Follow us

Τι γίνεται όταν η ακμή συνεχίζεται και μετά την εφηβεία;

Πολλές φορές η ακμή παραμένει και μετά την εφηβεία. Τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;

Keep your skin clean

Το πρόσωπο, η πλάτη, το στέρνο. Πρόκειται για τις πιο συνηθισμένες περιοχές του σώματος όπου παρατηρείται ακμή. Πίστευες πως με την ενηλικίωση θα την αποχωριζόσουν. Όμως, αυτή επιμένει. Υπάρχει τρόπος να τη διώξεις επιτέλους για πάντα;

Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως η ακμή αποτελεί ένα πρόβλημα της εφηβείας και ότι όταν την περάσουμε θα απαλλαγούμε για πάντα από αυτή. Όμως, δυστυχώς, πολλές φορές η ακμή παραμένει. Τι μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε;

Η ακμή είναι πρόβλημα μόνο των εφήβων;

Η ακμή είναι μία πάθηση του δέρματος και στην ουσία αποτελεί φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων. Μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινάει στην έναρξη της εφηβείας και διαρκεί μέχρι την ηλικία των 18 ή 19 ετών.

Πολλές φορές όμως, μπορεί να συνεχιστεί κατά τη δεκαετία των 20 ή 30 χρόνων, ενώ κάποιοι ενήλικες μπορεί να την εμφανίσουν και μετά την ηλικία των 40! Φανταζόμαστε πως δε θέλεις να κάνεις παρέα με την ακμή σου για πάντα, γι’ αυτό και προτείνουμε τον τρόπο για να απαλλαχθείς μια και καλή από αυτή!

Γιατί μπορεί να επιμένει η ακμή;

Η ακμή μπορεί να επιμένει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι οι ορμονικές διαταραχές που μπορεί να αντιμετωπίζουν άνθρωποι που έχουν ακνεϊκό δέρμα, δηλαδή δέρμα που έχει την προδιάθεση να εμφανίζει ακμή. Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι τα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς που χρησιμοποιούμε. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικές σχετικά με την ποιότητα αυτών των προϊόντων.

Δυστυχώς, πολλά από αυτά, τα οποία μπορεί να είναι από προϊόντα καθαρισμού προσώπου έως προϊόντα μακιγιάζ ή αντηλιακά, δεν είναι κατάλληλα για τα ακνεϊκά δέρματα. Γι’ αυτό και θα πρέπει πάντα να επιλέγουμε, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του δερματολόγου μας.

Υπάρχει θεραπεία ακμής χωρίς φάρμακα;

Πολλοί από μας θέλουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της ακμής, αλλά η ιδέα του να ακολουθήσουμε μια θεραπευτική αγωγή με χάπια δεν είναι ιδιαίτερα δελεαστική. Τα καλά νέα λοιπόν είναι ότι υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της ακμής χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων. Η πιο ασφαλής και αποτελεσματική από αυτές τις μεθόδους είναι η φωτοδυναμική θεραπεία.

Η φωτοδυναμική θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια ακόμα και τις πιο σοβαρές περιπτώσεις ακμής, ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματος, ενώ σε αντίθεση με τις συμβατικές θεραπείες, που απαιτούν συστηματική και μακρόχρονη δοσολογία, προσφέρει άμεσα αποτελέσματα μετά από λίγες συνεδρίες, ενώ προλαμβάνει ακόμα και την εμφάνιση ουλών!

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της φωτοθεραπείας;

Πέρα του ότι αντικαθιστά τα φάρμακα, η φωτοθεραπεία είναι απολύτως ασφαλής. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι είναι κατάλληλη για παιδιά, εφήβους και αθλητές. Ακόμα, είναι η ιδανική θεραπεία τόσο για εγκύους, όσο και για γυναίκες που προσπαθούν για παιδί, αφού σε αυτή την περίπτωση τα φάρμακα δεν επιτρέπονται. Αποτελεί επίσης λύση για όσους δε θέλουν ή δεν μπορούν λόγω άλλων προβλημάτων υγείας να λάβουν φάρμακα από το στόμα.

Η φωτοδυναμική θεραπεία έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα και είναι δυνατό να εφαρμοστεί όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από τα επίπεδα ηλιοφάνειας και χωρίς να παρεμποδίζονται οι καθημερινές δραστηριότητες. Δεν έχει παρενέργειες, είναι ανώδυνη και δε χρειάζεται αποθεραπεία.

Πώς λειτουργεί και πού θα τη βρεις;

Στη φωτοδυναμική θεραπεία εφαρμόζεται καθαρό, ορατό, ζωογόνο φάσμα του φωτός, στο οποίο οφείλεται και η παρουσία ζωής στον πλανήτη. Είναι το φως το οποίο αναπλάθει τους ιστούς και εφαρμόζοντάς το στην ακμή αντιμετωπίζεται το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής και η φλεγμονή. Η φωτοδυναμική θεραπεία πραγματοποιείται στην IQ Skin Clnics.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ