Σύγχρονη Ζωή : Υγεία : Υγεία Ευεξία18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2014

5 έξυπνες συμβουλές καθαριότητας | Το healthy living σε όλη του τη διάσταση

Ο καλός καιρός ευνοεί την ανάπτυξη των μικροβίων. Δες σε ποια μέρη «κατοικούν» και εξολόθρευσέ τα!

5 έξυπνες συμβουλές καθαριότητας | Το healthy living σε όλη του τη διάσταση

Ένα από τα πιο θετικά στοιχεία του χειμώνα είναι ότι το κρύο κρατάει μακριά τα μικρόβια. Σταδιακά όμως, ο χειμώνας θα μας αφήσει και τη θέση του θα πάρει η άνοιξη. Ο ανοιξιάτικος καιρός πέρα από όλα τα όμορφα που φέρνει μαζί του, αποτελεί δυστυχώς, την καλύτερη περίοδο για την ανάπτυξη των μικροβίων, ιδιαίτερα σε μέρη όπως το μπάνιο σου. Τα παρακάτω 5 αντικείμενα αποτελούν πόλο έλξης μικροβίων και ίσως να ευθύνονται για τις αλλεργίες σου. Διάβασε λοιπόν τις 5 έξυπνες συμβουλές για να έχεις το healthy living ακόμα και στο σπίτι σου!

Οι 5 πιο έξυπνες συμβουλές καθαριότητας

Οδοντόβουρτσα

«Η πλάκα στα δόντια δημιουργείται από τα μικρόβια που κατοικούν στην οδοντόβουρτσά σου» λέει η Catrise Austin, συγγραφέας του βιβλίου «5 Steps to the Hollywood A-List Smile». Η οδοντόβουρτσά σου μπορεί να μολυνθεί αν πέσει κάτω ή αν έχεις κάποιο κρύωμα ή απλά αν την φυλάς πολύ κοντά στην λεκάνη της τουαλέτας σου (δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μακριά φτάνουν τα σταγονίδια όταν πατάς το καζανάκι!).

Τι να κάνεις: «Απολύμανέ την καθημερινά βουτώντας την για 1-2 λεπτά σε στοματικό διάλυμα», λέει η Austin. «Έπειτα ξέβγαλέ την με νερό και άσ’ την να στεγνώσει. Μην ξεχνάς να την αλλάζεις κάθε 3-4 μήνες».

5 έξυπνες συμβουλές καθαριότητας | Το healthy living σε όλη του τη διάσταση

Κουρτίνα μπάνιου

Η κουρτίνα του μπάνιου πολλές φορές μαζεύει μούχλα η οποία είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται για κάποια αλλεργία σου ή ακόμα και για το άσθμα.

Τι να κάνεις: «Καθάριζέ την τακτικά αλλά φρόντισε να αποφεύγεις προϊόντα που περιέχουν αμμωνία ή οξυζενέ, ειδικά αν έχεις αναπνευστικά προβλήματα», συμβουλεύει ο Neil Schachter, καθηγητής Φαρμακευτικής στο Mount Sinai School της Νέας Υόρκης. Ιδανικά, με το που δεις τη μούχλα να εμφανίζεται στην κουρτίνα πέταξέ τη και πάρε μια καινούργια, αφού πρώτα καθαρίσεις πολύ καλά το μπάνιο σου.

συμβουλές καθαριότητας

Πετσέτες

Ανάμεσα στις ίνες από τις πετσέτες σου, ζουν εκατομμύρια μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες ή ιώσεις.

Τι να κάνεις: Να πλένεις κάθε πετσέτα που έχεις κάθε εβδομάδα με καυτό νερό ώστε να σκοτώσεις τα μικρόβια. Επίσης, απόκτησε τη συνήθεια να έχεις τη δική σου πετσέτα, ειδικά για το πρόσωπο, αντί να τη μοιράζεσαι με την οικογένειά σου. Αν παρατηρήσεις ότι ακόμα και μετά το πλύσιμο η πετσέτα σου διατηρεί μια οσμή μούχλας και υγρασίας, ήρθε η ώρα να την αντικαταστήσεις.

συμβουλές καθαριότητας

Δες ακόμα: Beauty συμβουλές για να αντιμετωπίσεις το κρύο

Φάρμακα 

Όλα τα φάρμακα περιέχουν οδηγίες χρήσης και αναγράφουν τις συνθήκες κράτησής τους. Καλά θα κάνεις να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες τους, καθώς η υγρασία και η ζέστη του μπάνιου μπορούν να αλλοιώσουν τα συστατικά τους και να μειώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Επιπλέον, μην ξεχνάς να τσεκάρεις τακτικά την ημερομηνία λήξεως.

Τι να κάνεις: Μετέφερε τα φάρμακά σου σε ένα πιο δροσερό μέρος και με μικρότερες μεταβολές θερμοκρασίας, όπως το υπνοδωμάτιό σου και πέταξέ τα αν διαπιστώσεις ότι έχουν λήξει. Μπορεί μερικά φάρμακα να είναι ασφαλή μέχρι και ένα χρόνο μετά την ημερομηνία λήξης τους αλλά η διάρκεια ζωής τους επηρεάζεται από τις συνθήκες φύλαξής τους. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν φάρμακα τα οποία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία εάν έχουν λήξει.

συμβουλές καθαριότητας

Ξυραφάκια

Βακτήρια και ιοί μαζεύονται εύκολα πάνω στα ξυραφάκια που χρησιμοποιείς. Επίσης, «πολλά ξυραφάκια τραυματίζουν το δέρμα, δημιουργώντας πληγές οι οποίες μπορεί εύκολα να μολυνθούν» λέει η Lynn McKinley-Grant, δερματολόγος.

Τι να κάνεις: «Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς νέο ξυραφάκι ή νέα λεπίδα κάθε φορά, αλλά αν αυτό σου φαίνεται σπάταλο μπορείς απλά να το απολυμαίνεις με ζεστό νερό ή καλύτερα οινόπνευμα και να το αφήνεις να στεγνώσει καλά. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρέπει να το μοιράζεσαι. Πέτα το μετά από 2-3 χρήσεις ή αν έχει αρχίσει να φθείρεται» συμβουλεύει η McKinley-Grant.

συμβουλές καθαριότητας

Δες ακόμα: Πώς να γράψεις την τέλεια λεζάντα στο Ιnstagram, σύμφωνα με έναν ειδικό

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ