Follow us

Ανάλυσέ το | Εθισμός στο σεξ: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

-Γράφει, η Σάντυ Κουτσοσταμάτη.

couple iStock

Ως εθισμός στο σεξ, περιγράφεται η ακατανίκητη επιθυμία για την σεξουαλική επαφή, ακόμη κι αν αυτή μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες, ενώ παράλληλα, είναι ανίκανο να ελέγξει τις σεξουαλικές του ορμές, σκέψεις και επιθυμίες. Έτσι, το άτομο επιδίδεται σε σεξουαλική δραστηριότητα, συχνά ψυχαναγκαστικά.

Διαβάστε Επίσης

Υπάρχει έντονη συζήτηση γύρω από το θέμα, καθώς πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ενοχοποιηθεί μια φυσιολογική ανθρώπινη συμπεριφορά. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια να ερμηνευτεί η χρόνια σεξουαλική συμπεριφορά η οποία μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη ζωή κάποιου καθώς είναι ανίκανος, -η, να την ελέγξει σε όλα τα επίπεδα. Τα άτομα που είναι εθισμένα στο σεξ, περιγράφουν την επιθυμία τους για σεξουαλική επαφή, όπως περιγράφει κάποιος που είναι εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες την επιθυμία του να κάνει χρήση.

Όλα αυτά τα χρόνια που εργάζομαι ως ψυχοθεραπεύτρια, έχω δει πολλές οικογένειες και επαγγελματικές καριέρες να διαλύονται εξαιτίας του εθισμού στο σεξ. Συνήθως, το άτομο που νιώθει τον εθισμό θα πει "βοήθησέ με να σταματήσω" ενώ παράλληλα δε μπορεί να εξηγήσει γιατί αποζητά συνεχώς σεξουαλικές επαφές, ακόμη κι αν έχουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες σε διάφορους τομείς της ζωής του.

Το άγχος και η κατάθλιψη, αυξάνουν δραματικά τη λίμπιντο στα άτομα με σεξουαλικό εθισμό, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους ανθρώπους, που συνήθως τη μειώνουν.

Ο σεξουαλικός εθισμός, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας τραυματικής διαπροσωπικής σχέσης ή κακοποίησης. Επίσης, μπορεί το άτομο να νιώθει πως η σεξουαλική επαφή είναι ο μόνος τρόπος για να διεγείρει τις αισθήσεις του και να νιώσει έντονα συναισθήματα.

Θυμάμαι την Λ. που μου περιέγραφε πόσο ικανοποιημένη ήταν από τη ζωή της, τη δουλειά της, την οικογένεια και τον σύντροφό της και παράλληλα πόσο ακατανόητο ήταν για εκείνη το ότι αναζητούσε διαρκώς την σεξουαλική επαφή εκτός γάμου, ενώ χαρακτήριζε ιδιαίτερα ικανοποιητική τη σεξουαλική της ζωή με τον σύντροφό της. Με κάποιο τρόπο, το σεξ ήταν πάντα λίγο. Ειδικά, τις περιόδους που ένοιωθε αγχωμένη ή πιεσμένη, η αναζήτηση όσο περισσότερων σεξουαλικών εμπειριών με διαφορετικούς συντρόφους, ήταν επιτακτική της ανάγκη. "Νιώθω εξαντλημένη, θέλω όλο αυτό να σταματήσει, όμως κάθε φορά μια υπερδύναμη με κατευθύνει και είμαι εντελώς αδύναμη να ελέγξω τις επιθυμίες και τη συμπεριφορά μου", έλεγε η Λ.

Όπως και σε όλους τους εθισμούς, έτσι και σε αυτή τη μορφή εθισμού, η συμμετοχή σε ομάδες αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική. Παράλληλα, η ατομική ψυχοθεραπεία, βοηθά το άτομο να ερμηνεύσει τη συμπεριφορά του και σταδιακά να καλύψει το κενό που μέχρι πρότινος κάλυπτε μέσα από την εθιστική συμπεριφορά.

Είναι σημαντικό να μην ταυτίζεται η σεξουαλική απελευθέρωση με τον σεξουαλικό εθισμό, καθώς στην πρώτη περίπτωση, το άτομο νιώθει ικανοποίηση και είναι λειτουργικό στην καθημερινότητα και στις διαπροσωπικές του σχέσεις, ενώ στη δευτερη περίπτωση, το άτομο νιώθει ανακούφιση μόνο μέσα από τη σεξουαλική δραστηριότητα, κάτι που κοστίζει στη ζωή του γενικότερα.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Σ.

Ιnstagram: sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ