Follow us

Διατροφή για χαμηλό αιματοκρίτη: Τι να τρώω για να αντιμετωπίσω την αναιμία;

Διατροφή για χαμηλό αιματοκρίτη: H Διονυσία Αγαλιώτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc μας δίνει γενικές οδηγίες διατροφής σε περίπτωση αναιμίας.

shutterstock_608211290-600x600 shape.gr
Από την Διονυσία Αγαλιώτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, Μέλος Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, Μέλος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος ΣΕΕΤΤΤΔ, Μέλος του European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD)

Όλοι μας, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πρέπει να κάνουμε μια γενική εξέταση αίματος.

Έτσι, μπορούμε να διαπιστώσουμε αν έχουμε ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά και να μπορέσουμε με την κατάλληλη διατροφή να “θωρακίσουμε” τον οργανισμό μας.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες, οι τιμές των οποίων αν είναι κάτω του φυσιολογικού, μπορούν να μας οδηγήσουν στη διάγνωση της αναιμίας. Αναιμία ονομάζουμε την ελάττωση του αριθμού και της συνολικής μάζας των ερυθροκυττάρων.

Οι δύο δείκτες που προαναφέραμε είναι ο αιματοκρίτης και η αιμοσφαιρίνη.

«Ο αιματοκρίτης εκφράζει τη σχέση του όγκου των ερυθροκυττάρων ως προς το συνολικό όγκο αίματος, ενώ η αιμοσφαιρίνη είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του οξυγόνου στους διάφορους ιστούς του σώματος. Μερικά από τα συμπτώματα της αναιμίας είναι η εύκολη κόπωση, η αδυναμία συγκέντρωσης και η ζάλη», τονίζει η ειδικός.

Φυσιολογικές τιμές αιματοκρίτη

Άνδρες 40-54%

Γυναίκες 37-47%

Παιδιά 30-44%

Νεογνά 43-63%

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ