Υγεία : Διατροφή30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2019

Κάνει να τρως αυγά κάθε μέρα; 7 απορίες για αυτά βρίσκουν απάντηση

Είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη ζωική τροφή. Γιατί όσοι μύθοι κι αν το συνοδεύουν, βρίσκουν στην αντίπερα όχθη μία και μόνη αλήθεια. Τη μεγάλη διατροφική αξία του.

Κάνει να τρως αυγά κάθε μέρα; 7 απορίες για αυτά βρίσκουν απάντηση

Συνεργάστηκε η Ευγενία Ηλιάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, SRD, UK (dietinfo.gr)

Ένα μεσαίο αυγό αποδίδει 70 θερμίδες και είναι φυσική πηγή βιταμινών B2, B12 και D, καθώς και βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος και χολίνης. Δεν είναι όμως μόνο αυτά: Περιέχει 6 γρ. πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, 5-6 γρ. λιπαρά και 0-1 γρ. υδατάνθρακα. Συνεπώς, θεωρείται μια πλήρης τροφή, καθώς περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά. Όμως, κάνει να τρως αυγά κάθε μέρα; Αυτή και άλλες βασικές απορίες για την πιο παρεξηγημένη ζωική τροφή βρίσκουν την απάντησή τους.

Κάνει να τρως αυγά κάθε μέρα; 7 μύθοι για την παρεξηγημένη τροφή:

«Ο κρόκος του αβγού είναι ανθυγιεινός»

Ο κρόκος αποδίδει θερμίδες κυρίως λόγω των λιπαρών που περιέχει, σε σύγκριση με το ασπράδι που δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λιπαρά. Ένας κρόκος περιέχει 180 mg χοληστερίνη, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 mg ημερησίως. Είναι ιδιαίτερα υψηλός σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (A,D,E,K), ενώ περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου, φυλλικού οξέος και B12 (η τελευταία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους χορτοφάγους). Ο κρόκος περιέχει περισσότερα λιπαρά και χοληστερίνη απ’ ό,τι το ασπράδι, ωστόσο έχει επίσης βιταμίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Επίσης, περιέχει χολίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που έχουν σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Best of network