Υγεία18 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2019

Διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Η Δρ. Μαρία Ψωμά εξηγεί τα βασικά σημεία για διατροφή που θωρακίζει ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τις τροφές που είναι απαραίτητες να τρώμε.

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους καρκίνους με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα σε άντρες και γυναίκες. Πολλοί δυστυχώς μένουν αδιάγνωστοι λόγω της θέσης του παχέος εντέρου. Επίσης, οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι ή ντροπαλοί να μιλήσουν για αυτό το ζήτημα λόγω της σύνδεσής του με τον πρωκτό, με αποτέλεσμα η θεραπεία να μην ξεκινά καν από το αρχικό στάδιο.

Σήμερα περισσότεροι απο 1 εκατομμύριο ασθενείς το έχουν αντιμετωπίσει. Ωστόσο, υπάρχει το διπλάσιο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου όταν ένα άτομο από το συγγενικό περιβάλλον έχει ήδη νοσήσει από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.

Σημαντικό για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση, ιδιαίτερα στα άτομα άνω των 50 ετών, καθώς έχει πολύ μεγάλα ποσοστά ίασης, όταν διαγνωσθεί στο πρώτο στάδιο.

Από τα βασικότερα μέσα πρόληψης αποτελεί η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και μειωμένη σε κορεσμένα λιπαρά. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται όλα τα άσπρα. επεξεργασμένα τρόφιμα: ζάχαρη, άσπρο αλεύρι και ζυμαρικά.

Διατροφή για πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου

1. Αβοκάντο

Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στο αβοκάντο είναι πολύ σημαντικές, καθώς βοηθούν στην καλύτερη διέλευση των τροφών στο παχύ έντερο και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πολυπόδων. Επίσης, είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και είναι αντιφλεγμονώδες.

2. Φυτικές Ίνες

Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι, το πλιγούρι και τα μαύρα φασόλια.

3. Γλυκοπατάτες

Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. Έχει διαπιστωθεί πως οι αντιοξειδωτικές τροφές μάχονται κάθε τύπο των καρκινικών κυττάρων, επειδή θωρακίζουν τα κύτταρα ενάντια στην οξειδωτική φθορά που μπορεί να έχουν υποστεί.
Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά είναι το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο και τα καρότα.

4. Ginger

Η αντιφλεγμονώδης δράση των μπαχαρικών συντελεί στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Χρησιμοποίησε στα φαγητά  μπαχαρικά όπως, ρίγανη, σκόρδο, κρεμμύδι και κουρκουμά.

5. Γιαούρτι

Τα προβιοτικά παρέχουν στο έντερο τα «καλά» βακτήρια που χρειάζεται για να έχει ένα υγιές περιβάλλον. Αν δεν έχεις χοληστερίνη είναι καλύτερο να χρησιμοποιείς το κλασσικό ελληνικό γιαούρτι με την πέτσα που είναι το πιο πλούσιο σε προβιοτικά.

6.Σαλάτες

Καθημερινά κατανάλωνε σαλάτες πολύχρωμες σε «χρώματα ουράνιου τόξου», πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, οι οποίες βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ένα νωθρό έντερο δε βοηθάει στην πρόληψη και αρρωσταίνει όλο το σώμα. Πρόσθεσε μηλόξυδο και το ευεργετικό ελαιόλαδο για πρόσθετα οφέλη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΓΕΙΑ

Best of network