Follow us

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής: Όσα πρέπει να ξέρεις πριν αποφασίσεις!

Πόσο απαραίτητα είναι τα συμπληρώματα διατροφής και πότε τα έχουμε πραγματική ανάγκη;

simpliromatadiatrofis


Πόσο απαραίτητα είναι τα συμπληρώματα διατροφής και πότε τα έχουμε πραγματική ανάγκη;


Αν και θεωρητικά η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου είναι πολύ πιο πλήρης και πλούσια σε σχέση με το παρελθόν, ο πολυάσχολος τρόπος ζωής και οι καθημερινές δραστηριότητες δεν αφήνουν περιθώρια για να επιλέγουμε σωστά τις τροφές που πρέπει να προσφέρουμε στον οργανισμό μας. Επιπλέον στο δυτικό κόσμο παρατηρείται το φαινόμενο της πολύ πλούσιας τροφής σε θερμίδες και λίπη, η οποία όμως είναι φτωχή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνονται τα απαραίτητα συστατικά για την καλή λειτουργία του, γεγονός που μειώνει την αντοχή σε ασθένειες, επηρεάζει τη διάθεση –διαρκές αίσθημα κόπωσης, ατονία κλπ.- και αναπόφευκτα την εμφάνιση: χλωμή και αφυδατωμένη επιδερμίδα, έντονη τριχόπτωση, μαλλιά που στερούνται ζωντάνια και λάμψης, εύθραυστα νύχια.

Τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται να προσφέρουν όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά, όπως, οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, τα ένζυμα, τα αμινοξέα, τα οποία δεν προσλαμβάνονται επαρκώς από τη διατροφή, είτε λόγω της ποιότητας και τελικής επεξεργασίας των τροφών, είτε λόγω του τρόπου ζωής και των συνθηκών που δημιουργούνται –π.χ. στη διάρκεια μίας δίαιτας αδυνατίσματος ή όταν αυξάνονται φυσιολογικά οι απαιτήσεις του οργανισμού σε συγκεκριμένες περιόδους, όπως στην εφηβεία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, στην εμμηνόπαυση, στην τρίτη ηλικία.

Πότε πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής
Καταναλώνοντας καθημερινά 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής βασισμένης στην αναλογία τροφών που υπαγορεύει η Νέα Διατροφική Πυραμίδα σύμφωνα με το U.S.D.A. -Τμήμα Γεωργίας των Η.Π.Α-, (πληρ. www.mypyramid.gov), ο οργανισμός λαμβάνει μια σημαντική ποσότητα βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών, οι οποίες καλύπτουν υπό φυσιολογικές συνθήκες τις διατροφικές ανάγκες του.

(Oδηγός διατροφής: Οι Βιταμίνες. Ποιες χρειάζεσαι, σε τι ποσότητα, σε ποια τρόφιμα βρίσκονται, γιατί τις έχεις ανάγκη. Ο διατροφικός οδηγός σου με τις συμβουλές της διαιτολόγου!
)

Τι μπορεί να αυξήσει τις απαιτήσεις του οργανισμού σε βιταμίνες και μέταλλα:

- H ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα
με τη μόλυνση του περιβάλλοντος η οποία υπαγορεύει την πρόσληψη επιπλέον αντιοξειδωτικών συστατικών όπως βιταμίνη A, C, E και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.

- Tο κάπνισμα εξαιτίας του οποίου κρίνεται απαραίτητη σε μεγάλες ποσότητες τόσο η βιταμίνη C όσο και ο επαρκής σίδηρος και ψευδάργυρος για την απώθηση βαρέων μετάλλων από το σώμα.

- H πνευματική κόπωση και η δυνατότητα μάθησης,
εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επάρκεια του οργανισμού σε βιταμίνες του συμπλέγματος B.

- Οι αθλητικές δραστηριότητες είτε σε έφηβους είτε σε ενήλικες, απαιτούν επιπλέον ποσότητες σε σίδηρο και βιταμίνες, όπως βέβαια και τα διαστήματα στη διάρκεια των οποίων ακολουθούμε κάποια υποθερμιδική δίαιτα για την απώλεια βάρους.

(Tα 7 νέα super foods που πρέπει να ξέρεις: Η διατροφολόγος συστήνει τα λιγότερο γνωστά super foods που θα κρατήσουν το σώμα σου υγιές και λεπτό, χωρίς να δώσεις όλο το μισθό σου στο μπακάλικο... Διάβασέ το!)


Τα 4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τα διατροφικά συμπληρώματα:

  • Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ειδικά προϊόντα τα οποία περιέχουν μεμονωμένα ή συνδυαζόμενα συστατικά και ουσίες, που στη "φυσική τους μορφή", εμπεριέχονται σε διάφορες τροφές ή φυτά.
  • Τα προϊόντα αυτά, αφού υποστούν την κατάλληλη επεξεργασία για να πάρουν την τελική τους μορφή με την οποία διατίθεται στην κατανάλωση, χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση της διατροφής, εφόσον οι ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να καλύψει μία "φυσιολογική" διατροφή.
  • Aυτό ισχύει γιατί δεν είναι πάντοτε εφικτό να καλυφθούν όλες τις ανάγκες του οργανισμού με συνηθισμένα τρόφιμα, καθώς ταυτόχρονα θα πρέπει κανείς να λαμβάνει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, λίπους, χοληστερίνης, αλατιού, χρωστικών και συντηρητικών, εξαιτίας των οποίων θα κινδύνευε η υγεία, χωρίς να λάβουμε υπόψη πως η ποσότητα τροφής που θα προσελάμβανε το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα θα ήταν πέρα από τις δυνατότητές του.
  • Εδώ ακριβώς έγκειται και η ωφελιμότητα των συμπληρωμάτων διατροφής, αρκεί να πρόκειται για σκευάσματα που αναφέρουν στη συσκευασία τους τον αριθμό γνωστοποίησής τους στον ΕΟΦ, είτε παράγονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, να επιλέγονται σε συνεργασία με το γιατρό ή το φαρμακοποιό και να προμηθεύονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ