής θα έχει άμεσα οφέλη στην επιδερμίδα σου.

- Χρησιμοποίησε πιο πλούσιες συνθέσεις στις κρέμες σου

Προτίμησε κρέμες εμπλουτισμένες σε ρετινόλη, πεπτίδια, υαλουρονικό οξύ, ceramides, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία σε μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσης από τις κρέμες που χρησιμοποιούσες σε μικρότερη ηλικία.

Οι 5 best value for money οροί με υαλουρονικό οξύ για απόλυτα νεανική επιδερμίδα

- Βάλε στη ζωή σου τη ρετινόλη

Πολλές γυναίκες την εντάσσουν στη ρουτίνα τους ήδη από τα 25, όμως τα 40 είναι σίγουρα μια ηλικία που ενδείκνυται για να την εφαρμόζεις στη βραδινή σου ρουτίνα.

5 value for money κρέμες με ρετινόλη για την πιο λεία και νεανική επιδερμίδα που είχες ποτέ

- Επένδυσε σε θεραπείες και καθαρισμούς στο ιατρείο

Μην υποτιμάς τα οφέλη που μπορούν να έχουν κάποιες θεραπείες, καθαρισμοί και λοιπά facials στο ιατρείο. Εμπιστεύσου τον δερματολόγο σου, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει τι χρειάζεσαι και τι θα σε ωφελήσει - και δεν μιλάμε απαραίτητα για ενέσιμες θεραπείες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ