Υγεία : Διατροφή20 ΜΑΪΟΥ, 2020

Πόσες θερμίδες χρειάζεσαι τη μέρα; Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα;

Έχεις προσέξει ότι οι συνιστώμενες ποσότητες στις διατροφικές ετικέτες έχουν ως βάση μια διατροφή 2.000 θερμίδων. Εδώ θα μάθεις τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Πόσες θερμίδες χρειάζεσαι τη μέρα; Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα;

Συνεργάστηκε η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, MSc στη Συμβουλευτική Ψυχολογία (coachmydiet.wordpress.com).

Tο πόσες θερμίδες χρειάζεσαι τη μέρα ποικίλλει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος και το επίπεδο δραστηριότητας. Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αλλά και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), για να παρέχουν τα πιο χρήσιμα στοιχεία για τη διατροφή των καταναλωτών, χρησιμοποιούν μια διατροφή 2.000 θερμίδων ως παράδειγμα από την ετικέτα «Διατροφικές Πληροφορίες», η οποία παρέχει ενημέρωση σχετικά με τις ημερήσιες τιμές και το ποσοστό συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (%ΣΗΠ).

Αυτό δεν είναι σύσταση να καταναλώσεις 2.000 θερμίδες. Επίσης, δε σημαίνει ότι μια δίαιτα 2.000 θερμίδων είναι κατ’ ανάγκην καλύτερη ή χειρότερη από μια δίαιτα 1.200 θερμίδων ή 2.500 θερμίδων.

Πόσες θερμίδες χρειάζεσαι τη μέρα; Γιατί χρησιμοποιούν τις 2.000 θερμίδες στην ετικέτα;

Επειδή πολλοί θα έχουν καθημερινή θερμιδική πρόσληψη σ’ αυτό το εύρος τιμών. Με τη χρήση αυτού του αριθμού, οι πληροφορίες θρέψης που παρέχονται είναι πιθανό να είναι χρήσιμες για ένα ευρύ κοινό. Για παράδειγμα:

  • Μια μέτρια δραστήρια γυναίκα ηλικίας 30 ετών θα κατανάλωνε περίπου 2.147 θερμίδες για να διατηρήσει το βάρος της.
  • Ένας λίγο δραστήριος άνδρας 40 ετών θα κατανάλωνε περί- που 2.195 θερμίδες για να διατηρήσει το βάρος του.
  • Μια πολύ δραστήρια γυναίκα ηλικίας 25 ετών θα κατανάλωνε περίπου 2.143 θερμίδες για να διατηρήσει το βάρος της.
  • Ένας ψηλός, καθόλου δραστήριος 70χρονος άνδρας θα κατανάλωνε περίπου 1.828 θερμίδες για να διατηρήσει το βάρος του.

Οι μοναδικές καθημερινές σου ανάγκες σε θερμίδες βασίζονται στο μέγεθος του σώματός σου, στους στόχους βάρους και στο επίπεδο δραστηριότητας. Ένα άτομο που προσπαθεί να χάσει ή να πάρει βάρος θα προσαρμόσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για να πετύχει τους συγκεκριμένους στόχους υγείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Best of network