Follow us

Οι γενναίες γυναίκες της Ουκρανίας

Γιατί όλες οι μέρες - και όχι μόνο η 8η Μαρτίου - θα έπρεπε να είναι αφιερωμένες σε αυτές τις γυναίκες.

Ουκρανία iStock

Συγκλονισμένη κοιτάω τις ειδήσεις και τις συνεχείς εξελίξεις για την Ουκρανία, όπως όλος ο κόσμος κάνει τα τελευταία 24ωρα. Έχει γίνει πλέον καθημερινή συνήθεια και από εκεί που τα δελτία ειδήσεων για τον κορονοϊό και τα πολιτικά δεν υπήρχαν στο πρόγραμμά μου, τώρα το ζάπινγκ στα κανάλια και το συνεχές scrolling σε ειδησεογραφικά σάιτ και twitter συμβαίνει μέχρι να με πάρει ο ύπνος. Δεν θα παραπονεθώ για τους εφιάλτες που βλέπω τα βράδια, γιατί οι άνθρωποι στην Ουκρανία που ζουν στην κυριολεξία έναν εφιάλτη θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρώσει τόμους, καταθέτοντας τα συναισθήματά τους. Και το μόνο που σκέφτομαι καθημερινά είναι πως δεν θα είχα τη δύναμη να κάνω αυτό που κάνουν οι γυναίκες στην Ουκρανία, που αξίζουν όχι μόνο μία ημέρα αφιερωμένη σε εκείνες, την 8η Μαρτίου, αλλά κάθε ημέρα που περνάει.

Διάβασε επίσης: Η συγκλονιστική στιγμή που δημοσιογράφος βλέπει on air το βομβαρδισμένο σπίτι της

Οι γυναίκες στην Ουκρανία πήραν στα χέρια τους τα όπλα και μπήκαν στον αγώνα να υπερασπιστούν τη χώρα τους και τους συνανθρώπους τους, ως μέλη του στρατού. Ειδικότερα, με αφορή την παλαιότερη Κρίση της Κριμαίας, η κυβέρνηση της Ουκρανίας έδωσε το δικαίωμα στις γυναίκες το 2016 να μπορούν να υπερασπιστούν τη χώρα τους στον στρατό σε περίοδο πολέμου. Όπως ακριβώς έγινε δηλαδή πριν από κάποιες ημέρες, με πολλές γυναίκες να έχουν λάβει ήδη τις θέσεις τους στο πεδίο της μάχης. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε, λοιπόν, τη μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε στην Ουκρανία σε επίπεδο κουλτούρας, εξισώνοντας τη θέση των γυναικών με εκείνη των ανδρών - σε αντίθεση με την παλαιότερη νοοτροπία της Σοβιετικής Ένωσης - με πολλές από αυτές να επιδεικνύουν υψηλά skills στη μάχη. Σήμερα, το 10% των ένοπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είναι γυναίκες, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες, σύμφωνα με έναν νόμο του 2018. "Οι γυναίκες έχουν τους ίδιους σκοπούς με τους άνδρες. Θέλουμε να κρατήσουμε την Ουκρανία ελεύθερη", δήλωσε η Nadia Babych, νεαρή λοχίας.

Μάλιστα, η πρώην Μις Ουκρανία, Anastasia Lenna, αποδέχθηκε το κάλεσμα του Προέδρου Zelensky, δημοσιεύοντας φωτογραφίες της με στρατιωτικά ρούχα και με όπλα στα χέρια της, έτοιμη να υπερασπιστεί τη χώρα της. "Οι εισβολείς θα πεθάνουν στη γη μας. Όλος ο κόσμος θα το δει αυτό", έγραψε στη λεζάντα της φωτογραφίας της το πρώην μοντέλο.

Loading...

Και πέρα από εκείνες που μπήκαν επίσημα στη μάχη, κάποιες ακόμα γυναίκες στην περιοχή Ντνίπρο αποφάσισαν να φτιάξουν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ. Δασκάλες, δικηγόροι, νοσηλεύτριες και άλλες επιχειρηματίες ενώθηκαν σαν γροθιά, δημιουργώντας διαφορετικά "έργα" από εκείνα που μέχρι τότε είχαν συνηθίσει. Προσπαθώντας να μη σκέφτονται τι κάνουν, νιώθουν πως είναι υποχρεωμένες να προστατεύσουν με όποιον τρόπο μπορούν την πόλη τους.

Όμως δεν ήταν γενναίες μόνο εκείνες που έμειναν πίσω για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, αλλά και εκείνες που έφυγαν, έχοντας στην αγκαλιά τους δύο, μπορεί και τρία παιδιά και αποχαιρετώντας τους συντρόφους τους. Εκείνες που προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να παρηγορήσουν τα παιδιά τους, ψάχνοντας τον τρόπο να τους εξηγήσουν τι συμβαίνει και να δουν με καθαρό μυαλό την επόμενη κίνησή τους. Εκείνες που έβαλαν ένα ψεύτικο χαμόγελο, για να διασκεδάσουν τα παιδιά τους, ενώ οι ίδιες τρέμουν από τον φόβο για το τι μπορεί να συμβεί στην οικογένειά τους.

Loading...

Αξίζουν, λοιπόν, οι γυναίκες αυτές κάτι παραπάνω από μία ημέρα γιορτής; Για την ακρίβεια, δεν χρειάζονται λουλούδια και δώρα και περισσότερες επίσημες ημερομηνίες, παρά τον πραγματικό σεβασμό όλων και το δικαίωμα στην ελευθερία, για το οποίο μάχονται ακριβώς όπως θα έκανε κάθε άνδρας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ