Follow us

Εξωσωματική light | Είναι κατάλληλη για σένα;

Η εξωσωματική light είναι ουσιαστικά μία ήπια θεραπεία εξωσωματικής γνωστή και ως mini IVF ή τροποποιημένος φυσικός κύκλος.

white-couple-with-baby-ultrasound-photo-picture-id929953114

Η εξωσωματική light είναι ουσιαστικά μία ήπια θεραπεία εξωσωματικής γνωστή και ως mini IVF ή τροποποιημένος φυσικός κύκλος. Με αυτή την προσέγγιση επιδιώκεται η διέγερση των ωοθηκών με όσο το δυνατό λιγότερα φάρμακα και σε διάρκεια περίπου 8-10 ημερών.

Η θεραπεία συντονίζεται αρχικά με τον φυσικό κύκλο της γυναίκας, οπότε αποφεύγεται το στάδιο της καταστολής. Είναι σημαντικό το πλάνο που ακολουθείται να είναι αυστηρά εξατομικευμένο και οι δόσεις των φαρμάκων προσαρμοσμένες στο προφίλ της γυναίκας. Έτσι, ακόμα και ο κίνδυνος υπερδιέγερσης, που αποτελεί πιθανή επιπλοκή στην εξωσωματική, μειώνεται ή ακόμα και εξαλείφεται. Η ασφάλεια των φαρμάκων της εξωσωματικής θεωρείται πλέον δεδομένη, είναι φάρμακα νέας γενιάς και ως δραστικές ουσίες δοκιμασμένες εδώ και δεκαετίες.

Η εξωσωματική light προτείνεται σε γυναίκες που έχουν χαμηλά αποθέματα ωαρίων, κάτι που εντοπίζεται κατά τον αρχικό έλεγχο γονιμότητας του ζευγαριού, ή σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επίσης, προτείνεται σε περιπτώσεις που οι υποχρεώσεις ή ο τρόπος ζωής των ασθενών, δεν τους επιτρέπει να ακολουθήσουν θεραπείες μεγάλης διάρκειας, για παράδειγμα όταν χρειάζεται να ταξιδεύουν συχνά.

Εν αντιθέσει με την κλασική προσέγγιση, έχει παρατηρηθεί ότι η εξωσωματική light δίνει μεγαλύτερα ποσοστά γονιμοποίησης σε ασθενείς με συγκεκριμένο αναπαραγωγικό προφίλ, καθώς εστιάζει στην ποιότητα των ωαρίων και όχι τόσο στον αριθμό τους. Ως αποτέλεσμα, τα συνολικά ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου, είναι πολύ ικανοποιητικά. Βεβαίως, για τα προσωπικά ποσοστά κάθε περίπτωσης, συνεκτιμώνται επιπλέον παράμετροι, όπως η ηλικία και η απόκριση των ωοθηκών σε προηγούμενους κύκλους.

Τα βήματα που ακολουθούνται είναι 3 όπως και στη συμβατική εξωσωματική, όμως ολοκληρώνονται σε μικρότερο χρονικό διάστημα:

1. Αρχικό ραντεβού/συμβουλευτική όπου γίνεται η καταγραφή του ιστορικού και των δύο συντρόφων, η εξέταση της γυναίκας με υπέρηχο από τον γυναικολόγο αναπαραγωγής, ανάλυση σπέρματος για τον άνδρα (σε περίπτωση που τυχόν προηγούμενη εξέταση είναι παλιά) και ενημέρωση για τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος, έγγραφα συναινέσεων κ.λπ.

2. Ακολουθεί παρακολούθηση του κύκλου, όπου κάθε 2-3 μέρες γίνεται μέτρηση ορμονών και ελέγχεται ο αριθμός και το μέγεθος των ωοθυλακίων με υπέρηχο. Η ωοληψία προγραμματίζεται όταν τα ωοθυλάκια φτάσουν στο κατάλληλο μέγεθος.

3. Ακολουθεί η γονιμοποίηση των ωαρίων στο εργαστήριο εμβρυολογίας. Η μέρα της εμβρυομεταφοράς καθορίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των εμβρύων τη 2η, 3η ή 5η μέρα. Υπάρχουν περιπτώσεις που συστήνεται η κρυοσυντήρηση των εμβρύων αν κριθεί απαραίτητο και σύμφωνα με την ποιότητά τους.

Ευχαριστούμε τον γυναικολόγο αναπαραγωγής Ευριπίδη Μαντούδη FRCOG, επιστημονικά υπεύθυνο στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ‘Γέννημα IVF’ www.gennima.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ