Υγεία : Υγεία Ευεξία03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2017

Εσύ ήξερες ότι μπορείς να προλάβεις τον ιό του HPV;

Μάθε όσα πρέπει να ξέρεις για το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και το πώς μπορείς να το ανιχνεύσεις και να θεραπευτείς

HPV

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV: Human Papilloma Virus) είναι ένας πολύ κοινός ιός ο οποίος μολύνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Η μόλυνση από τον ιό αποτελεί την κυριότερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια στον κόσμο. Πάνω από 170 υπότυποι του ιού έχουν αναγνωρισθεί μέχρι σήμερα, με περισσότερους από 40 από αυτούς να μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και εκ των οποίων άνω του 60% συνδέονται με ένα ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων του γεννητικού συστήματος.

Πώς μεταδίδεται ο HPV;

Οι υπότυποι του ιού που προσβάλλουν την ουρογεννητική περιοχή, μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή (όλων των τύπων) και με δερματική επαφή.

Λόγω του διαφορετικού χρόνου εμφάνισης της λοίμωξης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι δύσκολο να πει κανείς από ποιόν μολύνθηκε και πότε, αφού ο ιός μπορεί να είναι ανενεργός (σε λανθάνουσα φάση) και όταν βρει τον οργανισμό σε ανοσολογική αδυναμία τότε μπορεί να εκδηλωθεί.

Πώς μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο να κολλήσω HPV;

Με τη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή. Μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο μόλυνσης (χωρίς να τον εξαλείφει τελείως).

Με τον εμβολιασμό κατά των κυριότερων υποτύπων του ιού, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο δεν καλύπτει όλους τους υπότυπους υψηλού κινδύνου, όμως καλύπτει τους πιο επικίνδυνους.

Με τον προληπτικό έλεγχο. Με τον διπλό έλεγχο δεν αποτρέπεις την μόλυνση αλλά μειώνεις τον κίνδυνο η μόλυνση από ιο HPV να μετεξελιχθεί σε καρκίνο.

Με έναν υγιή τρόπο ζωής έτσι ώστε να υπάρχει ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Με τη διακοπή του καπνίσματος, διότι το κάπνισμα εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μέσω του HPV DNA Test, λαμβάνεται κολπικό υγρό από τον υπεύθυνο ιατρό το οποίο εξετάζεται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να ανιχνευθούν όλοι οι υπότυποι HPV, βοηθώντας στον έγκαιρο προσδιορισμό του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα αποτελέσματα εξάγονται και αποστέλλονται στον υπεύθυνο ιατρό, ο οποίος αναλαμβάνει να συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Οι υπότυποι του HPV διαχωρίζονται σε υψηλού και χαμηλού κινδύνου. 

Οι υψηλού κινδύνου τύποι HPV, που ονομάζονται και ογκογεννετικοί, μπορούν να προκαλέσουν στη γυναίκα συνηθέστερα καρκίνο τραχήλου μήτρας, και σπανιότερα καρκίνο του κόλπου ή καρκίνο του αιδοίου. Οι χαμηλού κινδύνου τύποι ενίοτε προκαλούν γεννητικά κονδυλώματα τα οποία δεν είναι καρκίνος. Αξίζει να τονισθεί ότι η πλειοψηφία των μολύνσεων από τον ιό HPV δεν οδηγεί σε καρκίνο.

H ενσωμάτωση του DNA του ιού HPV στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας δεν οδηγεί απευθείας σε καρκίνο αλλά μεσολαβούν πολλά έτη στα οποία εμφανίζονται ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις χαμηλού ή αργότερα υψηλού βαθμού, δηλαδή προκαρκινικές βλάβες στα κύτταρα αυτά. Το 70 – 80% των ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων χαμηλού βαθμού θα υποστραφεί αυτόματα χωρίς θεραπεία ιδιαίτερα σε νέες γυναίκες. Μόνο το 10 – 20% των χαμηλόβαθμων αλλοιώσεων θα εξελιχθεί τελικά σε υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις.

Οι υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις έχουν ποσοστό εξέλιξης 12 – 70% σε διηθητικό καρκίνο μέσα σε ένα μέσο χρονικό διάστημα 9-10 ετών. Οι βλάβες αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά – χειρουργικά.

Ο ιός είναι ασυμπτωματικός και δεν γίνεται αντιληπτός από την/τον ασθενή παρά μόνο στην περίπτωση ανάπτυξης γεννητικών (οξυτενών) κονδυλωμάτων στα έξω γεννητικά όργανα. Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις ανίχνευσης του ιού που στηρίζονται στην ανάλυση του (γονιδιώματος) DNA του ιού με μοριακές τεχνικές. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να ανακαλύψουν τον ιό και τον τύπο του ιού ακόμα και στα αρχικά στάδια της λοίμωξης.

Ενώ δεν υπάρχει καμία ιατρική θεραπεία για την εκρίζωση του HPV, υπάρχουν επιλογές αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του. Ο στόχος οποιασδήποτε θεραπείας είναι να αφαιρεθούν τα κονδυλώματα για να φύγουν τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Μερικές θεραπείες γίνονται στο ιατρείο (καυτηριασμός, laser) και άλλες είναι κρέμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι για πολλές εβδομάδες.

Για τις γυναίκες που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου προτείνεται έλεγχος κάθε 3 έως 5 χρόνια ξεκινώντας από την ηλικία των 25 ετών.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί πλέον το Femiself τεστ, το οποίο βραβεύτηκε πρόσφατα στα Healthcare Business Awards 2017 με το silver award στην κατηγορία Αναβάθμιση Ποιότητας Ζωής, Καινοτομία στην Υγεία και αφορά στην ανίχνευση, με εξειδικευμένες μεθόδους μοριακής βιολογίας, του DNA του HPV, σε κυτταρικά επιχρίσματα από το επιθήλιο του τράχηλου της μήτρας.

Το Femiself είναι σχεδιασμένο και έχει κατασκευαστεί για την διάγνωση και τυποποίηση του ιού HPV και των υποτύπων του που ενδέχεται να προκαλέσει δυσμορφίες στον τράχηλο, που οφείλονται στον ιό HPV. Αναλύει το DNA που συλλέγεται και απομονώνεται από το κυτταρικό υλικό του κόλπου, ανιχνεύει και τυποποιεί 40 στελέχη του ιού των θηλωμάτων (HPV).

Το Femiself τεστ αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τον γιατρό σου να εξάγει γρήγορα και αποτελεσματικά συμπεράσματα και να μεριμνήσει για την επαλήθευση και ενσωμάτωση αυτών στην ιατρική σου φροντίδα.

Το Femiself επιτρέπει όχι μόνο την πρώιμη ανίχνευση με έναν πολύ υψηλό βαθμό ευαισθησίας της παρουσίας του ιού HPV αλλά και ταυτόχρονα την ακριβή ταυτοποίηση του/των υποτύπων του.

Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις ραντεβού με το γυναικολόγο σου. Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο, με λήψη κολπικού δείγματος. Η διαδικασία λήψης είναι γρήγορη και ανώδυνη. Το ειδικό βουρτσάκι Femiself, παρέχει ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και καθιστά αξιόπιστη τη συλλογή κολπικού κυτταρικού υλικού.

Το Femiself ανιχνεύει 40 υπότυπους του ιού HPV, τους οποίους τυποποιεί σε 3 κατηγορίες: Υψηλού, Πιθανώς Υψηλού και Χαμηλού κινδύνου.

Η υπηρεσία Femiself συνεργάζεται με αλυσίδα σύγχρονων και αναγνωρισμένων διαγνωστικών κέντρων. Το δείγμα αναλύεται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Tα αποτελέσματα εξάγονται εντός 8 ημερών από την ημέρα της εξέτασης. Μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο με τον οποίο εσύ και ο γιατρός σου θα λάβετε τα αποτελέσματά σου, ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά, μέσω της υπηρεσίας Femiself.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΓΕΙΑ ΕΥΕΞΙΑ

Υγεια Ευεξια19 Μαρτίου 2018

Έχεις μόνο 20 λεπτά; Να πώς θα χαλαρώσεις

Ένας οδηγός για την εβδομάδα που ξεκινάει

Υγεια Ευεξια22 Νοεμβρίου 2017

5 σημαντικά και όχι τόσο γνωστά οφέλη της βιταμίνης Κ στον οργανισμό

Υπάρχουν πέντε καλοί λόγοι να προσθέσεις τη βιταμίνη Κ στη διατροφή. Αυτά τα οφέλη της βιταμίνης Κ που ακολουθούν αποδίδονται κυρίως στην Κ2 της βιταμίνης.

Υγεια Ευεξια20 Νοεμβρίου 2017

Μπήκαμε στο MyDiabetes.gr και βρήκαμε πώς θα ελέγχεις αποτελεσματικά τις αυξομειώσεις σακχάρου σε συνεργασία με το γιατρό σου

Το mydiabetes.gr είναι το εργαλείο που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα το διαβήτη και να προετοιμαστείς σωστά για τη συζήτηση με το γιατρό σου.

Υγεια Ευεξια13 Νοεμβρίου 2017

7 τρόποι να «εκπαιδεύσεις» τον εαυτό σου να ξυπνά νωρίτερα κάθε πρωί

Είσαι βραδινός τύπος αλλά θέλεις να μεταμορφωθείς σε πρωινό; Ιδού πως θα κάνεις τον οργανισμό σου να ξυπνά νωρίτερα κάθε πρωί.

Υγεια Ευεξια08 Νοεμβρίου 2017

Πώς να βοηθήσεις έναν φίλο με αγχώδη διαταραχή

Κατ'αρχήν, μην του πεις "Ηρέμησε!"...

Best of network