Σύγχρονη Ζωή12 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2019

Παγκόσμιος ιστός | Η Google αφιερώνει το Doodle της στο World Wide Web

30 χρόνια World Wide Web

η google αφιερώνει το doodle της

Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Παγκόσμιο Ιστό. Δημιουργός του είναι ο Βρετανός Tim Berners Lee, ο οποίος ανέπτυξε το δικό του παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN στην Ελβετία, το 1989.

Η Google αφιερώνει το Doodle στο World Wide Web

Το όνομα που έδωσε στην εφεύρεσή του είναι World Wide Web, a.k.a «www».

Το όραμα του Berners Lee για έναν κόσμο όπου ο καθένας θα μπορεί να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες άμεσα προσβάσιμες σε όλους, τον οδήγησε στην εφεύρεση του ιστού.

Ωστώσο, σήμερα μετά από 30 χρόνια, ο δημιουργός του www δηλώνει τις ανησυχίες του. Όπως επισημαίνει, πολλοί άνθρωποι σήμερα νιώθουν αβέβαιοι κατά πόσο ο Ιστός τελικά υπήρξε μια δύναμη για το καλό ή το κακό, αν και ο ίδιος διατηρεί ελπίδες πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τα επόμενα 30 χρόνια (!).

Όπως δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «φαίνεται πως διαρκώς πηγαίνουμε από την μια καταστροφή της ιδιωτικότητας στην επόμενη», και εξέφρασε τις ανησυχίες του για το κατά πόσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν τη δημοκρατία.

«Πρέπει να έχετε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων σας…Δεν πρέπει να μπορείτε να τα πουλάτε για να βγάλετε χρήματα». Μεταξύ άλλων μάλιστα, ο Lee έχει προωθήσει την ιδέα ενός κοινωνικού «Συμβολαίου για τον Ιστό», καθώς και την τεχνολογική πλατφόρμα Solid, που επιστρέφει στους χρήστες τον έλεγχο των δεδομένων τους.

Δες ακόμα: 8 μυθιστορήματα που θα διαβάσεις το Μάρτιο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Best of network