Follow us

Ο Edgar Alan Poe για τη ζωή, την αγάπη και τη βλακεία

215 χρόνια μετά τη γέννησή του, ο Edgar Alan Poe παραμένει σκοτεινός, μελαγχολικός, μυστηριώδης, αλλά κυρίως επίκαιρος.

poe iStock

Στις 19 Ιανουαρίου του 1809, γεννιέται στη Βοστώνη ο Edgar Alan Poe. Δύο χρόνια μετά, στις 8 Δεκεμβρίου του 1811, πεθαίνει από φυματίωση η μητέρα του και αυτό, "γράφεται" ανεξίτηλα τόσο στον ψυχισμό του όσο και στην τέχνη του.

Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι η αστυνομική λογοτεχνία, όπως άλλωστε και οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας, ξεκίνησαν από τον Edgar Alan Poe. Ο ποιητής και πεζογράφος υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού, μπλέκοντας με τον πιο ανατριχιαστικό και αισθησιακό τρόπο τον θάνατο με τον έρωτα και το μυστήριο.

Οι πληροφορίες για τη ζωή του είναι αρκετά συγκεχυμένες και αντιφατικές. Τα βιογραφικά στοιχεία που μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να επαναληφθούν είναι πραγματικά ελάχιστα ωστόσο, αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι πως Edgar Alan Poe ήταν μία βασανισμένη ψυχή που συνήθιζε να ερωτεύεται εξίσου βασανισμένες ψυχές που του θύμιζαν τη μητέρα του. Το κλεμμένο γράμμα, Ο μαύρος γάτος, Το πηγάδι και το εκκρεμές, Το Κοράκι και η Βερενίκη, είναι μερικά από τα πιο πολυδιαβασμένα διηγήματα και ποιήματά του που κρατούν ζωντανή την παρουσία του στη λογοτεχνία μέχρι σήμερα και που σίγουρα, θα συνεχίσουν να το κάνουν για πολλά χρόνια ακόμα.

Σκοτεινός και μελαγχολικός, ο πρωτοπόρος Poe ζούσε μέσα από τις ιστορίες τρόμου, και πάντα παράλληλα με τον θάνατο, που μοιάζει να τον κυνηγούσε από τα 2 του χρόνια. Ο ίδιος πέθανε σε ηλικία 40 ετών, στις 7 Οκτωβρίου του 1849, όταν σε ένα πάρτι στη Βαλτιμόρη άρχισε να πίνει μέχρι που εξαφανίστηκε. Τρεις μέρες μετά, βρέθηκε νεκρός σε ένα χαντάκι.

Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ