Υγεία13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2018

5 προληπτικές εξετάσεις στο γυναικολόγο που πρέπει να κάνεις

Οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις στο γυναικολόγο μπορούν να διαγνώσουν εγκαίρως πολλά και διαφορετικά νοσήματα, επιτρέποντας την ταχύτερη και καλύτερη αντιμετώπισή τους.

5 προληπτικές εξετάσεις στο γυναικολόγο που πρέπει να κάνεις

Από τον Δημήτρη Μπιλάλη, MBBCH, MMedSci, FRCOG-CCST, μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο, επιστημονιό διευθυντή womenshealthclinic.gr (www.bilalisgynaikologos.gr).

Στο ετήσιο τσεκ απ, υπάρχουν κάποιες βασικές προληπτικές εξετάσεις στο γυναικολόγο σου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ορισμένες οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για τη γονιμότητα αλλά και την υγεία σου. Να ποιες είναι.

Οι βασικές προληπτικές εξετάσεις στο γυναικολόγο για κάθε γυναίκα

Τεστ Παπ και HPV DNA τεστ

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από μόλυνση με κάποιο υψηλού κινδύνου (ή ογκογόνο) στέλεχος του ιού HPV. Ο ιός αυτός έχει εκατοντάδες στελέχη, αλλά μόνο τα 12 είναι υψηλού κινδύνου για καρκίνο και από αυτά δύο συγκεκριμένα (τα HPV16 και HPV18) προκαλούν πάνω από το 70% των κρουσμάτων καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Ωστόσο δεν ενοχοποιούνται μόνο γι’ αυτή την κακοήθη νόσο, αλλά και για άλλες μορφές της που σχετίζονται με το σεξ (π.χ. καρκίνοι του πρωκτού, του κόλπου, του αιδοίου, του στόματος κ.λπ.). Επιπλέον, τα ίδια στελέχη μπορεί να προκαλέσουν και καρκίνο του πέους, επομένως ο προληπτικός έλεγχος της γυναίκας είναι απαραίτητος και για την υγεία του ερωτικού συντρόφου της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΓΕΙΑ

Best of network