Follow us

Διατροφή vegan | Οι βασικές συμβουλές για τα πρώτα βήματα

Ο βιγκανισμός – ή η χορτοφαγία – περνά από το μυαλό σου ως διατροφική επιλογή, αλλά δεν είσαι σίγουρη από πού και πώς να ξεκινήσεις και τι χρειάζεται να προσέχεις.

vegan, milk iStock

Από τη Δώρα Αλεξάνδρου, διαιτολόγο - διατροφολόγο.

Τα τελευταία χρόνια ακούμε γύρω μας ολοένα και περισσότερα άτομα να επιλέγουν να διακόψουν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων
για να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή για λόγους ηθικούς, οικονομικούς, υγείας, ακόμα και κοινωνικούς. Στην πραγματικότητα όμως, ο όρος αυτός υπάρχει από την αρχαιότητα, καθώς ο Πυθαγόρας ήταν ο πατέρας της ηθικής χορτοφαγίας. Στο πλαίσιο της ιστορικής αυτής αναδρομής χρειάζεται να αναφερθούμε στο γεγονός ότι το 1847 δημιουργήθηκε η πρώτη Ένωση Χορτοφάγων στην Αγγλία, ενώ το 1908 έγινε η πρώτη Διεθνής και το 2014 ιδρύθηκε στην Ελλάδα η αντίστοιχη Ένωση με τα άτομα που ήταν vegan. Όπως θα είναι ήδη γνωστό, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πέντε χορτοφαγικών διατροφών.

Συγκεκριμένα, οι pesco - vegetarians δεν καταναλώνουν κρέας, αβγό και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ οι lacto - ovo - vegetarians αποφεύγουν μόνο την κατανάλωση κρέατος και ψαριών. Επιπρόσθετα, οι οvo - vegetarians δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ οι lactovegetarians δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρι και αβγό. Η τελευταία κατηγορία είναι οι vegans, οι οποίοι αποφεύγουν όλα τα παραπάνω καθώς επίσης και την κατανάλωση μελιού. Σε μελέτες έχουν αναφερθεί τα οφέλη των χορτοφαγικών διατροφών στην αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών, στον καλύτερο έλεγχο του βάρους καθώς επίσης και στη βελτίωση του ανθρώπινου μικροβιώματος, δηλαδή, την ενίσχυση του οργανισμού με καλά βακτήρια. Ειδικότερα, φαίνεται από έρευνες ότι οι αυστηρά χορτοφάγοι (vegans) έχουν κατά 50% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Σίγουρα το να αλλάξει κάποιος εντελώς τη διατροφή του φαίνεται κάπως δύσκολο, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο περίπλοκο.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ