Υγεία : Υγεία Ευεξία22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2017

Μηνιγγίτιδα Β: Μία επικίνδυνη νόσος που ωστόσο προλαμβάνεται ολοκληρωτικά και αποτελεσματικά με τη χορήγηση του αντίστοιχου εμβολίου

Η μηνιγγίτιδα είναι επικίνδυνη, αλλά με τη χορήγηση του εμβολίου αντιμετωπίζεται πλήρως, ολοκληρωτικά και αποτελεσματικά.

Μηνιγγίτιδα

Το άκουσμά της προκαλεί τρόμο και όχι άδικα. Η Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β (γνωστή και ως Μηνιγγίτιδα Β) είναι μία ύπουλη νόσος διότι δύσκολα μπορεί να διαγνωστεί. Αρχικά έχει τα συμπτώματα μιας απλής ίωσης αλλά εξελίσσεται ραγδαία (συνηθώς εντός 24 ωρών) και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες αναπηρίες ή σε χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει στον θάνατο.

Προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, ενώ, επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη του αίματος που ονομάζεται Μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία.

Στην Ελλάδα η επικρατέστερη ομάδα του Μηνιγγιτιδόκοκκου είναι η οροομάδα Β με ποσοστό εμφάνισης 87%, κάτι αντίστοιχο δηλαδή και με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η σοβαρότητα της νόσου έρχεται από τα χείλη του Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Σουλιώτη, ο οποίος μέσω έρευνάς του μας ενημερώνει πως σε δείγμα 201 Ελλήνων παιδιάτρων και 1003 γονέων, τα 2/3 των παιδιάτρων αναγνώρισαν την Μηνιγγίτιδα Β ως μία νόσο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, δηλώνοντας στην πλειοψηφία τους (66,9%) ότι η νόσος έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, και το ποσοστό θνησιμότητας σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους είναι υψηλό!

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα, που όπως αναφέραμε παραπάνω, καθιστούν δύσκολη την διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο; Συγκεκριμένα είναι μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Δες αναλυτικά παρακάτω:

Αυχενική Δυσκαμψία
Υψηλός Πυρετός
Αιμορραγικό εξάνθημα
Σύγχυση
Πονοκέφαλος
Έμετος
Φωτοφοβία

Οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από την εμφάνιση της νόσου είναι βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους ενώ ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Ωστόσο και οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο προσβολής από την μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, εμφανίζουν και ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Πώς μεταδίδεται;

Ο βαθμός επικινδυνότητας της νόσου αυξάνεται όταν μάθεις τον τρόπο μετάδοσής του. Δυστυχώς το βακτήριο που προκαλεί τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο. Το φιλί, ο βήχας και το φτέρνισμα είναι οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης ενώ καταλυτικό παράγοντα παίζει και το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα.

Ωστόσο τα άσχημα δεν σταματούν εδώ. Ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα βακτήρια στη μύτη και τον φάρυγγα και να τα μεταδώσουν σε άλλους. Πράγματι, τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους ή άτομα που τα φροντίζουν και τα οποία είναι φορείς του βακτηρίου.

Επιπλοκές

Έχουμε αναφέρει ήδη χαρακτηριστικά πως η Μηνιγγίτιδα Β είναι αρκετά ύπουλη και πιο διαδεδομένη στην χώρα μας. Η δυσκολία της διάγνωσης έχει αποφέρει τραγικά αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί συνολικά 10 κρούσματα της νόσου στην χώρα μας, εκ των οποίων το ένα κατέληξε. Το πιο πρόσφατο περιστατικό εκδηλώθηκε στις 23 Αυγούστου στην Κρήτη, όπου 3χρονο κοριτσάκι εμφάνισε υψηλό πυρετό και διακομίστηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Το περιστατικό είχε ευτυχώς αίσιο τέλος χάρη στη συντονισμένη δράση τόσο της παιδιάτρου, όσο και της μητέρας.

Πρόληψη μέσω του εμβολιασμού

Ο εμβολιασμός κατά της Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τύπου Β κατέστη εφικτός στην Ελλάδα, από το 2013, με το εμβόλιο Bexsero το οποίο κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς εντάχθηκε στους Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών, ενώ ειδικότερα το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, το αποζημιώνει για τις «ομάδες υψηλού κινδύνου».

Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι πως το εν λόγω εμβόλιο, που διατίθεται σε 24 χώρες σε όλο τον κόσμο, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών γεγονός που επιβεβαιώνει το ασφαλές και αποτελεσματικό του προφίλ.

Σύμφωνα με τον εμβολιασμό ενός εκατομμυρίου παιδιών (έως ενός έτους), η αποτελεσματικότητα του Bexsero αγγίζει το ποσοστό της τάξεως 83% έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β και το 95% κατά των στελεχών που μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού.

Τέλος όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου, τα δεδομένα προκύπτουν από την συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο του 2017.

Συγκεκριμένα ο ρυθμός αναφοράς των ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου ήταν περίπου το μισό του συνόλου από τα αναμενόμενα, σύμφωνα με την εμπειρία από άλλα σημαντικά νέα εμβόλια κατά το πρώτο έτος εισαγωγής τους στο Εθνικό Πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν από μόνα τους την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και αποδεικνύουν το πόσο ασφαλές είναι για την υγεία μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΓΕΙΑ ΕΥΕΞΙΑ

Υγεια Ευεξια19 Μαρτίου 2018

Έχεις μόνο 20 λεπτά; Να πώς θα χαλαρώσεις

Ένας οδηγός για την εβδομάδα που ξεκινάει

Υγεια Ευεξια22 Νοεμβρίου 2017

5 σημαντικά και όχι τόσο γνωστά οφέλη της βιταμίνης Κ στον οργανισμό

Υπάρχουν πέντε καλοί λόγοι να προσθέσεις τη βιταμίνη Κ στη διατροφή. Αυτά τα οφέλη της βιταμίνης Κ που ακολουθούν αποδίδονται κυρίως στην Κ2 της βιταμίνης.

Υγεια Ευεξια20 Νοεμβρίου 2017

Μπήκαμε στο MyDiabetes.gr και βρήκαμε πώς θα ελέγχεις αποτελεσματικά τις αυξομειώσεις σακχάρου σε συνεργασία με το γιατρό σου

Το mydiabetes.gr είναι το εργαλείο που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα το διαβήτη και να προετοιμαστείς σωστά για τη συζήτηση με το γιατρό σου.

Υγεια Ευεξια13 Νοεμβρίου 2017

7 τρόποι να «εκπαιδεύσεις» τον εαυτό σου να ξυπνά νωρίτερα κάθε πρωί

Είσαι βραδινός τύπος αλλά θέλεις να μεταμορφωθείς σε πρωινό; Ιδού πως θα κάνεις τον οργανισμό σου να ξυπνά νωρίτερα κάθε πρωί.

Υγεια Ευεξια08 Νοεμβρίου 2017

Πώς να βοηθήσεις έναν φίλο με αγχώδη διαταραχή

Κατ'αρχήν, μην του πεις "Ηρέμησε!"...

Best of network