Πώς να βοηθήσεις έναν φίλο με αγχώδη διαταραχή

Κατ’αρχήν, μην του πεις «Ηρέμησε!»…

Οι ειδικοί το φωνάζουν: το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού υποφέρει, ή θα υποφέρει κάποια στιγμή στη ζωή του από υπερβολικό άγχος. Ίσως αναγνωρίζεις τον εαυτό σου σε αυτή την πρόταση ή ίσως βλέπεις κάποιον αγαπημένο σου άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι μπορείς να πεις και να κάνεις για να βοηθήσεις έναν άνθρωπο με αγχώδη διαταραχή, να νιώσει πιο καλά.

#1 Πρόσεχε τις εκφράσεις σου. Το «Ηρέμησε» δεν ηρέμησε ποτέ κανέναν στην πραγματικότητα. Επιπλέον έχει επιθετική χροιά αφού είναι σαν να αμφισβητείς την επιρροή που έχει το άγχος πάνω στον άνθρωπο που υποφέρει. Δεδομένου ότι το άγχος δεν είναι παρά ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού, που ενεργοποιείται σε στιγμές κινδύνου, το άγχος μπορεί πολλές φορές να σε κάνει να νιώθεις πως πεθαίνεις. Αντί να προτείνεις, λοιπόν, κάτι πραγματικά πρωτότυπο όπως «ηρέμησε», δώσε την προσοχή σου και άκου τον φίλο σου προσεκτικά, επιβεβαιώνοντας το συναίσθημά του.

#2 Βοήθησέ τους να βρουν ένα «καταφύγιο». Μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως από τους ψυχολόγους είναι το «ασφαλές μέρος». Παρότρυνε τον φίλο σου να φέρει στο μυαλό του ένα μέρος ή μία κατάσταση μέσα στην οποία αισθάνονται ασφαλείς, ήρεμοι και ευτυχισμένοι και καθοδήγησέ τον να το κάνει αυτό κάθε φορά που αισθάνεται να τον παρασέρνει το άγχος. Όσο πιο λεπτομερής είναι ο οραματισμός, τόσο το καλύτερο!

#3 Φτιάξε μία λίστα βοηθείας. Πολύ συχνά όταν έχει κάποιος άγχος το μυαλό του επικεντρώνεται στο χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Ίσως βοηθήσει, λοιπόν, να φτιάξετε μαζί μία λίστα βοηθείας, με τους φόβους του ατόμου και τις πράξεις ή τα ονόματα εκείνων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κάθε περίπτωση. Έχε την κοντά για περίπτωση ανάγκης.

#4 Ασκηθείτε μαζί. Δοκιμάστε να κάνετε μία βόλτα με τα πόδια ή να κάνετε μαζί γιόγκα ή διαλογισμό. Η φύση είναι από μόνη της ένας ιδανικός θεραπευτής οπότε μία απλή βόλτα στο πάρκο μπορεί να βοηθήσει πολύ!

#5 Ρώτησέ τον τι χρειάζεται (αλλά όχι εκείνη τη στιγμή). Επειδή το άγχος είναι κάτι που εκδηλώνεται διαφορετικά στον καθένα και δεν υπάρχει μία λύση που ταιριάζει σε όλους, φρόντισε να είσαι ενημερωμένη για το τι ακριβώς βοηθάει τον δικό σου άνθρωπο πριν από την επόμενη κρίση άγχους. Ρώτησε ανοιχτά σε μια στιγμή ηρεμίας και έτσι την επόμενη φορά θα είσαι έτοιμη!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΓΕΙΑ ΕΥΕΞΙΑ

Ψυχολογια09 Νοεμβρίου 2018

6 εύκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το στρες

Προσπάθησε να βελτιώσεις την ημέρα σου με αυτά τα tips.

Ψυχολογια05 Νοεμβρίου 2018

10 πράγματα που είναι πιο σημαντικά από τα likes στο Instagram

Άφησε το engagement και ζήσε στον πραγματικό κόσμο

Ψυχολογια03 Νοεμβρίου 2018

Χώρισες; Αυτές οι ταινίες θα σου φτιάξουν αμέσως την διάθεση

Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ατελείωτο ποπ κορν!

Ψυχολογια31 Οκτωβρίου 2018

Συνύπαρξη σημαίνει επικοινωνία: Πώς επικοινωνούμε με τους γύρω μας;

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο για την επικοινωνία με τους γύρω μας

Τα 10 σημάδια ότι υποφέρεις από υπερβολικό άγχος
Ψυχολογια22 Οκτωβρίου 2018

Τα 10 σημάδια ότι υποφέρεις από υπερβολικό άγχος

Είσαι σίγουρη ότι δεν έχεις στρες ή ότι έχεις λίγο, μέσα στα φυσιολογικά όρια; Μάθε ποιες είναι οι ενδείξεις ότι πάσχεις από υπερβολικός άγχος.

Best of network