Follow us

Πώς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με τη σωστή διατροφή

Η Δρ Μαρία Ψωμά αποκαλύπτει τη διατροφή για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

μπαχαρικά διατροφή

Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).

Η εμμηνόπαυση δεν είναι ασθένεια και εδώ θα δεις το πώς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Όπως σε όλες τις αλλαγές στη ζωή μας, το πώς τις αντιμετωπίζουμε καθορίζει και την εξέλιξή τους. Δεν είναι τυχαίο το πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουν τη φάση αυτή διαφορετικοί λαοί. Στην Κίνα, την Ινδία, τη Νότιο Αφρική, τη θεωρούν ως ένα φυσιολογικό στάδιο της ζωής τους έως και ευλογία. Το 70% των γυναικών στη Μαλαισία, δηλώνει ότι δεν υποφέρει από εξάψεις. Σπανίως οι γυναίκες των λαών αυτών ζητούν ιατρική βοήθεια. Μπορεί βέβαια να οφείλεται και στον τρόπο ζωής τους.

Στην Ιαπωνία παραδείγματος χάρη τρώνε πολλά προϊόντα σόγιας. Η σόγια είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή φυτοοιστρογόνων, τα οποία έχει βρεθεί ότι έχουν οιστρογονική δράση. Σύμφωνα με μία έρευνα όσες γυναίκες κατανάλωναν 45γρ. ημερησίως είχαν 40% λιγότερες εξάψεις. Η σόγια είναι εξαιρετική πηγή πλήρους πρωτεΐνης. Περιέχει και τα οκτώ αμινοξέα και είναι πλούσια στα βασικά λιπαρά οξέα. Επίσης, έχει βρεθεί ότι μειώνει τη χοληστερίνη, με αποτέλεσμα να προστατεύει από καρδιαγγεικές παθήσεις.

Πώς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

  • Ιδανικά, πρέπει να καταναλώνεις 45mm ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα) την ημέρα. Το οποίο μπορείς να το πάρεις από 60γρ. τόφου ή 600ml γάλα σόγιας. Η σόγια σως δίνει πλούσια γεύση στο φαγητό, περιέχει μικρότερο ποσοστό σε ισοφλαβόνες και θέλει προσοχή λόγω του αλατιού που περιέχει.
  • Πιες γάλα σόγιας, το οποίο είναι και πλούσιο σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα να προφυλάσσει από την οστεοπόρωση. Εξαιρετική πηγή σόγιας είναι και το τόφου, το οποίο δυστυχώς δεν αρέσει σε όλους λόγω της ουδέτερης γεύσης του. Μπορείς όμως να το χρησιμοποιήσειες σε σούπες, στο wok με σόγια σως, ακόμα και σε γλυκά.
  • Μπορείς να φτιάξεις smoothies από φρούτα και γάλα σόγιας. Βάλε βερύκοκα, φράουλες, ροδάκινα, αχλάδια, κεράσια, τα οποία είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες, σε φυτικές ίνες και πρόσθεσε κανέλα. Η οποία, όχι μόνο θα προσθέσει γεύση, αλλά ενισχύει και τη δράση των φυτοοιστρογόνων.
  • Εκτός από τη σόγια, πλούσια πηγή σε φυτοοιστρογόνα είναι τα όσπρια. Ρεβύθια, χούμους, φασόλια, πρόσθεσέ τα καθημερινά στο διαιτολόγιο σου. Επίσης, καλό είναι τακτικά να τρως αρακά ή ως συνοδευτικό του κυρίως πιάτου ή ως κυρίως πιάτο.
  • Προτίμησε ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο ή ψωμί με λιναρόσπορο, τα οποία είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα και καλά λιπαρά οξέα.
  • Καστανό ρύζι ή ρύζι basmati: δεν αυξάνουν το ζάχαρο του αίματος και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πάλι φυτοοιστρογόνα.
  • Σπόροι: Ο λιναρόσπορος θεωρείται εξαιρετική πηγή για την εμμηνόπαυση γιατί περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Εναλλακτικές είναι το σουσάμι που είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ο ηλιόσπορος και chia seeds. Πρόσθεσέ τους στο γιαούρτι, τις σαλάτες, το ψωμί, ωμούς και όχι καβουρδισμένους.

Δες ακόμα: Εξάψεις στην εμμηνόπαυση | Πώς να τις αντιμετωπίσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ