Follow us

Όλγα Κεφαλογιάννη | "Φυσικά και θα έβλεπα στην Ελλάδα γυναίκα πρωθυπουργό"

Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλάει αποκλειστικά στο WOMANTOC για την θέση της σύγχρονης Ελληνίδας, την μητρότητα, τις εκλογές, αλλά και το προσωπκό της όραμα ως υποψήφια στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας.

MissBloom TEAM
κεφαλογιαννη

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα πάνε στην κάλπη αναζητώντας λύσεις στα πολλά και σύνθετα ζητήματα που τους απασχολούν. Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα από αυτά που χρήζουν άμεσης λύσης;

Η οικονομική ασφάλεια είναι το βασικό ζητούμενο των πολιτών. Βλέπετε, ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και στο ενεργειακό κόστος που μοιραία συμπαρασύρει τα επίπεδα των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες. Όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες χρειάζονται καλύτερους μισθούς για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Η ασφάλεια τους, η δημόσια υγεία και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία τους είναι σημαντικοί στόχοι προς κατάκτηση. Η στέγαση επίσης, ειδικά για τους νέους που ξεκινούν τη ζωή τους και είναι χαμηλόμισθοι, είναι ουσιαστικό ζήτημα. Σε γενικές, χρειάζεται ένα κράτος φιλικότερο προς τους πολίτες, ώστε να εξασφαλισθεί ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών για όλους.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της τετραετίας τι θα λέγατε ότι δεν έγινε σωστά ή δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πέτυχε πάρα πολλά σε μία τετραετία, ξεπερνώντας με επιτυχία σημαντικά προβλήματα που παρέλαβε από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον η χώρα μας χαίρει σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και έχουμε προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις. Έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για τη μείωση της ανεργίας, τη συνολική βελτίωση των συνθηκών της ζωής των πολιτών και την άμβλυνση των ανισοτήτων.

Παρόλο που (θεωρητικά τουλάχιστον) τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, εσείς πώς θα περιγράφατε την θέση της σύγχρονης Ελληνίδας; Πού βρίσκεται σε θέματα ισότητας;

Στο ζήτημα της γυναικείας ενδυνάμωσης είμαστε πίσω. Και αυτό το λέω και το υποστηρίζω πολλά χρόνια. Στα κέντρα λήψης σημαντικών αποφάσεων, οι άνδρες έχουν το προβάδισμα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για βελτίωση της θέσης της σύγχρονης Ελληνίδας όταν βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Η έμφυλη ισότητα είναι ουσιαστικός παράγοντας οικονομικής προόδου. Πρέπει το κράτος να θωρακίσει τα δικαιώματα των γυναικών στην ίση αμοιβή, τις ίσες ευκαιρίες και να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις για την εξισορρόπηση των οικογενειακών υποχρεώσεων των γυναικών σε σχέση με τις εργασιακές τους επιλογές.

Συχνά βάζετε στη δημόσια συζήτηση το θέμα της υπο-εκπροσώπησης των γυναικών, όχι μόνον στην πολιτική αλλά και παντού. Ισχύει;

Σκεφτείτε πόσες γυναίκες συμμετέχουν στη Βουλή ή στην κυβέρνηση, πόσες είναι εκλεγμένες Δήμαρχοι ή Περιφεριάρχες. Τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Αλλά όπως σωστά λέτε δεν είναι μόνο στην πολιτική. Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε όλα τα σημαντικά πεδία του δημόσιου βίου. Δηλαδή, ο μισός πληθυσμός της χώρας μας δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει παρεμβάσεις για να βελτιώσει τη θέση του. Από το ερευνητικό πρόγραμμα του ΚΕΜΕΦΙ ( Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα) του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ισότητα είναι προαπαιτούμενο για μία κοινωνία βιώσιμη, ανθεκτική, με προοπτικές ευημερίας.

Δείτε περισσότερα στο womantoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ