Follow us

10 τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές (και εκείνες που τις πυροδοτούν)

10 τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές (και εκείνες που τις πυροδοτούν)
Συνεργάστηκε η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα, BSc, ΜSc, PgD (www.notanordinarymum.gr)

Οι φλεγμονές σχετίζονται με πολλά προβλήματα υγείας και φυσικά η διατροφή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμφάνιση και την καταπολέμησή τους. Δες αναλυτικά παρακάτω τις τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές και εκείνες που τις πυροδοτούν.

Διάβασε επίσης: Πρόλαβε τις ασθένειες και τις φλεγμονές με 4 απλές κινήσεις

Τροφές που πυροδοτούν φλεγμονές: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν:

  • τα γαλακτοκομικά
  • το καλαμπόκι
  • το κρέας
  • το σιτάρι (με τη βρόμη και τη σίκαλη πολλές φορές να εντάσσονται στη λίστα)
  • το αβγό
  • τα αλλαντικά
  • οι επεξεργασμένες τροφές
  • τα τηγανητά
  • τα εσπεριδοειδή
  • η πατάτα
  • η ντομάτα
  • οι ξηροί καρποί
  • ο καφές και η ζάχαρη, οπότε και συνιστάται να τις αποφεύγεις
  • Τα τρανς λιπαρά είναι επίσης μια «ένοχη» κατηγορία. Τα συναντάμε σε επεξεργασμένες τροφές. Μπορεί να τα δεις με το όνομα «υδρογονωμένα» ή «μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά» και είναι μια κατηγορία που πρέπει να αποφεύγεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι τα καταναλώνουν συχνά, παρουσιάζουν επίπεδα CRP (πρωτεΐνη η οποία αυξάνεται όταν υπάρχουν φλεγμονές στον οργανισμό) κατά 73% υψηλότερα από όσους καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες.

10 τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές:

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία δρα αυξάνοντας το φυτικό οξύ στο αίμα και βοηθώντας έτσι την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Μάλιστα, σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα σε 285 ενήλικες βρέθηκε

ότι όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά κατανάλωναν οι συμμετέχοντες τόσο μικρότερη ήταν η φλεγμονή που παρουσίαζαν, με πολλές μελέτες να επιβεβαιώνουν το ίδιο. Προτίμησε λαχανικά όπως σπανάκι, λαχανίδα, μπρόκολο, ρέβα, που είναι πλούσια σε ζεαξανθίνη και βήτα-κρυπτοξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Έρευνες αποδεικνύουν ότι όσοι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδά τους έχουν χαμηλή CRP.

Λιπαρά ψάρια

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Ένωση, θα πρέπει να τρώμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια. Τα ψάρια αυτά είναι πολύ πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και καθυστερούν την ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας προστατεύοντας την καρδιαγγειακή σου υγεία. Προτίμησε τα μικρά ψάρια, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα, αλλά και σκουμπρί, ρέγκα και πέστροφα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ