Follow us

Όσο πιο πολύ ιδρώνεις, τόσο πιο πολλές θερμίδες καις

Αλήθεια ή μύθος;

gym istock

Συνεργάστηκε η Χριστίνα Μαυρίδου, καθηγήτρια Φυσικής Aγωγής, personal trainer (@christy_mavridou).

Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι δραστηριότητες που σε κάνουν να ιδρώνεις, όπως είναι η Bikram yoga, σου επιτρέπουν να καις περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τις προπονήσεις στις οποίες δεν έχεις έντονη εφίδρωση. Είναι σωστός ένας τέτοιος ισχυρισμός; Η εφίδρωση και η καύση θερμίδων συμβαδίζουν; Και αν ναι, τι γίνεται όταν ιδρώνεις μέσα στη σάουνα ή στην παραλία μια πολύ ζεστή ημέρα; Το σώμα σου καίει επίσης θερμίδες ενώ εσύ κάθεσαι;

Περισσότερος ιδρώτας σημαίνει και μεγαλύτερη καύση θερμίδων;

Η εφίδρωση μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις γρήγορα λίγα κιλά, όμως προσωρινά, καθώς δεν "καίει" κάποια μετρήσιμη ποσότητα θερμίδων. Με αυτή τη διαδικασία χάνεις βάρος σε νερό, κάτι που αποτελεί μια προσωρινή απώλεια, αφού, μόλις ενυδατωθείς ξανά (με νερό ή με φαγητό), θα ανακτήσεις αμέσως αυτό το χαμένο βάρος. "Πρέπει να τονίσουμε ότι το λίπος δε χάνεται από τους πόρους του δέρματος μέσω του ιδρώτα, κατά συνέπεια το ότι ιδρώνουμε πολύ κάνοντας κάποια τρικ ή δραστηριότητες δε σημαίνει ότι έχουμε απώλεια λίπους. Μέσω του ιδρώτα αποβάλλεται ένα ποσοστό τοξινών του σώματος και έμμεσα βοηθά αυτό στην απώλεια λίπους, καθώς οι τοξίνες μπλοκάρουν το μεταβολισμό" τονίζει η Χριστίνα Μαυρίδου, καθηγήτρια Φυσικής Aγωγής, personal trainer.

Όχι, ο ιδρώτας δε βοηθά στην καύση περισσότερων θερμίδων

Ο ιδρώτας και η καύση θερμίδων δε συμβαδίζουν απαραίτητα. Σίγουρα, όταν ασκείσαι, ιδρώνεις και καις επιπλέον θερμίδες. Αλλά τι γίνεται όταν απλά ιδρώνεις λόγω της υψηλής θερμοκρασίας; Όταν ιδρώνεις ενώ είσαι αδρανής, μπορείς να κάψεις περισσότερες θερμίδες; Δυστυχώς, όχι.

Hot trends

Κατά καιρούς έχουν αποτελέσει trends ακραίοι τρόποι δημιουργίας έντονης εφίδρωσης με σκοπό τη γρήγορη απώλεια βάρους. Ωστόσο, δεν προτείνονται.

‣ Σε ορισμένα αθλήματα, όπως η πάλη και η πυγμαχία, έχει αξιοποιηθεί η υπερβολική εφίδρωση ως τρόπος να μειώσουν οι αθλητές βάρος για τον αγώνα. Οι μαχητές είναι γνωστό ότι έτσι χάνουν πολλά κιλά την ημέρα. Μετά τον αγώνα κερδίζουν ξανά όλο αυτό το βάρος μέσα από το φαγητό και το νερό. Αυτός ο τρόπος της ακραίας και γρήγορης διακύμανσης βάρους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Δες περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ