Follow us

Ο Φάνης Μουρατίδης είναι survivor

Λίγο πριν βγει σε περιοδεία με τη Μήδεια του Ευριπίδη και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Maestro, o δημοφιλής ηθοποιός μίλησε στην έντυπη έκδοση του Esquire με τον ενθουσιασμό ενός μικρού παιδιού.

μουρατιδης

Μία και μόνο κουβέντα του αρκεί, για να καταλάβεις ποιος μιλά. Όσο κι αν o Φάνης Μουρατίδης πιστεύει ότι περνά απαρατήρητος –ναι, έτσι μου είπε– η φωνή του είναι μακράν από τις πιο αναγνωρίσιμες στην Ελλάδα. Λίγο προτού φύγει για περιοδεία με τη Μήδεια του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, στην οποία συμπρωταγωνιστεί με τη Μαρία Κίτσου, και εν μέσω γυρισμάτων για τη 2η σεζόν του Maestro, πρόλαβα να τον συναντήσω στο AΝΤ1 Media Lab, όπου ως επικεφαλής στήνει από το μηδέν τη νέα σχολή screen acting και διδάσκει στις σχολές σεναρίου και σκηνοθεσίας. Αναρωτιέμαι αν σταματάει ποτέ. Ο αεικίνητος και καθ’ όλα προσγειωμένος τύπος, μου εξηγεί με χαμόγελο ότι ανέκαθεν θαύμαζε απεριόριστα τους δημιουργικούς ανθρώπους. Μεταξύ μας, ούτε ο ίδιος πάει πίσω.

Φάνη, μη με παρεξηγήσεις. Μου φαίνεσαι πολύ "κανονικός".
Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω αν είμαι πολύ "κανονικός". Γενικά έχω την αίσθηση ότι βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα, καλό είναι να δίνουμε χρόνο στους ανθρώπους.

Μετά τα 40, τι αναθεώρησες;
Πάρα πολλά γιατί μαθαίνω μέσα από λάθη, αποτυχίες, προδοσίες. Κλήθηκα να επανεξετάσω το πώς βλέπω τη ζωή μου, αν οι "γωνίες" μου είναι λειτουργικές. Επίσης, ως πατέρας ξαναγίνεσαι και πάλι παιδί, άρα αναπόφευκτα θυμάσαι από πού ξεκίνησες. Συνεχώς επαναδιαπραγματεύεσαι και εξελίσσεσαι.

Πώς σου φαίνεται το σύγχρονο μοντέλο του άντρα;
Δεν αισθάνομαι ότι έχει βρει τον χαρακτήρα του, είμαστε σε ένα μεσοδιάστημα. Παράλληλα, σε μία κοινωνία που κατακλύζεται από σωρεία πληροφοριών, πέφτουν στο τραπέζι κι άλλα ζητήματα, όπως η ταυτότητα φύλου, χωρίς να έχουμε ακόμη τις προδιαγραφές για να τα διαχειριστούμε. Εκεί έγκειται το δικό μου ερωτηματικό. Για αρχή πρέπει να αναλύσουμε τα δεδομένα και μετά με προσοχή να συμπεράνουμε.

Θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για τον Ιάσονα που υποδύεσαι στη Μήδεια.
Από την αρχή του μύθου διεκδικεί μία θέση εξουσίας που του ανήκει. Είναι κληρονόμος βασιλικού θρόνου και για εκείνον αυτή η κοινωνική αποκατάσταση, η δικαίωσή του να πάρει αυτό που αξίζει, είναι κυρίαρχο κίνητρο στο μυαλό του. Ως άνθρωπος, συμβολίζει τον ορθολογισμό, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία μας μέχρι και σήμερα. Είναι ένας "παίκτης" αυτού του συστήματος, ο οποίος στην προσπάθειά του να καταξιωθεί κοινωνικά –άρα να γίνει βασιλιάς– χάνει την επαφή με τα σημαντικά πράγματα της ζωής, όπως είναι η γυναίκα του και η οικογένειά του.

Στο μεταξύ, είτε ως Ιάσονας είτε ως Φάνης στο Maestro, τελευταία δεν υποδύεσαι και κάποιον νορμάλ πατέρα. (γέλια)
Όντως! (γέλια) Είμαι σε δύσκολη θέση, γιατί τους έχω αγαπήσει και τους δύο και κάπως πρέπει να τους υποστηρίξω. Μέχρι να τελειώσουν η παράσταση και τα γυρίσματα, τουλάχιστον.

Παρουσιάζοντας τέτοια κακά πρότυπα, από τη Μήδεια μέχρι και το Maestro, βοηθάμε, λες, στο να γίνει αντιληπτή η παθογένεια και να αντιμετωπιστεί;
Για μένα η "μαγκιά" της σπουδαίας δραματουργίας είναι να φτιάξει ερωτήματα, όχι απαντήσεις. Να βάζει τον θεατή να τοποθετηθεί ο ίδιος ως προς αυτό που παρακολουθεί. Να δημιουργήσει αμφιβολίες στην υπάρχουσα βεβαιότητα. Η μυθοπλασία δεν πρέπει να διδάσκει ούτε να χειραγωγεί. Αυτά έχουν στόχευση και δεν μου αρέσουν.

Ζείτε πολλές ζωές, οι ηθοποιοί.
Είμαστε κωλόφαρδοι, δεν το συζητάω. Κάνουμε μία από τις ωραιότερες αλλά και πιο ριψοκίνδυνες δουλειές.

Διάβασε περισσότερα στο esquire.com.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ