Follow us

Υγιεινές τροφές που δεν σου κάνουν καλό

Υγιεινές τροφές που δεν σου κάνουν καλό
Συνεργάστηκε η Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, διευθύντρια Mediterranean Diet Center Χαλανδρίου.

Ανακάλυψε εδώ τις περιπτώσεις που οι υγιεινές τροφές όχι μόνο δεν κάνουν καλό, αλλά μπορεί και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Υγιεινές τροφές που δεν σου κάνουν καλό:

Φυτικές ίνες

Είναι για πολλούς λόγους απαραίτητες σε μια ισορροπημένη διατροφή. Εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθυστερούν την πέψη των τροφών τόσο όσο χρειάζεται για να απορροφήσει ο οργανισμός σου τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα. Οι διαλυτές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης συμβάλλοντας στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Επιπλέον, η επαρκής κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου, π.χ. του εντέρου, και διαβήτη τύπου 2. Τέλος, αποτελούν ενδεδειγμένο τρόπο πρόληψης ενάντια στα συμπτώματα χρόνιας δυσκοιλιότητας, εκκολπωματίτιδας και αιμορροΐδων.

▶ Πότε δε σου κάνουν καλό: Άνθρωποι που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα, δυσκολεύονται να καταναλώσουν τροφές με πολλές φυτικές ίνες. Επίσης, σε έντονες περιόδους στρες μπορεί να επηρεαστεί προσωρινά το γαστρεντερικό σύστημα και συνεπώς η ανοχή στις φυτικές ίνες.

▶ Τα συμπτώματα που μπορεί να έχεις: Μπορεί, όταν καταναλώνεις όσπρια ή λαχανικά, να υποφέρεις από πρήξιμο, αυξημένα αέρια και πόνους στην κοιλιά, εναλλαγή σε διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

▶ Πώς να τις βάλεις στη διατροφή σου: Όταν ξεκινάς μια προσπάθεια για πιο υγιεινή ή μια χορτοφαγική διατροφή, δώσε χρόνο στο σώμα σου να προσαρμοστεί σταδιακά. Παράλληλα με την υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών, αύξησε την κατανάλωση του νερού για να διευκολύνεις την πέψη των διαιτητικών ινών. Εάν πάσχεις από κάποιο από τα παραπάνω νοσήματα, συζήτησέ το με το γιατρό σου.

Γαλακτοκομικά

Παρότι το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμινών, όπως οι βιταμίνες Α και D, δεν μπορούν όλοι να τα καταναλώνουν.

Πότε δε σου κάνουν καλό: Η δυσανεξία στη λακτόζη εκδηλώνεται λόγω ανεπάρκειας της δυσακχαριτικής λακτάσης, του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη, τον κύριο υδατάνθρακα του γάλακτος. Στην περίπτωση αλλεργίας στο γάλα αποφεύγεις εντελώς τα γαλακτοκομικά και τρόφιμα που ίσως τα περιέχουν.

▶ Τα συμπτώματα που μπορεί να έχεις: Φούσκωμα στο στομάχι, πόνος στην κοιλιά, διάρροια και μετεωρισμός.

▶ Πώς να τα βάλεις στη διατροφή σου: Σύμφωνα με μελέτες, πολλοί ενήλικες που θεωρούν ότι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να ανεχτούν μέτριες ποσότητες γάλακτος και περισσότερο το γιαούρτι και το τυρί. Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές γάλακτος ελεύθερου σε λακτόζη και γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη. Είναι σημαντικό στην περίπτωση που αποφεύγεις εντελώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα να δώσεις βάση στην κάλυψη των αναγκών σου σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ