Υγεία14 ΙΟΥΛΙΟΥ, 2020

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη μολυσματική τέρμινθο

Όσα πρέπει να μάθεις πριν απειλήσει τη σεξουαλική σου ζωή.

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη μολυσματική τέρμινθο

Αν η μολυσματική τέρμινθος αποτελούσε μέχρι σήμερα για ‘σένα άγνωστη λέξη, διάβασε 5 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις γι’ αυτήν, πριν φτάσει να απειλήσει τη σεξουαλική σου ζωή. O Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στα LASER, εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

1. Είναι ΚΑΙ σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

Η μολυσματική τέρμινθος οφείλεται στον ιό molluscum contagiosum (MCV). Ίσως τη γνωρίζεις αν έχεις ή συναναστρέφεσαι με μικρά παιδιά, καθώς κάποια στελέχη του ιού δείχνουν την προτίμησή τους στις μικρές ηλικίες. Στην περίπτωση των παιδιών, η μολυσματική τέρμινθος εκδηλώνεται ως μία κοινή ιογενής δερματική μόλυνση που πλήττει περίπου 1 στα 10 παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας και μπορεί να εμφανιστεί το πρόσωπο, το σώμα και τα άκρα. Στους ενήλικες αντιθέτως, ανιχνεύονται συνηθέστερα διαφορετικά στελέχη του ιού που προξενούν βλάβες στην περιγεννητική και την περιπρωκτική περιοχή και μεταδίδονται με το σεξ.

2. Δεν είναι απαραίτητη η σεξουαλική διείσδυση

Η μολυσματική τέρμινθος δε μεταδίδεται απαραίτητα με τη σεξουαλική διείσδυση. Αρκεί η δερματική επαφή ή τριβή με μολυσμένες περιοχές του ερωτικού συντρόφου, όπως επίσης και η επαφή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως σεντόνια, πετσέτες, εσώρουχα, sex toys, κ.α. Για τους λόγους αυτούς, μπορείς να καταλάβεις γιατί η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για να σε προστατέψει. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι ο ιός μπορεί να επεκταθεί στις γύρω περιοχές μετά από ξύσιμο ή ξύρισμα της μολυσμένης περιοχής.

3. Δεν πρέπει να σπάσεις τα σπυράκια

Όπως και στα παιδιά, έτσι και στους ενήλικες, η μολυσματική τέρμινθος προκαλεί κάποια χαρακτηριστικά σπυράκια που είναι κιτρινωπά, λευκά ή στο χρώμα του δέρματος και είναι σφαιρικά με διάμετρο 1-10 χιλιοστά.
Εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, αλλά και στην εσωτερική πλευρά των μηρών και χαμηλά στην κοιλιά. Στο κέντρο τους έχουν ένα παχύρρευστο υγρό. Σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει ο ασθενής να επιχειρήσει να τα σπάσει γιατί αυτό το υγρό δεν είναι πύον. Αντιθέτως, αποτελεί το σωματίδιο της τερμίνθου που θα μεταφέρει τον ιό στις γύρω υγιείς περιοχές του δέρματος.

4. Μην παραμελήσεις τη θεραπεία

Όσο καθυστερείς τη θεραπεία, τα σπυράκια της τερμίνθου θα μεγαλώνουν και ο ιός θα εξαπλώνεται στις γύρω περιοχές, ενώ φυσικά αυξάνονται δραματικά και οι πιθανότητες να μολύνεις τον ερωτικό σου σύντροφο. Μη χάσεις χρόνο με σπιτικές αλοιφές ή άλλες εναλλακτικές θεραπείες. Δεν είναι αποτελεσματικές.

5. Οριστική θεραπεία με LASER

Αν και ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός, μπορείς να σταματήσεις τη διασπορά του και να απαλλαγείς οριστικά από αυτόν με αναλυτική ανίχνευση και LASER θεραπεία όλων των βλαβών. Χρησιμοποιούμε ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός για να ανιχνεύουμε και τις πολύ μικρές υποκλινικές βλάβες, που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Είναι καθοριστικής σημασίας να τις εντοπίζουμε και να τις θεραπεύουμε και αυτές, γιατί αποτελούν τη συχνότερη αιτία υποτροπών. Η θεραπεία εφαρμόζεται με εξελιγμένα LASER σε μία συνεδρία χωρίς πόνο, χωρίς παρενέργειες. H LASER θεραπεία υπερέχει των μεθόδων της διαθερμίας και της κρυοπηξίας, οι οποίες ενδέχεται να αφήσουν κάποια σημάδια, ουλές ή υποχρωμίες στην περιοχή της θεραπείας. Το LASER δρα στοχευμένα και δεν αφήνει ουλές ή σημάδια. Η επούλωση είναι τάχιστη και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες άμεση.

Eυχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Clinics Clinics (www.iqskinclinics.com, www.tzermias.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ