Σύγχρονη Ζωή14 ΜΑΪΟΥ, 2020

Νιώθεις διαρκώς στρες; Τι να κάνεις για χαλάρωση ανάλογα με το χρόνο που έχεις

Θα σε πείσουμε γιατί έχει σημασία να βρίσκεις χρόνο κάθε μέρα λίγο (ή περισσότερο) χρόνο για σένα και πώς θα τον αποκτήσεις.

Νιώθεις διαρκώς στρες; Τι να κάνεις για χαλάρωση ανάλογα με το χρόνο που έχεις

Κάθε μέρα μοιράζεις το χρόνο σου ανάμεσα στο σπίτι, την οικογένεια, το σύντροφό σου, τη δουλειά, τις κοινωνικές υποχρεώσεις και τις σχέσεις. Μήπως όμως μέσα σε όλα αυτά δεν βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου;

Πρόσφατη έρευνα βρήκε πως οι γυναίκες σήμερα είμαστε λιγότερο ευτυχισμένες απ’ όσο ήμασταν πριν από 40 χρόνια. Αυτό δικαιολογείται με διάφορες θεωρίες, αλλά το στρες και η έλλειψη προσωπικού χρόνου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας.

«Οι γυναίκες υφίστανται απίστευτο άγχος και πίεση: είναι γονείς, είναι κόρες, μητέρες, σύζυγοι, επαγγελματίες. Όλοι αυτοί οι ρόλοι συνδυαστικά μας οδηγούν στο να μη φροντίζουμε αντίστοιχα και τον εαυτό μας – αυτή η φροντίδα όμως είναι που μας δίνει ενεργητικότητα και δύναμη για να φροντίζουμε όλες τις άλλες υποχρεώσεις μας», λέει η Randy Kamen Gredinger, ψυχολόγος και life coach με ειδίκευση στα γυναικεία θέματα.

Μη νιώθεις τύψεις

«Αν δεν μπορείς να το κάνεις επειδή νιώθεις τύψεις, σκέψου το έτσι: έχεις πολλές ευθύνες. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψει κάτι επείγον και να έχεις την ενέργεια και την ψυχική δύναμη να ανταποκριθείς», λέει η ειδικός. «Το να φροντίζεις τον εαυτό σου θα σε κάνει καλύτερο γονιό και σύντροφο. Θα είσαι πιο ευχάριστη στους γύρω σου και πιο διαθέσιμη τελικά για την οικογένειά σου».

Κι αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για δικό σου χρόνο, αποφάσισε να τον προγραμματίζεις – όπως θα έκανες με ένα σημαντικό ραντεβού ή ένα τηλεφώνημα στη δουλειά σου.

Κι αν εξακολουθεί να σου φαίνεται δύσκολο, θυμήσου ότι δεν χρειάζεται να αφιερώνεις ώρες κάθε μέρα στον εαυτό σου. Ακόμη και 5 λεπτά τη μέρα μπορεί να κάνουν τη διαφορά για να διώξεις το στρες. Αν όμως έχεις μία ώρα για σένα, ακόμη καλύτερα!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Best of network