Σύγχρονη Ζωή31 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2020

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 8 συμβουλές από έναν ειδικό για να αντέξουμε την καραντίνα

Ένας αστροναύτης της NASA, μοιράζεται τις καλύτερες συμβουλές, βάσει της μακροχρόνιας εμπειρίας του σε κλειστό περιβάλλον για μέρες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 8 συμβουλές από έναν ειδικό για να αντέξουμε την καραντίνα

Το να μένεις αναγκαστικά κλεισμένος στο σπίτι για καιρό μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, μένουμε σπίτι για αρκετές μέρες, γεγονός που μας αγχώνει και μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόσο εύκολα θα αντέξουμε την καραντίνα.

Μέσα από ένα άρθρο του στους New York Times, ο  Scott Kelly, ένας αστροναύτης της NASA εν αποστρατεία, που πέρασε σχεδόν ένα χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δίνει τις δικές του, εμπειρικές συμβουλές, για το πώς θα περάσουμε και οργανώσουμε καλύτερα τον χρόνο μας, έτσι ώστε η καραντίνα να γίνει όσο το δυνατόν ευκολότερη για εμάς. Σίγουρα, οι παρακάτω συμβουλές, από κάποιον που βρέθηκε στην απόλυτη απομόνωση για καιρό, είναι χρήσιμες για όλους μας.

View this post on Instagram

‪Being stuck at home can be challenging. When I lived on the @iss for nearly a year, it wasn’t easy. 🌍 ‪Im sharing a few tips from what I learned then that will help us now as we stay in & work together to get thru this #CoronavirusPandemic. ‬ 🌎 ‪Link to my @nytimes op-ed article in my profile. 🚀 Also, can swipe up to read in my stories.

A post shared by SCOTT KELLY (@stationcdrkelly) on

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 8 συμβουλές από έναν ειδικό για να αντέξουμε την καραντίνα

1.Ακολούθησε ένα συγκεκριμένο καθημερινό πλάνο 

Στην καθημερινότητά μου στον Διαστημικό Σταθμό, από τη στιγμή που θα ξυπνούσα μέχρι την ώρα που θα πήγαινα για ύπνο, ακολουθούσα πάντα ένα αυστηρό πρόγραμμα. Μερικές φορές αυτό περιλάμβανε έναν περίπατο στο διάστημα που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 8 ώρες. Άλλες φορές, αφορούσε μια εργασία πέντε λεπτών, όπως το τσεκάρισμα που έκανα στα λουλούδια που καλλιεργούσα πειραματικά στο διάστημα.

Η διατήρηση ενός συγκεκριμένου ημερήσιου προγράμματος θα βοηθήσει στο να προσαρμοστείς, εσύ και η οικογένειά σου, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον εργασίας και ζωής μέσα στο ίδιο σας το σπίτι. Όταν επέστρεψα στη Γη, ένιωθα να μου λείπει αυτός ο απόλυτος προγραμματισμός και δεν μπορούσα να βγάλω τη μέρα αν δεν τα έβαζα όλα σε μια τάξη και ένα πρόγραμμα.

2.Βρες τον δικό σου ρυθμό 

Όταν ζεις και εργάζεσαι μέσα στον ίδιο χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα στο τέλος της μέρας μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι η εργασία μπορεί να επισκιάσει τα πάντα εφόσον εσύ το επιτρέψεις. Ζώντας στο διάστημα, το είχα πάντα κατά νου γιατί ήξερα ότι θα ήμουν απομονωμένος εκεί για καιρό- όπως είναι σχεδόν όλος ο πλανήτης αυτή τη στιγμή.

Βρες λοιπόν χρόνο για να κάνεις και δραστηριότητες που θα σου δώσουν χαρά. Πίσω στο διάστημα πάντα έβρισκα λίγο χρόνο για να κάνουμε κινηματογραφικές βραδιές με τους συναδέλφους μου. Και ακόμα θυμάμαι να κάνω binge-watch το “Game of Thrones” δύο φορές.

Μην ξεχνάς να συμπεριλαμβάνεις στο πρόγραμμά σου αρκετό χρόνο για ύπνο. Οι επιστήμονες της NASA, που μελετούν με προσοχή τον ύπνο των αστροναυτών όταν βρίσκονται στο διάστημα, διαπίστωσαν ότι η ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με τη γνωστική λειτουργία, τη διάθεση και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Και τα τρία είναι απαραίτητα για να πετύχουμε μια αποστολή στο διάστημα όπως και την καραντίνα τώρα στο σπίτι.

3.Βγες έξω και ασκήσου 

Ένα από τα πράγματα που μου έλειπε περισσότερο, ενώ ζούσα στο διάστημα, ήταν να μπορώ να βγω έξω και να ζήσω τη φύση. Μετά τον περιορισμό μέσα σε ένα μικρό χώρο για μήνες, άρχισα πραγματικά να ποθώ τη φύση – το πράσινο χρώμα, τη μυρωδιά του χώματος και την αίσθηση του ζεστού ήλιου στο πρόσωπό μου. Αυτό το πείραμα με τα λουλούδια έγινε πιο σημαντικό για μένα από όσο θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ.

Μερικοί συνάδελφοι μου έβαζαν να παίζει ένα ηχητικό που περιείχε γήινους ήχους, όπως το τιτίβισμα των πουλιών και το θρόισμα των δέντρων, ακόμα και τους ήχους των κουνουπιών, ξανά και ξανά. Με έφερνε πίσω στη γη. (Αν και που και που έπιανα τον εαυτού μου να προσπαθώ να διώξω τα κουνούπια από τα αυτιά μου.)

Για έναν αστροναύτη, το να βγει έξω από τον διαστημικό σταθμό είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση που απαιτεί μέρες προετοιμασίας, οπότε εκτιμώ ότι στην τρέχουσα δύσκολη κατάσταση μπορούμε να βγούμε έξω οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε για μια βόλτα ή μια πεζοπορία.

Οι έρευνες έχουν δείξει το να περνάμε χρόνο έξω στη φύση είναι επωφελές για την ψυχική και σωματική υγεία μας, όπως είναι και η άσκηση. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να γυμνάζεσαι επί δυόμισι ώρες την ημέρα, όπως κάνουν οι αστροναύτες στο διαστημικό σταθμό, αλλά το να κινείς με κάποιο τρόπο το σώμα σου πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος σου τις μέρες της καραντίνας (απλά να μείνεις τουλάχιστον δύο μέτρα μακριά από άλλους ανθρώπους).

4.Βρες ένα νέο χόμπι 

Μερικοί άνθρωποι εκπλήσσονταν όταν άκουγαν ότι έπαιρνα βιβλία μαζί μου στο διάστημα. Η ηρεμία και η απορρόφηση που μπορείς να βρεις σε ένα βιβλίο – και ως φυσικό αντικείμενο – είναι ανεκτίμητη. Πολλά βιβλιοπωλεία προσφέρουν υπηρεσίες παράδοσης στο σπίτι, ενώ παράλληλα θα αποσυνδεθείς για λίγο από την οθόνη του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του τηλεφώνου.

Μπορείς επίσης να εξασκηθείς σε ένα όργανο (εγώ μόλις αγόρασα μια εφαρμογή ψηφιακής εκμάθησης κιθάρας), δοκίμασε να φτιάξεις κάτι με τα χέρια σου ή ακόμα και να ζωγραφίσεις. Οι αστροναύτες βρίσκουν χρόνο για όλα αυτά ενώ βρίσκονται στο διάστημα.

5.Κράτα ημερολόγιο 

Η NASA μελετά τις επιπτώσεις της απομόνωσης στους ανθρώπους εδώ και δεκαετίες και μια εκπληκτική διαπίστωση που έχει γίνει, είναι η αξία της διατήρησης ενός ημερολογίου. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας αποστολής μου, έβρισκα σχεδόν καθημερινά το χρόνο να γράφω για τις εμπειρίες μου.

Αν δεις ότι κάνεις απλώς καταγραφή των γεγονότων των ημερών (τα οποία, υπό τις περιστάσεις, μπορεί να απλά να είναι επαναλαμβανόμενα), προσπάθησε να περιγράψεις τι βιώνεις μέσα από τις πέντε αισθήσεις σου ή να γράψεις για τις αναμνήσεις σου. Ακόμα κι αν δεν ολοκληρώσεις ποτέ αυτή την καταγραφή, που μπορεί να γίνει ένα βιβλίο το οποίο θα βασίζεται σε αυτά σου τα ημερολόγια όπως έκανα, το γράψιμο αυτές τις μέρες θα σε βοηθήσει να βάλεις τις εμπειρίες σου σε μια τάξη και θα σου επιτρέψει να ανατρέξεις αργότερα σε ό, τι σήμαινε για εσένα αυτή η μοναδική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Best of network