Follow us

Rooftop stories | Πώς δημιούργησα έναν καταπράσινο παράδεισο στην μικροσκοπική μου ταράτσα

Η Praktiker Hellas και το πρόγραμμα Urban Kipos by Praktiker επιχειρούν να "χρωματίσουν" τις μουντές γωνιές της πόλης με πολύ πράσινο και τις βασικές αρχές της βιωσιμότητας.

Rooftop iStock

Μία ευφορία, μία αναζωογόνηση και μία χαρά μας κατακλύζει. Το αγαπημένο μας καλοκαίρι είναι επιτέλους εδώ και υπόσχεται χαρές, συγκινήσεις και περιπέτειες. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για καλοκαίρι στην Ελλάδα, το οποίο είναι κάπως διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Βλέπεις ο Έλληνας, αγαπάει το "έξω" οπότε μόλις η θερμοκρασία ανέβει - έστω και λίγο -, θα τον βρεις σε παραλίες, πάρκα και βουνά για να πάρει την απαραίτητη βιταμίνη D και φυσικά να αναπνεύσει τον πολύτιμο καθαρό αέρα. Υπάρχει άλλωστε κάτι καλύτερο από τα ηλιοβασιλέματα του καλοκαιριού, σε μία όμορφη τοποθεσία με καλή παρέα;

Επειδή όμως δεν είναι πάντα εύκολο να είμαστε κάπου όμορφα κάθε βράδυ - όπως ιδανικά θα θέλαμε -, έχουμε σκεφτεί λύσεις ικανές να κάνουν τα καλοκαιρινά μας βράδια λίγο πιο όμορφα και ενδιαφέροντα. Οι συναντήσεις σε κήπους, ταράτσες και μπαλκόνια έχουν πια γίνει θεσμός, ενώ δεν στερούνται σε τίποτα την καλοπέραση μίας εξόδου. Αρκεί φυσικά να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος. Ή και όχι...

Λίγους μήνες πριν, αποφάσισα ότι το φετινό καλοκαίρι θέλω να αξιοποιήσω την ταρατσούλα μου. Μία μικρή ταράτσα χωρίς κάτι το ιδιαίτερο η οποία, ωστόσο, έχει δύο τεράστια πλεονεκτήματα: Θέα την Ακρόπολη και μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. "Δεν μπορώ να χαίρομαι αυτή τη μαγεία μόνη μου", σκέφτηκα, οπότε αποφάσισα να μετατρέψω τον μικρό αυτό χώρο σε έναν αστικό παράδεισο που θα μου επιτρέψει να δέχομαι τους φίλους μου, να τους κερνάω τα κοκτέιλ που φτιάχνω με τα χεράκια μου, να τους μαγειρεύω τις σπεσιαλιτέ μου και γενικά να απολαμβάνουμε το καλοκαίρι που τόσο αγαπάμε.

Και πώς θα μεταμορφώσω την ταράτσα μου από έναν μουντό τσιμεντένιο χώρο σε ένα καταπράσινο τοπίο το οποίο θα σε προτρέπει να χαλαρώσεις και να ταξιδέψεις; Έψαξα, ρώτησα, έμαθα από γνωστούς και φίλους. Η επιχείρηση ήταν πιο περίπλοκη απ' ότι την είχα φανταστεί γι' αυτό και αποφάσισα να απευθυνθώ στους ειδικούς. Ήθελα άλλωστε πολύ ξεκάθαρα πράγματα: Μία καταπράσινη ταράτσα σαν αυτές που βλέπω στο Instagram. Δύσκολο;

Μία επίσκεψη στο ανανεωμένο Praktiker "Urban Kipos" στο Ελληνικό, ήταν αρκετή για να συνειδητοποιήσω ότι η ταράτσα των ονείρων μου είναι κάτι παραπάνω από εφικτή. Με το νέο Urban Kipos by Praktiker και κεντρικό σύνθημα το "Ζήσε καλύτερα έξω, σπίτι σου" το αγαπημένο brand θέτει ως βασικό του στόχο να συνεισφέρει στο αστικό πράσινο ουσιαστικά, να εκπαιδεύσει το καταναλωτικό κοινό για πιο φιλικές προς το περιβάλλον καθημερινές επιλογές στη ζωή του σπιτιού αλλά και να εμπνεύσει για το πώς μπορούμε να επηρεάσουμε το κλίμα στις πόλεις μας.

O Urban Kipos της Praktiker είναι ένα ξεχωριστό concept που περιλαμβάνει όλα τα προϊόντα αλλά και τις υπηρεσίες που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε την πιο μαγευτική πράσινη όαση στο σπίτι μας. Περιλαμβάνει άλλωστε 6.000 προϊόντα από 40 διαφορετικές κατηγορίες και ιδέες που θα μας κάνουν να ζήσουμε καλύτερα έξω και όλα αυτά κάτω από την "ομπρέλα" του Urban Kipos και 4 νέων φρέσκων concepts.

Το BBQ Kipos με όλα όσα χρειαζόμαστε για αξέχαστα ψησίματα με την παρέα. Το Vertical Kipos με προϊόντα και ιδέες για να δημιουργήσουμε έναν κάθετο κήπο βγαλμένο από σελίδες περιοδικού σε κάθε σημείο των χώρων μας. Το Cinema Kipos για βραδιές γεμάτες διασκέδαση στον κήπο αλλά και το Kiddos Kipos που θα δώσει στα παιδιά όλα τα απαραίτητα εφόδια για να αγαπήσουν τα φυτά και να μάθουν να τα φροντίζουν.

To concept που επέλεξα για τον δικό μου πράσινο παράδεισο, είναι το Vertical Kipos, το οποίο έχει ως στόχο να δημιουργήσει υπέροχες οάσεις ακόμα και στον πιο μικρό χώρο.

Βασιζόμενη στην έρευνα "Αστικοί κήποι στο κλίμα που αλλάζει", που υλοποίησε η Praktiker σε συνεργασία με τον, Δρ. Οικολογίας Φυτών Πανεπιστημίου Αθηνών και Αρχιτέκτονα Τοπίου Αντώνη Σκορδίλη και την επιστημονική ομάδα του, η Praktiker επιχειρεί να ενημερώσει το κοινό ώστε να αποκτήσει φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση. Στόχος άλλωστε, είναι η δημιουργία πράσινων σημείων μέσα στις πόλεις ως μία σημαντική ανάσα δροσιάς, στον οποίο η Praktiker επικεντρώνεται σε συνεργασία με τους ειδικούς.

Ως γνωστόν άλλωστε, η Praktiker Hellas το No. 1 ελληνικό δίκτυο καταστημάτων Home Improvement & DIY, με έντονο αίσθημα ευθύνης και φροντίδας, έχει ως στόχο να συνεισφέρει στο αστικό πράσινο ουσιαστικά αλλά και να μας εκπαιδεύει για πιο φιλικές προς το περιβάλλον καθημερινές επιλογές στη ζωή του σπιτιού μας και πώς μπορούμε να επηρεάσουμε το κλίμα στις πόλεις μας. Σε συνδυασμό λοιπόν με την παραπάνω έρευνα, η Praktiker Hellas δίνει την υπόσχεση να σταθεί αρωγός του αστικού πράσινου και να συνδράμει με τη λειτουργία της στη βιωσιμότητα. Ξεκινώντας από το δικό της "σπίτι", τα 16 καταστήματά της και όλες τις εγκαταστάσεις της πανελλαδικά, βοηθά κάθε σπίτι να γίνει μία δεξαμενή οξυγόνου.

Γιατί η Praktiker αλλάζει το σπίτι και "το ΣΠΙΤΙ μας αλλάζει την ΠΟΛΗ", όπως υπογράφει την υπόσχεσή της. Με το πρόγραμμα βιωσιμότητάς της η Praktiker δίνει την περιβαλλοντική υπόσχεση να σταθεί αρωγός του αστικού πράσινου και να συνδράμει στη βιωσιμότητα:

- μέσα από δράσεις στον πυλώνα του περιβάλλοντος

- την πράσινη λειτουργία της εταιρίας αλλά και

- τη συνολική της συμβολή της με καινοτομίες που αλλάζουν το σπίτι και προσφέρουν βιώσιμες επιλογές,

…βοηθώντας κάθε σπίτι να γίνει μια δεξαμενή οξυγόνου!

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που αγκαλιάζει όλα όσα πρεσβεύει η Praktiker Hellas στον τομέα του πράσινου, η οποία αποτελεί ηγέτη του κλάδου σε είδη κήπου, φυτά και προϊόντα εξωτερικού χώρου. Αξίζει να σημειώσουμε μάλιστα πως στο πλαίσιο του προγράμματος βιωσιμότητας, η Praktiker θα υλοποιήσει και το "Kiddos Kipos, the school project": μια πρωτοβουλία που αφορά στα σχολεία της χώρας μας και στο ένα σκέλος της η ομάδα της Praktiker αναλαμβάνει τη μελέτη και την κατασκευή πράσινων αυλών σε σχολεία - αρχικά στον Δήμο Αθηναίων, ενώ στο δεύτερο σκέλος διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από την κηπουρική, για τη συμμετοχή μικρών μαθητών.

Είναι σίγουρο λοιπόν πως η Praktiker είναι ο σύμμαχος αλλά και… φίλος μας που θα μας βοηθήσει στο να δημιουργήσουμε μικρές πράσινες οάσεις ακόμα και στο κέντρο των πόλεων. Άλλωστε, πέρα από την τεράστια ποικιλία σε προϊόντα, φυτά αλλά και διακοσμητικά διαθέτει και την ομάδα των Kipos Experts. Μία εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών, αρχιτεκτόνων τοπίου και γεωπόνων, που είναι δίπλα μας για να σχεδιάσουν μικρά και μεγάλα έργα για οποιονδήποτε υπαίθριο χώρο. Η Praktiker όμως είναι και σύμμαχός μας όσον αφορά στην εκπαίδευσή μας. Γιατί πείτε μου, αν η Praktiker δεν μας παρουσίαζε αυτά τα πολύτιμα και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα φυτά και τους κήπους, πόσοι από εμάς θα αφιέρωναν χρόνο να ψάξουν μόνοι τους τις εκατοντάδες πηγές; Η Praktiker, λοιπόν, είναι εκείνος ο φίλος που είναι δίπλα μας και κάνει τα δύσκολα.. εύκολα! Με ιδέες, tips και πολλά πολλά προϊόντα!

Ραντεβού λοιπόν έξω... σπίτι μας!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ