Follow us

Οι 15+1 σκηνοθέτριες που αλλάζουν το μέλλον του σινεμά

Από την Greta Gerwig έως τη Ζουλιά Ντικουρνό και από την Chloe Zhao μέχρι την Clara Simon, αυτές είναι οι δημιουργοί που σμιλεύουν το μοντέρνο κινηματογράφο.

MissBloom TEAM
ταινια «Zola»

Τον τελευταίο χρόνο συνέβη κάτι πρωτόγνωρο στα κινηματογραφικά χρονικά· ο Χρυσός Φοίνικας, το Χρυσό Λιοντάρι και η Χρυσή Άρκτος, δηλαδή οι τρεις σημαντικότερες διεθνείς φεστιβαλικές διακρίσεις, απονεμήθηκαν σε διαφορετικές γυναίκες δημιουργούς. Κατά σειρά, η Ζουλιά Ντικουρνό ("Titane"), η Οndre Digouan ("Το Γεγονός") και πρόσφατα η Clara Simon ("Alcarras"), έγραψαν ιστορία κρατώντας τα βραβεία που εδώ και δεκαετίες δίνονταν στους άντρες συναδέλφους τους, μετρώντας παρά ελάχιστες εξαιρέσεις. Χαρακτηριστικά, η Ντικουρνό έγινε μόλις η δεύτερη σκηνοθέτρια που "κατακτά" τις Κάνες, η Digouan η έκτη που επικρατεί στη Βενετία και η Simon η έβδομη στο Βερολίνο.

Φυσικά, το παραπάνω φαινόμενο δε συνέβη γιατί… ξαφνικά οι σκηνοθέτριες άρχισαν να κάνουν σπουδαίο σινεμά. Όπως έχουμε αναφέρει συχνά στο "α", είτε στο μεγάλο σχετικό αφιέρωμά μας είτε επισημαίνοντας αγαπημένα αλλά παραγνωρισμένα φιλμ, ο κινηματογράφος δίχως τις δημιουργούς του δεν είναι τίποτα. Και πλέον η δουλειά τους μπορεί να αναγνωρίζεται εγκαίρως, ωστόσο, τα περιθώρια για επιπλέον πρόοδο είναι τεράστια.

Οι σκηνοθέτριες που ακολουθούν, όλες τους εν δράσει τα τελευταία 15 χρόνια και με λίγους τίτλους στο ενεργητικό τους, ταινία τη ταινία αλλάζουν καθοριστικά τον τρόπο που βλέπουμε σινεμά μέσω φρέσκων οπτικών και αφηγήσεων που καινοτομούν ανανεώνοντας ενίοτε ολόκληρα είδη. Επιλέξαμε και παρουσιάζουμε αλφαβητικά τις παρακάτω 16 δημιουργούς, διότι χάρη στην κινηματογραφική φαντασία τους πιστεύουμε πως θα καθορίσουν το μέλλον της μεγάλης οθόνης. Ορισμένες, εξάλλου, το κάνουν ήδη.

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ