Follow us

Έντονος πόνος περιόδου; Ίσως είναι σύμπτωμα ενδομητρίωσης

Η ενδομητρίωση αφορά ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και ανάμεσα στα συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος στην περίοδο.

period iStock

Συνεργάστηκε ο Γιώργος Χείλαρης, χειρουργός, γυναικολόγος-ογκολόγος, MD, FACOG (hilaris.org), επικεφαλής ENDOMARCH GREECE (endomarch.gr)

Η ενδομητρίωση είναι όμως μια συνηθισμένη κατάσταση σε γυναίκες 20-40 ετών και μπορεί να σου προκαλεί από απλές ενοχλήσεις και πόνο μέχρι δυσκολία να μείνεις έγκυος.

Τι είναι η ενδομητρίωση

Η συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση σχετίζεται με το ενδομήτριο, την εσωτερική "επένδυση" της μήτρας σου. Είναι εκείνο το τμήμα το οποίο κάθε μήνα με τη δράση των ορμονών παχαίνει και γεμίζει θρεπτικά συστατικά ώστε να είναι έτοιμο να υποστηρίξει μια εγκυμοσύνη. Κάθε φορά που δε μένεις έγκυος το ενδομήτριο αποβάλλεται με την περίοδό σου. Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία. Μερικές φορές, όμως, κύτταρα του ενδομητρίου μεταναστεύουν στην κοιλιά σου και μεγαλώνουν έξω από το φυσικό τους χώρο. Εκεί λειτουργούν σαν να βρίσκονταν στη φυσιολογική τους θέση: Αναπτύσσονται και αιμορραγούν, όπως κάνει κάθε μήνα το εσωτερικό στρώμα της μήτρας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και πόνο, αφού οι ιστοί μεγαλώνουν και αιμορραγούν σε μια περιοχή που δεν μπορεί να τους αποβάλλει εύκολα το σώμα σου.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ