Follow us

Δίαιτα του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη | Γιατί είναι τόσο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους;

Οι διαιτολόγοι ορκίζονται σε αυτή και οι celebrities την ακολουθούν χρόνια. Ναι, η δίαιτα του γλυκαιμικού δείκτη είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για απώλεια βάρους!

Ο ειδικός διατροφολόγος μας αναλύει όσα πρέπει να ξέρεις.

Δίαιτα του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Δημήτρη Πέτσιο κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, μέλος του ΠΣΔ (www.dia-trofis.gr)

Οι διαιτολόγοι ορκίζονται σε αυτή και οι celebrities την ακολουθούν χρόνια. Ναι, η δίαιτα του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για απώλεια βάρους. Δεν είναι μόνο η μείωση της πρόσληψης θερμίδων που παίζει ρόλο στην απώλεια κιλών, αλλά και ο έλεγχος του Γλυκαιμικού Δείκτη των τροφών, που αναγράφεται στις συσκευασίες των τροφίμων.

Έχεις ακούσει ότι η ιδανική για τον οργανισμό μας διατροφή είναι αυτή των διαβητικών; Κι όμως ισχύει, αφού χαρακτηρίζεται από ισορροπημένες επιλογές σε ποιότητα και ποσότητα, προκειμένου να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σ' αυτό συγκλίνουν αμέτρητοι διαιτολόγοι που τη συστήνουν ανεπιφύλακτα, αλλά και πολλοί celebrities που οφείλουν τη σιλουέτα τους στη δίαιτα του Γλυκαιμικού Δείκτη.

7 συνηθισμένα λάθη που κάνεις κατά τις περιόδους δίαιτας

Τι είναι ο Γλυκαιμικός Δείκτης

Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες χαρακτηρίζονται από το Γλυκαιμικό Δείκτη. Η τιμή αυτού του δείκτη είναι διαφορετική για κάθε τροφή και μας δίνει πληροφορίες για το πόσο γρήγορα η συγκεκριμένη πηγή υδατάνθρακα διασπάται στο έντερο και μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι –κατά την απορρόφησή της από το έντερο– την ταχύτητα εισόδου της στην κυκλοφορία, άρα και την άμεση αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ανώτατος δείκτης είναι το 100 και όσο ψηλότερος είναι αυτός ο δείκτης της τροφής τόσο πιο απότομα αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα από την κατανάλωσή της.

Γιατί πρέπει να γνωρίζουμε τον Γλυκαιμικό Δείκτη των τροφών

Τα τρόφιμα με χαμηλό Γ.Δ. απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στο σώμα μας. Αντίθετα, η απότομη αύξηση του σακχάρου που προκαλούν τα τρόφιμα με υψηλό ΓΔ οδηγεί στη συνέχεια και σε απότομη μείωση, δηλαδή σε υπογλυκαιμία, με αποτέλεσμα όχι μόνο να πεινάμε πολύ γρήγορα, αλλά και να νιώθουμε την ανάγκη να φάμε κάτι γλυκό. Συν τοις άλλοις, η παραπάνω διαδικασία (που συχνά αναφέρεται και ως «αναδραστική υπογλυκαιμία») προκαλεί τη ραγδαία αποθήκευση ενέργειας στους ιστούς –προκειμένου να πέσει απότομα το σάκχαρο στο αίμα, αυτό αποθηκεύεται άμεσα είτε σαν γλυκογόνο στο ήπαρ και στους μυς είτε σαν λίπος στον αντίστοιχο ιστό.

Πώς οι τροφές με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη βοηθούν στην απώλεια βάρους;

  • Οι τροφές με χαμηλό Γ.Δ. είναι συνήθως πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες δίνουν ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

  • Παράλληλα, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στη ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα αλλά και του σακχάρου, αποτρέποντας σε μεγάλο βαθμό τον «καταστροφικό» μηχανισμό της αναδραστικής υπογλυκαιμίας.

Τι επηρεάζει το Γλυκαιμικό Δείκτη των τροφών;

  1. Η επεξεργασία τους: Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες τόσο πιο υψηλό Γ.Δ. έχει. Γι' αυτό και τα προϊόντα ολικής άλεσης ανεβάζουν λιγότερο το σάκχαρο του αίματος σε σχέση με τα λευκά.
  2. Η ωρίμανσή τους: Όσο πιο ώριμα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και οι καρποί τόσο πιο υψηλό Γ.Δ. έχουν.
  3. Ο χρόνος μαγειρέματος: Όσο περισσότερο μαγειρεύονται τα ζυμαρικά τα όσπρια ή τα λαχανικά τόσο υψηλότερο Γ.Δ. έχουν.
  4. Η οξύτητά τους: Η προσθήκη όξινων ουσιών, όπως ο χυμός λεμονιού ή το ξίδι, μειώνει το Γ.Δ. των τροφών.

  5. Η σύνθεσή τους: Αν αναμείξουμε τρόφιμα υψηλού Γ.Δ. με τρόφιμα χαμηλού, όπως για παράδειγμα ρύζι με λαχανικά, μειώνουμε την επίδρασή του στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης των τροφών

  • Χαμηλός: Κάτω από 55. Περιέχεται στο πολύσπορο ψωμί, στα δημητριακά και στα μακαρόνια ολικής άλεσης, στο άγριο ρύζι, στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, στα όσπρια, σε όλα τα γαλακτοκομικά, στα αβγά, στους κολοκυθόσπορους, στην πικρή σοκολάτα, στο ταχίνι κ.α.
  • Μέτριος: 55-69. Περιέχεται στο ρύζι, στην πίτα για σουβλάκι, στα μπισκότα με φυτικές ίνες, στα κρουασάν, στα νουντλ, στις μπάρες δημητριακών, στο χαλβά, στα καρύδια, στο κέτσαπ, στα παξιμάδια, στα αναψυκτικά, στα ξερά σύκα, στη σταφίδα, στα κεράσια, στο καρπούζι, στα βερίκοκα κ.α.
  • Υψηλός: Πάνω από 70. Περιέχεται στο άσπρο ψωμί, στις πατάτες, στο ποπκόρν, στην κολοκύθα, στους χουρμάδες, στα γαριδάκια, στο καλαμπόκι, στα κάστανα, στα μπισκότα, στα ενεργειακά ποτά, στις τυποποιημένες σάλτσες, στις κοινές φρυγανιές κ.α.

  • Τροφές με μηδενικό Γ.Δ.: Οι τροφές που δεν περιέχουν υδατάνθρακες, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα έλαια, το βούτυρο κ.ά., δεν έχουν Γλυκαιμικό Δείκτη. Ωστόσο περιέχουν λίπος ή πρωτεΐνη και σίγουρα πολλές θερμίδες. Γι' αυτό, αν επιθυμείτε να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη διατροφή, συμβουλευτείτε κάποιο διαιτολόγο.

Θέλεις να τρως περισσότερα φρούτα; 9 επιλογές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ