Υγεία : Διατροφή04 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2018

Πόση πρωτεΐνη να τρώω; Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης; Η διαιτολόγος συστήνει…

Η διαιτολόγος συστήνει…Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι και τι κινδύνους μπορεί να δημιουργήσει η υπερβολική της κατανάλωση; Μάθε τα όλα

πρωτεΐνη

Η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης έχει ενοχοποιηθεί για ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου. Aπό την άλλη πλευρά, η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μειώνει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Δες τι πρέπει να κάνεις επιτέλους με αυτή τη πρωτεΐνη!

Δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες ίδιες

Ένα τεράστιο milkshake με πρωτεΐνη ή ένα cheeseburger με μπέικον θα σου δώσουν και τα δύο αυτό που ζητάς, αλλά «δεν είναι καλό να εστιάζεις μεμονωμένα στην πρωτεΐνη» προειδοποιεί η ειδικός. Δεν μπορείς να αγνοήσεις άλλους παράγοντες, όπως οι θερμίδες, η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά. Σε αμερικανική μελέτη, τη Nurse’s Health Study, διαπιστώθηκε πως η αυξημένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος, για παράδειγμα, σχετίστηκε με 22% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Αντίθετα, γυναίκες που έτρωγαν πολλή φυτική πρωτεΐνη (όπως από σπόρους, όσπρια και σόγια) είχαν κατά 30% μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπαθειών και 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. «Επίσης, η ώρα της ημέρας που απολαμβάνεις το φαγητό σου παίζει τόσο ρόλο όσο το τι τρως. Οι περισσότεροι τρώμε πολύ λίγη πρωτεΐνη στο πρωινό ή το γεύμα μας αλλά το παρακάνουμε στο δείπνο» τονίζει η Δέσποινα Σωτήρου.

Το καλύτερο είναι να προσλαμβάνεις μια μικρή ποσότητα σε κάθε γεύμα, ειδικά όσο μεγαλώνεις, ώστε το σώμα σου να έχει πάντα μια διαθέσιμη προμήθεια.

Όταν η πολλή πρωτεΐνη σου γυρίζει μπούμερανγκ

Δεν μπορείς να τρως πρωτεΐνη με τα κιλά. Ο αμερικανικός φορέας Institute of Medicine τοποθετεί το ασφαλές ανώτερο όριο στο 35% των συνολικών σου θερμίδων – και αν ξεπεράσεις αυτή την ποσότητα, θα μπορούσε να σημαίνει πως χάνεις βασικές βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Η υπερβολική κατανάλωσης πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε…

Διάβασε τα όλα στο shape.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Best of network