Follow us

Καύσωνας Κλέων | 40άρια διαρκείας από σήμερα -Όλα τα μέτρα για τους εργαζόμενους

Η Πέμπτη θα είναι η πρώτη από τις πολύ δύσκολες μέρες που φέρνει ο καύσωνας Κλέων όπως και η Παρασκευή που όλα δείχνουν θα υπάρξει η κορύφωση του φαινομένου με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

καιρός iStock

Ξεκίνησε την επέλασή του ο καύσωνας Κλέων και από σήμερα Πέμπτη αναμένεται το θερμόμετρο να φτάσει και να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η θερμοκρασία σήμερα θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 38-40, στην Ήπειρο από 20 έως 38 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 39-41, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 39-41 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 37, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 37 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 39-41 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 39 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 βαθμούς.

Σε συναγερμό οι Αρχές

Η πολιτική προστασία συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Παράλληλα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται τόσο η Πυροσβεστική καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος λόγω της υπερβολικής ζέστης και των ισχυρών ανέμων σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Τα μέτρα στο Δημόσιο

Τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ακόμη και ειδική άδεια προβλέπει η εγκύκλιος με τα μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων και το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) για τον επερχόμενο καύσωνα (Πέμπτη 13 Ιουλίου έως Σάββατο 15 Ιουλίου).

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:

1. Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
2. Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
3. Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
4. Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
5. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Τα μέτρα στον Ιδιωτικό τομέα

Επίσης, εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καύσωνα "Κλέων".

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:

- Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00.

- Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

- Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία.

- Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

- Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Πηγή: THETOC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ