Αυτή είναι επισήμως η λέξη της χρονιάς

Το Λεξικό της Οξφόρδης ανακοίνωσε τη λέξη που επικράτησε τη φετινή χρονιά

Αυτή είναι επισήμως η λέξη της χρονιάς

Σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης, η λέξη της χρονιάς για το 2016 είναι το “meta-truth“, που μεταφράζεται ως μετα-αλήθεια και πρόκειται για έναν όρο που περιγράφει την αλήθεια που δημιουργείται από επιχειρήματα που στοχεύουν στο συναίσθημα και όχι στη λογική.

“Είναι ένας όρος που χαρακτηρίζει συνθήκες στις οποίες τα αντικειμενικά γεγονότα επηρεάζουν λιγότερο την κοινή γνώμη απ’ ότι η έκκληση στο συναίσθημα», είναι η ακριβής περιγραφή που δίνεται από το Λεξικό για τον κατ’εξοχήν πολιτικό όρο που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1992 αλλά τον τελευταίο χρόνο επανέρχεται στο δημόσιο λόγο.

Η συχνότητα της χρήσης της λέξης αυξήθηκε κατά 2.000% το 2016 σε σχέση με το 2015, και πιστεύεται ότι γι αυτό οφείλονται πολιτικά συμβάντα όπως το Brexit, η εκλογή του Τραμπ, η άνοδος του λαϊκισμού αλλά και η καθιέρωση του Twitter ως επίσημο μέσο επικοινωνίας των πολιτικών προς τους ψηοφοφόρους.

«Πρώτα είδαμε τη συχνότητα να εκτοξεύεται τον Ιούνιο, τον μήνα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Υστερα κλιμακώθηκε η χρήση της λέξης τον Ιούλιο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν η λέξη γίνει σήμα κατατεθέν της εποχής μας», δήλωσε στο BBC ο πρόεδρος των Λεξικών της Οξφόρδης, Κάσπερ Γκράθγουολ.

Οι λέξεις που ήταν επίσης υποψήφιες ήταν μεταξύ άλλων και το “Adulting“(το να φέρεσαι ως ενήλικας για καθημερινά πράγματα όπως το να κλείσεις οχτάωρο εργασίας), το “Coulrophobia“(η φοβία κατά των κλόουν) και το “Hygge“(Το να κάθεσαι κουκουλωμένος, με μάλλινες κάλτσες και ζεστά ρούχα, μπροστά από ένα τζάκι με ζεστό κρασί και παρέα).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ