Follow us

Νηστεία με νερό | Γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά με ποιο κόστος;

Η αλήθεια για μια τέτοιου είδους μέθοδο γρήγορης απώλειας βάρους, όπως αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα.

drinking water istock

Η νηστεία με νερό, μια πρακτική όπου τα άτομα δεν καταναλώνουν τίποτα εκτός από νερό για αρκετές ώρες/ημέρες, έχει κερδίσει δημοτικότητα ως μέθοδος γρήγορης απώλειας βάρους. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο υποδηλώνει ότι η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της νηστείας με νερό στη διατήρηση της απώλειας βάρους είναι αμφίβολη. Επιπλέον, τα μεταβολικά οφέλη που σχετίζονται με τη νηστεία με νερό, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και τα βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης, φαίνεται να μειώνονται λίγο μετά το τέλος της νηστείας.

Η Krista Varady, καθηγήτρια κινησιολογίας και διατροφής που ηγήθηκε της έρευνας, τόνισε ότι ενώ δεν παρατηρήθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε άτομα που έκαναν νηστείες με νερό ή παρόμοιες νηστείες περιορισμένων θερμίδων, είναι σημαντικό να αναζητάς ιατρική επίβλεψη όταν επιχειρείς νηστεία που διαρκεί περισσότερο από 5 ημέρες.

Ως ειδικός στη διαλείπουσα νηστεία, η Varady ξεκίνησε αυτή την ερευνητική προσπάθεια λόγω της εισροής ερευνών από δημοσιογράφους σχετικά με τη νηστεία με νερό. Εμβάθυνε στην υπάρχουσα έρευνα για να κατανοήσει καλύτερα τις επιπτώσεις της νηστείας με νερό στην απώλεια βάρους και σε διάφορους μεταβολικούς παράγοντες.

Η μελέτη που διεξήχθη από τη Varady και την ομάδα της περιελάμβανε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση οκτώ μελετών σχετικά με τη νηστεία με νερό ή τη νηστεία Buchinger, μια νηστεία δημοφιλή όπου οι συμμετέχοντες καταναλώνουν ελάχιστες ποσότητες χυμού και σούπας κάθε μέρα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα συλλογικά ευρήματα αυτών των μελετών για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της νηστείας στην απώλεια βάρους και άλλους μεταβολικούς δείκτες.

Απώλεια βάρους ναι, αλλά για πόσο;

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η νηστεία με νερό οδήγησε σε αισθητή βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους. Οι συμμετέχοντες που νήστευαν για πέντε ημέρες παρουσίασαν μείωση βάρους περίπου 4% έως 6%, ενώ εκείνοι που νήστευαν για επτά έως 10 ημέρες έχασαν περίπου 2% έως 10%. Τα άτομα που παρέτειναν τη νηστεία τους σε 15 έως 20 ημέρες είδαν απώλεια βάρους από 7% έως 10%.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ