Follow us

Πλαστική μύτης | 7+1 πράγματα που θέλουμε να γνωρίζουμε

Όσα πρέπει να ξέρουμε για τη ρινοπλαστική.

ρινοπλαστικη

Μεγάλη, μικρή, γαμψή, λοξή, λεπτή, φαρδιά, παράξενη, όμορφη, «γαλλική», φινετσάτη. Σε τι αναφερόμαστε με αυτές τις λέξεις; Στο κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου μας, στη μύτη. Μια όμορφη και καλοσχηματισμένη μύτη, δεσπόζει στο κέντρο του προσώπου και πλαισιώνει όμορφα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του κάνοντάς το «ελκυστικό».

Τι συμβαίνει όταν δεν έχουμε την τύχη να έχουμε «κληρονομήσει» αυτό το χαρακτηριστικό;

Η πλαστική επέμβαση στη μύτη, γνωστή και ως ρινοπλαστική, στοχεύει στο να χαρίσει την όμορφη και ταυτόχρονα λειτουργική μύτη που πιθανά να στερείται ένα πρόσωπο. H Dr. Ειρήνη Μάντζαρη, Ειδική Ρινοχειρουργός, Διευθύντρια του Τμήματος Λειτουργικής Ρινοπλαστικής της Κλινικής Ιασώ & Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου μας «συνοψίζει» όσα θέλουμε να γνωρίζουμε σχετικά με τη συχνότερα εκτελούμενη πλαστική επέμβαση προσώπου σε γυναίκες αλλά και άνδρες παγκοσμίως.

1. Επέμβαση «διπλού χαρακτήρα»

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική διαφέρει από την «πλαστική μύτης» που έχουμε στο μυαλό μας, καθώς δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στο αισθητικό κομμάτι, αλλά ταυτόχρονα και με την ίδια ακρίβεια διορθώνει και προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με το λειτουργικό ρόλο της μύτης, δηλαδή την αναπνοή και την όσφρηση. Λειτουργικά προβλήματα, τα οποία διορθώνονται στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με την αισθητική βελτίωση της μύτης μπορεί να είναι: Η παρουσία ρινικών πολυπόδων ή άλλων μορφωμάτων της ρινικής κοιλότητας, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), η υπερτροφία των κάτω ρινικών κογχών η δυσλειτουργία της ρινικής βαλβίδας η οποία διορθώνεται με τη χρήση μοσχευμάτων από τον ίδιο τον ασθενή με σκοπό την ενίσχυση και καλύτερη λειτουργία αυτής κλπ.

2. Συνδυάζεται με επέμβαση ευθειασμού του ρινικού διαφράγματος.

Ένα στραβό ρινικό διάφραγμα στερεί την ποιοτική αναπνοή από την καθημερινότητα του ασθενή. Μετά από την επέμβαση ευθειασμού του, οι ασθενείς παρατηρούν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της αναπνοής αλλά και του ύπνου, ενώ ανακουφίζονται από τη μόνιμη ρινική συμφόρηση και τους πονοκεφάλους. Ταυτόχρονα, καθώς βελτιώνεται η οξυγόνωση, αυξάνεται η αντοχή τους κατά την εκτέλεση δραστηριοτήτων, ενώ μειώνεται η συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού.

3. Το «κατάλληλο ηλικιακό φάσμα» δεν περιλαμβάνει μόνο τις νεαρές ηλικίες

Η λειτουργική ρινοπλαστική πρέπει να εκτελείται εφόσον έχει ολοκληρωθεί η ανατομική ανάπτυξη του ασθενούς. Το κατώτατο όριο ηλικίας είναι τα 16 έτη για τα κορίτσια και τα 17 έτη για τα αγόρια. Μετά από αυτήν την ηλικία μπορεί οποιοσδήποτε να υποβληθεί στην επέμβαση, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα συνοδά προβλήματα που να αποτελούν αντένδειξη. Συνεπώς τα 50 ή τα 60 έτη δεν αποτελούν αντένδειξη (όπως θεωρούνταν παλαιότερα) προκειμένου να διεκδικήσει κανείς το δικαίωμά του στην ποιοτική αναπνοή, αλλά και στην εμφάνιση που ονειρεύεται.

4. Ο μύθος του «επώδυνου»

Οι περισσότεροι έχουν ταυτίσει τη Λειτουργική Ρινοπλαστική, με εικόνες ασθενών που αναπαράγονται στο διαδίκτυο με τεράστιες μελανιές (εκχυμώσεις) στα μάτια και στη μύτη, τεράστιες γάζες και αίμα. Στην πραγματικότητα, η Λειτουργική Ρινοπλαστική δεν είναι μία επέμβαση επώδυνη. Η ελαφριά ενόχληση- σαν ήπιο βάρος στο κεφάλι που διαρκεί 1 έως 2 ημέρες- αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με ένα ήπιο κοινό παυσίπονο, ενώ οι εκχυμώσεις και το οίδημα λείπουν ή είναι πολύ περιορισμένα λόγω των σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται και εφόσον ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του ρινοχειρουργού.

5. Σύντομη αποθεραπεία και γρήγορη επιστροφή στην εργασία

Ενώ η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι απλή και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο, καλό θα είναι ο ασθενής να έχει εξασφαλίσει 2-3 ημέρες «ξεκούρασης» στο σπίτι. Μετά την επέμβαση τοποθετείται για 8-10 ημέρες ένας ειδικός διακριτικός νάρθηκας, ο οποίος θα διατηρήσει τη μύτη σταθερή στη μετεγχειρητική της θέση. Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, ο ασθενής είναι ελεύθερος να επιστρέψει στην καθημερινότητά του, χωρίς καν να φαίνεται πως έχει χειρουργηθεί πριν ελάχιστες ημέρες.

Όπως και σε κάθε μετεγχειρητική διαδικασία, έτσι και στη Ρινοπλαστική θα πρέπει να αποφεύγεται η σωματική κόπωση, η έντονη αθλητική δραστηριότητα και η άρση βάρους για ένα εύλογο χρονικό διάστημα ολίγων ημερών, το οποίο θα κρίνει ο Χειρουργός.

6. Ιατρός - ασθενής: Σχέση εμπιστοσύνης

Συζήτησε με το Ρινοχειρουργό που επέλεξες. Μοιράσου τις προσδοκίες αλλά και τις αγωνίες σου και στη συνέχεια άκου προσεκτικά τι έχει να πει ο χειρουργός για να καταλήξετε μαζί σε μία ρεαλιστική προσδοκώμενη εικόνα, η οποία θα εναρμονίζεται πλήρως με τις αναλογίες του προσώπου σου και την αισθητική σου.

7. Ο «επανορθωτικός χαρακτήρας» της λειτουργικής ρινοπλαστικής

Πολλοί ασθενείς νιώθουν απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα μιας προηγούμενης λειτουργικής ρινοπλαστικής. Οι σύγχρονοι εξειδικευμένοι ρινοχειρουργοί είναι σε θέση να διορθώσουν τα «κακώς κείμενα» προγενέστερων χειρουργικών διαδικασιών, αποκαθιστώντας λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα που έχουν προκύψει και απασχολούν τους ασθενείς.

Extra Tip

Ο διττός χαρακτήρας της επέμβασης την καθιστά αρκετά απαιτητική ως προς την εκτέλεσή της. Η ασφάλεια, αλλά και η επιτυχία της χειρουργικής διαδικασίας και του αποτελέσματος προϋποθέτει εξειδικευμένη γνώση στο πεδίο της ρινοχειρουργικής, την οποία μόνο ένας ειδικός χειρουργός ρινός μπορεί να κατέχει. Σιγουρέψου πως ο χειρουργός που επέλεξες έχει την ικανότητα να αντιληφθεί πλήρως την αισθητική σου, αλλά και πως η δική του αισθητική ταιριάζει στις προσδοκίες σου.

Ευχαριστούμε την Dr. Ειρήνη Μάντζαρη, Ειδική Ρινοχειρουργό, Διευθύντρια του Τμήματος Λειτουργικής Ρινοπλαστικής της Κλινικής Ιασώ & Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου, orlplastic.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ