Follow us

Η ανθρώπινη πλευρά του ελληνικού σινεμά

Χωρίς να ξεστρατίζει εντελώς από την αξιόλογη weird πορεία του, το ελληνικό σινεμά παίρνει καινούργια πνοή μέσα από ενδιαφέρουσες ιστορίες που εστιάζουν στον άνθρωπο.

cinema

Γιουγκοσλαβία στα τέλη της δεκαετίας του '80. Μία οικογένεια βγαλμένη από μία άλλη εποχή υποδέχεται φορώντας τα καλά της τον πολυαγαπημένο της θείο, ο οποίος επέστρεψε από τη Γερμανία για τις χειμερινές του διακοπές. Μία περίεργη αμηχανία πλανάται στον αέρα, ο θείος ξεστομίζει μερικές άβολες ατάκες και όλα θα έμοιαζαν να βαίνουν από βαρετά έως καλώς, αν από το πουθενά δεν ακουγόταν ο ήχος ενός κινητού τηλεφώνου. Το "αιχμηρό θρίλερ δωματίου" The Uncle (Stric) των David Kapac και Andrija Mardešić, πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (03-13/11) και στους περισσότερους από εμάς θύμισε δουλειές του Γιώργου Λάνθιμου και του Αλέξανδρου Αβρανά.

Λίγα χρόνια νωρίτερα και αφήνοντας εκτός τον παράγοντα της γλώσσας, η εν λόγω κροατική παραγωγή θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει άξιο τέκνο του ελληνικού weird wave, αφού και οι ίδιοι οι δημιουργοί του αισθάνθηκαν κολακευμένοι εισπράττοντας το εν λόγω σχόλιο από το κοινό που παρακολούθησε την πρεμιέρα της. Το ελληνικό σινεμά εντούτοις, διαθέτει πληθώρα αποχρώσεων πια ή τουλάχιστον περισσότερες από αυτές είναι ορατές εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Την ευθύνη σε μεγάλο βαθμό από ό,τι φαίνεται, φέρει ο πασίγνωστος Έλληνας σκηνοθέτης που διαπρέπει στο εξωτερικό. "Όταν έχεις αυτόν τον άνθρωπο ως εκπρόσωπο στο εξωτερικό, μόνο ευοίωνα μπορούν να είναι τα πράγματα, για τις επιτυχίες του πρέπει να υπερηφανευόμαστε και να είμαστε χαρούμενοι όλοι. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την παλέτα να ανοίγει, έχει περισσότερες αποχρώσεις και αυτό είναι πολύ θετικό διότι όλα χρειάζονται, όλα πρέπει να υπάρχουν. Δεν πρέπει να παράγουμε ένα πράγμα μόνο π.χ. μόνο εμπορικές κωμωδίες, μόνο ψαγμένα ψυχαναλυτικά, μόνο weird... Πρέπει να υπάρχουν όλα, έχουμε ανάγκη την εξωστρέφεια. Αν δεν υπήρχε η πανδημία κιόλας, πιστεύω πως αυτή η άνθηση θα ήταν ακόμη πιο έντονη", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Esquire ο φετινός παρουσιαστής της τελετής έναρξης του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ambassador του τμήματος "Αγορά", Γιώργος Καπουτζίδης.

Δείτε περισσότερα στο esquire.com.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ