Follow us

H Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει | Το παραμύθι της Ελένης Δασκαλάκη που μας βοηθά να μιλήσουμε στα παιδιά για τη σεξουαλική παρενόχληση

Συζητήσαμε με τη συγγραφέα για το πώς πρέπει να μιλήσεις στα παιδιά σου για αυτό το σοβαρό ζήτημα.

H Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει

Το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης απασχολεί πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, πώς μπορεί ένας γονιός να μιλήσει γι΄αυτό στα παιδιά του;

Το βιβλίο "H Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει" και η Ελένη Δασκαλάκη μας δείχνουν τον καλύτερο τρόπο για να μιλήσεις στα παιδιά σου για αυτό το σοβαρό ζήτημα. Με ένα παραμύθι. Ζητήσαμε από την Ελένη Δασκαλάκη να μας μιλήσει για τη δημιουργία του βιβλίου.

Πώς γεννήθηκε η Ρίνα η Αστερίνα

Ως μαμά, ξέρω καλά ότι είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις στα παιδιά για κάποια "δύσκολα" θέματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση και η σεξουαλική κακοποίηση. Ένα παραμύθι όμως, μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να προσεγγίσουμε το ευαίσθητο αυτό θέμα, χωρίς να τρομοκρατήσουμε τα παιδιά. Ωστόσο, το παραμύθι, Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει, ήταν μια βαθύτερη ανάγκη μου, ως μητέρας, ως δημοσιογράφου και ως συγγραφέως βιβλίων για παιδιά. Έτσι, μπορώ να πω ότι γεννήθηκε από την ανάγκη μου να μιλήσω για όλα αυτά τα οποία αποσιωπούμε, πιστεύουμε ότι δεν μας αφορούν και δεν θα συμβούν ποτέ στη δική μας οικογένεια.

Τι θα έλεγα σε γονείς που μπορεί να νιώσουν άβολα με το θέμα του παραμυθιού

Ότι τους καταλαβαίνω απόλυτα γιατί έχω μεγαλώσει κι εγώ δύο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη. Σαν μητέρα όμως θα ένιωθα πολύ περισσότερο άβολα εάν δεν είχα προσπαθήσει να θωρακίσω τα παιδιά μου από τη σεξουαλική παρενόχληση. Και το παραμύθι αυτό μπορεί να βοηθήσει όλους τους γονείς να το κάνουν αυτό, να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν να ακούν το ένστικτό τους και -φυσικά- να εμπιστεύονται τους γονείς τους και να μην κρατούν ποτέ και για κανέναν λόγο σημαντικά μυστικά από αυτούς.

Από την άλλη πλευρά, επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερο, το βιβλίο έχει επιμεληθεί η ψυχολόγος Άννα Μαρία Κυριακοπούλου, ενώ υπάρχουν δύο παραρτήματα, για γονείς και εκπαιδευτικούς, που θα βοηθήσουν τον ενήλικα αναγνώστη να μιλήσει περισσότερο με το παιδί, να το "ακούσει" αλλά και να αναγνωρίσουν τυχόν ανησυχητικά σημάδια στη συμπεριφορά του που συνηγορούν σε κάποιας μορφής παρενόχληση.

Ο φόβος και τα ταμπού

Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί έναν τεράστιο φόβο που νιώθει κάθε γονιός για το παιδί του. Παρόλα αυτά, και παρότι όπως μαθαίνουμε -δυστυχώς- συχνά πρόκειται για ένα κάθε άλλο παρά σπάνιο φαινόμενο, υπάρχουν ελάχιστα παιδικά βιβλία που καταπιάνονται με το θέμα αυτό. Γιατί θεωρώ ότι συμβαίνει αυτό;

Για να απαντήσω ως μαμά, πολλές φορές ελπίζουμε ότι αν δεν μιλάμε για κάτι, αυτό δεν υπάρχει. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τη σεξουαλική παρενόχληση, δεν θέλω να σκεφτώ καν την κακοποίηση, των παιδιών μας. Στην πραγματική ζωή όμως αυτό είναι κάθε άλλο παρά αλήθεια. Όχι μόνο αυτά τα πράγματα συμβαίνουν, αλλά συμβαίνουν και σε περιβάλλοντα που θεωρούμε προστατευμένα, από ανθρώπους του φιλικού και του οικογενειακού μας περιβάλλοντος. Γι' αυτό οφείλουμε να αλλάξουμε κι εμείς νοοτροπία και να μην αφήσουμε τα ταμπού του παρελθόντος να θέσουν σε κίνδυνο τα παιδιά μας. Γιατί όταν τα παιδιά δεν είναι ενημερωμένα, όταν δεν μπορούν να μας μιλήσουν για τα πάντα, τότε είναι πιο εκτεθειμένα σε κινδύνους, πραγματικούς και ψυχολογικούς.

Και ένα παραμύθι σαν αυτό, τα βοηθά να νιώσουν πιο δυνατά, να κατανοήσουν καλύτερα δύσκολες έννοιες και να έχουν εμπιστοσύνη στους γονείς τους ότι μπορούν να τα βοηθήσουν κάθε φορά που κάτι τα απασχολεί.

H Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει | Το παραμύθι της Ελένης Δασκαλάκη που μας βοηθά να μιλήσουμε στα παιδιά για τη σεξουαλική παρενόχληση

Ευχαριστούμε την Ελένη Δασκαλάκη. To παραμύθι της Η Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σοκόλη και είναι υπό την αιγίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

H Ρίνα αποφασίζει να μιλήσει

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ