Σύγχρονη Ζωή : Ταξίδι16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2015

Στο Μιλάνο για την Expo 2015

Μια once in a lifetime εμπειρία, γεμάτη γεύσεις από το μέλλον. Από την Ελένη Στασινοπούλου

Στο Μιλάνο για την Expo 2015

Μια once in a lifetime εμπειρία, γεμάτη γεύσεις από το μέλλον

Οι οπτικές πληροφορίες έρχονται σε ρυθμό καταιγιστικό από τα πρώτα βήματα που κάνεις στην έκθεση. H πρώτη μου σκέψη; Πώς μπορείς να εξερευνήσεις σε λίγες μόνο ώρες έναν ολόκληρο κόσμο τεχνολογίας και καινοτομίας, αφιερωμένο στην τροφή και το μέλλον της σε αυτόν τον πλανήτη που όλοι ζούμε και όλοι θέλουμε να συνεχίσει να μας θρέφει;

Το θέμα της Expo 2015 που ξεκίνησε το Μάιο στο Μιλάνο και κρατά μέχρι τις 31/10 είναι “Feeding Τhe Planet, Energy For Life” . Πλέον την επισκέπτονται περίπου 300.000 την ημέρα, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσουν τα pavilions των 140 χωρών που συμμετέχουν. Και όταν λέμε pavilions, δεν εννοούμε τίποτα λιγότερο από γιγάντιες κατασκευές που συναγωνίζονται σε ευρηματικότητα και σε πρωτότυπα interactive concepts, αποτελώντας την απάντηση της κάθε χώρας στην αιώνια πρόκληση για ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και σεβασμού στο περιβάλλον.

Στο Μιλάνο για την Expo 2015

Βρέθηκα εκεί πριν λίγες ημέρες και έζησα μαζί με πολλούς άλλους μεγάλους και μικρούς (παιδιά από σχολεία όλων ηλικιών ήταν παντού, όπου και να κοιτούσες) με μία πρόσκληση της Coca Cola που συμμετέχει με το δικό της pavilion, διατηρώντας μια καλή και παλιά σχέση με την Παγκόσμια Έκθεση Expo. (H συμμετοχή της σε επίσημη Expo έγινε για πρώτη φορά το 1933 στο Century of Progress Exposition στο Σικάγο, όπου παρουσίασε την πρώτη συσκευή γεμίσματος αναψυκτικού.  Το 2010 στην Expo που φιλοξένησε η Σαγκάη παρουσιάστηκε το Coca-Cola Happiness Factory, το οποίο είχε στόχο να «μοιράσει χαρά” στα εκατομμύρια των επισκεπτών)

Στο Μιλάνο για την Expo 2015
Η Coca Cola στην Expo του Μιλάνο

Aν και δεν ήταν εύκολο να τα δεις όλα, κατορθώσαμε να τριγυρίσουμε αρκετά και σίγουρα να αντλήσουμε θετικότητα κι ελπίδα από αυτή την ιδιοφυή, διεθνή πολυφωνία απόψεων για τα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. 

Στο Μιλάνο για την Expo 2015
Το pavilion της Αμερικής

Το pavilion της Αμερικής ήταν ένα από αυτά που επισκεφθήκαμε. Παρουσιάζει την επόμενη μέρα στο αμερικάνικο φαγητό γι αυτό και το σλόγκαν – όνομα American Food 2.0 ήταν παντού. Σε μια interactive διαδρομή με 7 σύντομα video, ο επισκέπτης μυείται σε ένα όραμα που δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στους αγρότες και μικροπαραγωγούς, τους artisans και τους καλλιεργητές. Λίγο πιο εκεί στήνεται μια μικρή γιορτή με καντίνες – φορτηγά που προσφέρουν αγαπημένα γευστικά trademarks όπως burgers και hotdogs.

Η λίστα με τα «καλά» περίπτερα είναι μεγάλη και οι ουρές απέξω τους ακόμα πιο μεγάλες. Ανάμεσα στα πιο ονομαστά:

Η Αυστρία που σε υποδέχεται σε ένα κτίσμα που κρύβει μια μικρογραφία δάσους ικανή να παράγει οξυγόνο για 1800 ανθρώπους (Breathe Austria). 

Στο Μιλάνο για την Expo 2015
Breathe Austria
Η Ιταλία με το διάσημο Palazzo Italia που ως οικοδέσποινα έχει το μοναδικό μόνιμο κτίσμα της έκθεσης, το οποίο εκτείνεται σε 6 ορόφους και 14.000 τμ. 

Στο Μιλάνο για την Expo 2015
Το μόνιμο κτίσμα της έκθεσης είναι αυτό της Ιταλίας
Η Μεγάλη Βρετανία που έχει δημιουργήσει ένα γιγάντιο μεταλλικό μελίσσι στο μέσον ενός λιβαδιού που προσφέρει αντίστοιχη οπτικοακουστική εμπειρία σε όποιον καταφέρνει να μπει μέσα του και να βγάλει απίστευτες φωτογραφίες. 

Στο Μιλάνο για την Expo 2015
Το pavillion της Μεγάλης Βρετανίας
Συνέχεια στη σελίδα 2

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑΞΙΔΙ

Best of network