Σύγχρονη Ζωή10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2019

David Bowie | Τα alter ego του ανθρώπου που πέρασε στο άπειρο

«Ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη», πέρασε στο άπειρο στις 10/1/2016

David Bowie | Τα alter ego του ανθρώπου που πέρασε στο άπειρο

«Εμφανίστηκε στη Γη» στις 8/1/1947 και πέρασε στο άπειρο στις 10/1/2016. Έχουν περάσει τρία χρόνια όπου ο David Bowie ζει τις περιπέτειες των Ziggy Stardust, Aladdin Sane και Thin White Duke σε κάποιον άλλο πλανήτη.

Εμβληματική μορφή στην ιστορία της μουσικής και προσωπικότητα που θα μείνει στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο David Bowie, πέρα από μουσικός, είχε συμμετάσχει σε κινηματογραφικές παραγωγές και είχε δανείσει τη φωνή του ακόμη και σε animated ταινίες.

Ο David Robert Jones, a.k.a David Bowie, ήταν από τους πιο δημοφιλείς Βρετανούς μουσικούς και παραγωγούς της ροκ και σημαντικός εκπρόσωπος της μουσικής του 20ου αιώνα.

Ziggy Stardust

David Bowie | Τα alter ego του ανθρώπου που πέρασε στο άπειρο

Έγινε αρχικά γνωστός το 1969, όταν το τραγούδι του Space Oddity έφτασε στο Βρετανικό top 5, ενώ το 1972 με το τραγούδι «Starman» και το ανδρόγυνο alter ego «Ziggy Stardust» απογειώθηκε στο Glam Rock.

Ο Ziggy Stardust ήταν η ιστορία ενός «εξωγήινου» που προσπαθεί να παρουσιάσει στην ανθρωπότητα ένα μήνυμα για τα τελευταία πέντε χρόνια της ύπαρξής της. Έντονο μακιγιάζ, πολύχρωμες μεταμφιέσεις και ψηλοτάκουνες μπότες ήταν το σήμα κατατεθέν του.

Aladdin Sane

David Bowie | Τα alter ego του ανθρώπου που πέρασε στο άπειρο

Ο Ziggy Stardust εξελίχθη στον επίσης περίφημο Aladdin Sane.

Με έναν χαρακτηριστικό μεγάλο κεραυνό ζωγραφισμένο στο πρόσωπο, το επόμενο alter ego του Bowie άφησε το στίγμα του στην μουσική βιομηχανία.

Στον ομώνυμο δίσκο του που κυκλοφόρησε το 1973, ο David Bowie περιγράφει τις εμπειρίες που αποκόμισε κατά την περιοδεία του στις Ηνωμένες Πολιτείες την προηγούμενη χρονιά, γράφοντας τα τραγούδια στο δρόμο.

Σύμφωνα με τον David Bowie, ο κεραυνός στο πρόσωπο του Aladdin Sane δηλώνει τη δυαδικότητα του νου. Η ιδέα αντλήθηκε από τον αδελφό του Terry, ο οποίος είχε διαγνωσθεί ως σχιζοφρενής.

Το 1975 άλλαξε μουσικό στυλ και έγινε διάσημος με το πασίγνωστο «Fame» φτάνοντας το νούμερο 1, από το άλμπουμ Young Americans.

Thin White Duke

David Bowie | Τα alter ego του ανθρώπου που πέρασε στο άπειρο

Το 1976 λάνσαρε το τρίτο alter ego του, τον «Thin White Duke». Ο Thin White Duke είχε βασιστεί εμφανισιακά και χαρακτηριστικά στον «Thomas Jerome Newton», τον ανθρωποειδή εξωγήινο που υποδύθηκε ο Bowie στην κινηματογραφική ταινία «The Man Who Fell to Earth».

Ο David Bowie περιέγραψε τον Thin White Duke ως «έναν πολύ Άριο και φασιστικό τύπο, έναν επίδοξο ρομαντικό με κανένα απολύτως συναίσθημα που μιλούσε συχνά με στόμφο για το νεο-ρομαντισμό.»

Ο καλλιτέχνης συνέχισε να εντυπωσιάζει τις δεκαετίας του 1990 και του 2000.

Στις 8 Ιανουαρίου 2016, δύο ημέρες πριν το θάνατό του, κυκλοφόρησε η τελευταία δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Blackstar». Πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 2016, 2 μέρες μετά τα 69α γενέθλιά του.

O David Bowie μελέτησε την avant-garde και την τεχνική των μίμων, πρωταγωνιστώντας το 1976 στον πρώτο μεγάλο ρόλο του στην ταινία The Man Who Fell to Earth.

Άλλοι ρόλοι του που έμειναν στην ιστορία ήταν το Just a Gigolo αλλά και το The Last Temptation of Christ του Martin Scorcese. Πρωταγωνίστησε, επίσης με τη Susan Sarandon στην ταινία The Hunger, ενώ υποδύθηκε τον Andy Warhol στην ταινία Basquiat.

Το μόνο κινηματογραφικό βραβείο που παρέλαβε είναι το βραβείο Saturn το 1977 για την ερμηνεία του στο The Man Who Fell to Earth.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Best of network