Follow us

Editorial | Publisher's Notes: Viral βόμβες

Η Ελένη Στασινοπούλου καταγράφει τις σκέψεις της για αυτόν τον διαφορετικό ίδιο πόλεμο.

Madame Figaro

Kαι να πώς είναι να ξεσπά ένας πόλεμος εποχές σαν τις δικές μας.
Ο πρώτος πόλεμος στα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας των κοινωνικών μέσων δεν είναι σαν τους άλλους. Η ζωή στις βομβαρδισμένες πόλεις γίνεται viral video 15 δευτερολέπτων. Το φανταζόταν κανείς; Η Valerish (@valerisssh) έγινε παγκοσμίως γνωστή για το θάρρος της και την αισιοδοξία της. Σκάρωνε βιντεάκια μπροστά από τις κατεστραμμένες πολυκατοικίες της πόλης της προσθέτοντας δημοφιλείς χαρωπούς ήχους του TikTok. Πώς να μην τη θαυμάσεις; Λίγες μέρες μετά η Valerish έγινε πρόσφυγας, πέρασε στην Πολωνία και τότε ένα διάσημο fashion brand της δώρισε όλα τα νέα ρούχα που θα χρειαστεί, αφού μαζί της πήρε, όπως τόσοι άλλοι, μόνο ένα σακίδιο. Και influencer marketing έχουμε σε αυτό τον τόσο ιδιόρρυθμο πόλεμο.
Την ίδια στιγμή που άπειρα άρθρα γράφονται για κάθε εξέλιξη, τα media δεν παραλείπουν να ασχοληθούν εκτενώς και με το αν θα κλείσουν ή όχι γνωστές αλυσίδες fast food στη Ρωσία. Άνθρωποι μοιράζονται εικόνες από ουρές έξω από αυτά. Η μάχη για το τελευταίο hamburger.

Η εποχή που τα ισοπεδώνει όλα.

Με επίσης αξιοθαύμαστη ψυχραιμία και δύναμη, η φωτογράφος μόδας Аня Озерчук (Anya Ozerchuk), που φιλοξενείται μάλιστα στις σελίδες αυτού του τεύχους, κάνει Instagram posts από τα καταφύγια. Η φοβισμένη καθημερινότητα στα υπόγεια αποτελεί πλέον το θέμα της φωτογράφου που μέχρι τώρα αναρτούσε καμπάνιες μόδας. Συναίσθημα και ωμότητα σε μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.
Τα γεγονότα συνέπεσαν με την Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι. Όμορφες γυναίκες ντύθηκαν στα χρώματα της Ουκρανίας και φωτογραφήθηκαν σαν street style φιγούρες έξω από τα σόου. Τις ίδιες μέρες η πιο συνταρακτική δήλωση μόδας ήρθε από τον Γεωργιανό, με προσφυγικά βιώματα, Demna Gvasalia, που έδειξε τη συλλογή του για τον οίκο Balenciaga. Ο Gvasalia σκηνοθέτησε δυνατές σκοτεινές εικόνες που δεν ξεκολλούν από το μυαλό εύκολα. Σαν να κρατούν σε βαριούς μπόγους τα υπάρχοντά τους, άνθρωποι κάθε φύλου προσπαθούν να βαδίσουν κόντρα στον άνεμο σε ένα απόκοσμο σκηνικό. Λίγο νωρίτερα είχε χρησιμοποιήσει και αυτός την πλατφόρμα του Instagram για να μεταδώσει μηνύματα διαμαρτυρίας, αλληλεγγύης και να συγκεντρώσει πόρους.

Editorial | Publisher's Notes: Viral βόμβες

Ναι, όλα αυτά δε θυμίζουν άλλους πολέμους. Όμως, ακόμα κι αν μάχες προβάλλονται στις οθόνες μας σαν σε trailer του Netflix και οι εκρήξεις ηχούν real time πίσω από τον ανταποκριτή με το αλεξίσφαιρο γιλέκο, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Είναι πάντα ο ίδιος πόνος και η ίδια αδικία. Πόλεις διαλύονται, σύνορα γεμίζουν πρόσφυγες, πολυκατοικίες μένουν χωρίς προσόψεις, παιδιά μένουν χωρίς οικογένεια, οικογένειες χωρίς πατρίδα. Πεθαίνουν. Άνθρωποι.
Η τελευταία εικόνα που είδα σήμερα είναι πολίτες να αμπαλάρουν έργα τέχνης για να μην καταστραφούν όταν πιθανώς βομβαρδιστούν και μουσεία.
Η ειρήνη είναι πολιτισμός. Τη θέλουμε να επιστρέψει.

Στην κεντρική φωτογραφία η η Anya Ozerchuk, η Ουκρανή φωτογράφος που μας μεταφέρει την συγκλονιστική πραγματικότητα των καταφυγίων

Πηγή: madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ