Υγεία : Διατροφή07 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 2019

Πώς να χάσω κιλά για υγεία; 5 συμβουλές για αποτελεσματικό αδυνάτισμα

Η βάση για ένα υγιεινό και αποτελεσματικό αδυνάτισμα με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

δοκιμασμένοι κανόνες διατροφής

Σε συνεργασία με την διατροφολόγο Μαργαρίτα Οκτωράτου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη διατροφή, καθώς αποτελούν τη βάση για ένα υγιεινό και αποτελεσματικό αδυνάτισμα με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Δες παρακάτω ποια είναι αυτά.

Φάκελος «Επίπεδη Κοιλιά» | 14 κανόνες διατροφής για flat κοιλιακούς

1. Για να χάσουμε βάρος, θα πρέπει να προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες καίμε και συγχρόνως να αυξάνουμε και εκείνες που καίμε.

Σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε στο παρελθόν, η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και μόνο ίσως δεν αρκεί (π.χ. λόγω μεταβολικών αλλαγών που δυσκολεύουν τη μείωση του βάρους). Πρέπει παράλληλα να αυξάνουμε και τις θερμίδες που δαπανούμε μέσω άσκησης ή/και των καθημερινών μας δραστηριοτήτων!

2. Όλες οι θερμίδες «μετρούν».

Κανένα τρόφιμο ή ρόφημα δεν «παχαίνει» αλλά ούτε και «αδυνατίζει» από μόνο του. Οι άνθρωποι τρώμε και πίνουμε πολλά διαφορετικά τρόφιμα και ροφήματα, τα οποία δίνουν διαφορετική «ποσότητα» θερμίδων που πρέπει να συνυπολογίζουμε. Από την άλλη, καίμε θερμίδες με διαφορετικούς τρόπους: από τη συστηματική άσκηση μέχρι το καθημερινό περπάτημα, τις δουλειές στο σπίτι ή τον κήπο, το ανέβασμα σκάλας, το χορό, το παιχνίδι κ.λπ.

Vegan κορμός σοκολάτας χωρίς ζάχαρη, έτοιμος σε 5 λεπτά

3. Οι μικρές και συστηματικές αλλαγές είναι αναγκαίες για τον έλεγχο του βάρους.

Το κλειδί είναι οι σταδιακές και όχι ακραίες αλλαγές, τόσο στη διατροφή, όσο και στη σωματική δραστηριότητα, ώστε ο οργανισμός να προσαρμόζεται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά. Όταν π.χ. μειώνουμε υπερβολικά τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, χωρίς παράλληλα να αυξάνουμε τη σωματική δραστηριότητα, πραγματοποιούνται αλλαγές (όπως η επιβράδυνση του μεταβολισμού, η αύξηση της πείνας, αλλαγές στους μύες, τα λιποκύτταρα, τα εγκεφαλικά κύτταρα κ.λπ.) που κάνουν δυσκολότερη τη διατήρηση του νέου, χαμηλότερου, βάρους.

4. Μειώνουμε τις θερμίδες, κρατάμε τη γεύση. 

Τα γεύματά μας μπορούν να γίνουν πιο ενδιαφέροντα με την προσθήκη μπαχαρικών αλλά και «εναλλακτικών» μαρινάδων ή σαλτσών που μπορούν να «αντικαταστήσουν» επάξια την ανάγκη για περιττά λιπαρά, ενώ τα ροφήματα ή τα επιδόρπιά μας μπορούν να είναι «γλυκά» με την επιλογή ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών. Αντικατάστησε, λοιπόν, την επιπλέον ζάχαρη στον καφέ με γλυκαντικό στέβια, προτιμήστε ροφήματα χωρίς ή με λίγη ζάχαρη και παρασκευάστε γλυκά με γλυκαντικά κ.λπ. Ακόμα καλύτερα, προσπάθησε να συνηθίσεις τον οργανισμό σου σε λιγότερο γλυκές γεύσεις.

5. Το «μέτρο» είναι σημαντικό και στη δίαιτα. 

Με την εξαίρεση ορισμένων light ροφημάτων (π.χ. αναψυκτικών light) ή επιδορπίων (π.χ. ζελέ light) που όντως μας δίνουν ελάχιστες θερμίδες, πολλά άλλα τρόφιμα και ροφήματα με λιγότερες θερμίδες περιέχουν διάφορα άλλα συστατικά, που εξακολουθούν να μας «δίνουν» θερμίδες, επομένως είναι σημαντικό να μην τα υπερκαταναλώνουμε, απλά, ίσως, να τα επιλέγουμε στη θέση των «κανονικών».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Best of network