Πώς να βοηθήσεις έναν φίλο με αγχώδη διαταραχή

Κατ’αρχήν, μην του πεις «Ηρέμησε!”…

Οι ειδικοί το φωνάζουν: το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού υποφέρει, ή θα υποφέρει κάποια στιγμή στη ζωή του από υπερβολικό άγχος. Ίσως αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτή την πρόταση ή ίσως βλέπεις κάποιον αγαπημένο σου άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι μπορείς να πεις και να κάνεις για να βοηθήσεις έναν άνθρωπο με αγχώδη διαταραχή, να νιώσει πιο καλά.

#1 Πρόσεχε τις εκφράσεις σου. Το «Ηρέμησε” δεν ηρέμησε ποτέ κανέναν στην πραγματικότητα. Επιπλέον έχει επιθετική χροιά αφού είναι σαν να αμφισβητείς την επιρροή που έχει το άγχος πάνω στον άνθρωπο που υποφέρει. Δεδομένου ότι το άγχος δεν είναι παρά ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού, που ενεργοποιείται σε στιγμές κινδύνου, το άγχος μπορεί πολλές φορές να σε κάνει να νιώθεις πως πεθαίνεις. Αντί να προτείνεις, λοιπόν, κάτι πραγματικά πρωτότυπο όπως «ηρέμησε”, δώσε την προσοχή σου και άκου τον φίλο σου προσεκτικά, επιβεβαιώνοντας το συναίσθημά του.

#2 Βοήθησέ τους να βρουν ένα «καταφύγιο”. Μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως από τους ψυχολόγους είναι το «ασφαλές μέρος”. Παρότρυνε τον φίλο σου να φέρει στο μυαλό του ένα μέρος ή μία κατάσταση μέσα στην οποία αισθάνονται ασφαλείς, ήρεμοι και ευτυχισμένοι και καθοδήγησέ τον να το κάνει αυτό κάθε φορά που αισθάνεται να τον παρασέρνει το άγχος. Όσο πιο λεπτομερής είναι ο οραματισμός, τόσο το καλύτερο!

#3 Φτιάξε μία λίστα βοηθείας. Πολύ συχνά όταν έχει κάποιος άγχος το μυαλό του επικεντρώνεται στο χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Ίσως βοηθήσει, λοιπόν, να φτιάξετε μαζί μία λίστα βοηθείας, με τους φόβους του ατόμου και τις πράξεις ή τα ονόματα εκείνων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κάθε περίπτωση. Έχε την κοντά για περίπτωση ανάγκης.

#4 Ασκηθείτε μαζί. Δοκιμάστε να κάνετε μία βόλτα με τα πόδια ή να κάνετε μαζί γιόγκα ή διαλογισμό. Η φύση είναι από μόνη της ένας ιδανικός θεραπευτής οπότε μία απλή βόλτα στο πάρκο μπορεί να βοηθήσει πολύ!

#5 Ρώτησέ τον τι χρειάζεται (αλλά όχι εκείνη τη στιγμή). Επειδή το άγχος είναι κάτι που εκδηλώνεται διαφορετικά στον καθένα και δεν υπάρχει μία λύση που ταιριάζει σε όλους, φρόντισε να είσαι ενημερωμένη για το τι ακριβώς βοηθάει τον δικό σου άνθρωπο πριν από την επόμενη κρίση άγχους. Ρώτησε ανοιχτά σε μια στιγμή ηρεμίας και έτσι την επόμενη φορά θα είσαι έτοιμη!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΓΕΙΑ ΕΥΕΞΙΑ

Υγεια Ευεξια19 Μαρτίου 2018

Έχεις μόνο 20 λεπτά; Να πώς θα χαλαρώσεις

Ένας οδηγός για την εβδομάδα που ξεκινάει

Υγεια Ευεξια22 Νοεμβρίου 2017

5 σημαντικά και όχι τόσο γνωστά οφέλη της βιταμίνης Κ στον οργανισμό

Υπάρχουν πέντε καλοί λόγοι να προσθέσεις τη βιταμίνη Κ στη διατροφή. Αυτά τα οφέλη της βιταμίνης Κ που ακολουθούν αποδίδονται κυρίως στην Κ2 της βιταμίνης.

Υγεια Ευεξια20 Νοεμβρίου 2017

Μπήκαμε στο MyDiabetes.gr και βρήκαμε πώς θα ελέγχεις αποτελεσματικά τις αυξομειώσεις σακχάρου σε συνεργασία με το γιατρό σου

Το mydiabetes.gr είναι το εργαλείο που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα το διαβήτη και να προετοιμαστείς σωστά για τη συζήτηση με το γιατρό σου.

Υγεια Ευεξια13 Νοεμβρίου 2017

7 τρόποι να «εκπαιδεύσεις» τον εαυτό σου να ξυπνά νωρίτερα κάθε πρωί

Είσαι βραδινός τύπος αλλά θέλεις να μεταμορφωθείς σε πρωινό; Ιδού πως θα κάνεις τον οργανισμό σου να ξυπνά νωρίτερα κάθε πρωί.

Υγεια Ευεξια08 Νοεμβρίου 2017

Πώς να βοηθήσεις έναν φίλο με αγχώδη διαταραχή

Κατ'αρχήν, μην του πεις "Ηρέμησε!"...

Best of network