Follow us

Διαφορά | Τέχνη | Εξέγερση | Μία τριήμερη εκπαίδευση με τον θεατράνθρωπο Eugenio Barba

Ο Eugenio Barba έρχεται στο Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών – ΡΕΚΤΙΦΙΕ για μια τριήμερη εκπαιδευτική εκδήλωση.

Eugenio Barba

Ο πρωτοπόρος θεατρικός σκηνοθέτης και θεατράνθρωπος, θρυλική μορφή του σύγχρονου θεάτρου, Eugenio Barba έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μια τριήμερη εκπαιδευτική εκδήλωση που απευθύνεται τόσο σε ηθοποιούς, χορευτές, σκηνοθέτες, όσο και σε θεωρητικούς, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς και σπουδαστές των παραστατικών τεχνών.

Το τριήμερο θα διεξαχθεί 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2023 στο ολοκαίνουριο Κέντρο Έρευνας Μικτών Παραστατικών Τεχνών – ΡΕΚΤΙΦΙΕ και θα περιλαμβάνει:

- Διάλεξη και Q&A με τον Eugenio Barba
- Προβολή της ταινίας ντοκυμαντέρ "Who is Eugenio Barba" της Μαγδαληνή Ρεμούνδου και
- Παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του Eugenio Barba "Οι Ζωές μου στο Τρίτο Θέατρο - Διαφορά, Τέχνη, Εξέγερση" σε μετάφραση Lluis Masgrau, Ευάγγελου και Κώστα Βάντζου από τη ΚΑΠΑ Εκδοτική.

Το εκπαιδευτικό τριήμερο αποτελεί μέρος της ευρύτερης εκδήλωσης Διαφορά | Τέχνη | Εξέγερση, με επίτιμους καλεσμένους και τον παγκοσμίου φήμης θεατρικό σκηνοθέτη Eugenio Barba, αλλά και την σπουδαία ηθοποιό του Odin Teatret, Julia Varley.

Στο πλαίσιο του event η ηθοποιός θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Αθήνα και για 3 μόνο παραστάσεις την θεατρική performance "Ave Maria" σε σκηνοθεσία Eugenio Barba· μια παράσταση αφιερωμένη στη Χιλιανή ηθοποιό María Cánepa. Ακόμη, θα εμψυχώσει το πρακτικό workshop φωνητικής δραματουργίας για ηθοποιούς και τραγουδιστές "The Echo of Silence".

Οι δράσεις της εκδήλωσης Διαφορά | Τέχνη | Εξέγερση γίνονται με την ευγενική υποστήριξη του Instituto Italiano di Cultura Atene (Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών).

Διαφορά | Τέχνη | Εξέγερση | Μία τριήμερη εκπαίδευση με τον θεατράνθρωπο Eugenio Barba

Το πρόγραμμα του εκπαιδευτικού τριήμερου με τον Eugenio Barba:

Τετάρτη, 20.09.2023 ǀ 18:15 – 20:30
60 Χρόνια Θεάτρου - Διάλεξη και Q&A με τον Eugenio Barba
Ο μεγάλος σκηνοθέτης και θεατράνθρωπος, ξεκινώντας από τα πρώτα βήματα του Odin Teatret το 1966, θα μιλήσει για την εμπειρική και θεωρητική του έρευνα πάνω στη Τέχνη του Θεάτρου, το "Τρίτο Θέατρο", και όντας ένας από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές του θεάτρου τον 21ο αιώνα θα διηγηθεί για τις τελευταίες του εμπειρίες με την θρυλική θεατρική του ομάδα και τις προοπτικές του μέλλοντος.

Ύστερα από τη διάλεξη, ο Ιταλός σκηνοθέτης και μεγάλος οραματιστής της τέχνης του θεάτρου θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα συζητήσει μαζί του.

Πέμπτη, 21.09.2023 ǀ 18:15 – 20:00

Προβολή της ταινίας ντοκυμαντέρ "Ποιος Είναι ο Eugenio Barba" της Μαγδαληνής Ρεμούνδου και Q&A με συντελεστές τις ταινίας

Με αφορμή την αναγόρευση του Eugenio Barba ως Επίτιμο Διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το αφιέρωμα που έγινε το 2019 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο για τον παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτη και θεωρητικού του Θεάτρου, η Μαγαληνή Ρεμούνδου επιχειρεί με το ντοκυμαντέρ της τη παρουσίαση του μεγάλου σκηνοθέτη μέσα από τα μάτια των στενών του συνεργατών του στο Odin Teatret, τις αναλύσεις των ακαδημαϊκών, αλλά και τις μαρτυρίες καλλιτεχνών που τον γνώρισαν και επηρεάστηκαν από την τέχνη του. Μετά τη προβολή θα ακολουθήσει Q&A με τη σκηνοθέτη του ντοκυμαντέρ, συζήτηση με τους συντελεστές και τον Eugenio Barba.

Παρασκευή, 22.09.2023 ǀ 18:15 – 19:30

Παρουσίαση του καινούργιου βιβλίου του Eugenio Barba "Οι Ζωές μου στο Τρίτο Θέατρο - Διαφορά, Τέχνη, Εξέγερση" σε μετάφραση Ευάγγελου και Κώστα Βάντζου από τη ΚΑΠΑ Εκδοτική

To βιβλίο "Οι Ζωές μου στο Τρίτο Θέατρο – Διαφορά, Τέχνη Εξέγερση" αποτελεί μια επαγγελματική αυτοβιογραφία που επιχειρεί να αναπαραστήσει την αναζήτηση του νοήματος. Ο Eugenio Barba, ένας συναρπαστικός αφηγητής, πέρα από σπουδαίος δάσκαλος, με λογοτεχνικό λόγο μας παραθέτει σαράντα περίπου κείμενα από πολύ διαφορετικές περιόδους, που μιλούν για μια πληθώρα εμπειριών και θεμάτων (ταξιδιωτικές εντυπώσεις, ιστορίες ανθρώπων που συνάντησε, ιστορίες ανθρώπων από προηγούμενες εποχές, μύθους και παραβολές), για να καταλήξει στην ουσιαστική πραγματικότητα ενός θεάτρου που φτιάχτηκε για να υπερβεί τον εαυτό του.

Αυτή είναι η κόκκινη κλωστή που διατρέχει το βιβλίο: η ενέργεια ανάμεσα στο θέατρο και σε ό,τι το υπερβαίνει. (Συρραφή σημειώσεων από τους σχολιαστές και μεταφραστές του βιβλίου: Lluis Masgrau, Ευάγγελος Βάντζος, Κώστας Βάντζος).

Για περισσότερες πληροφορίες: https://fondazionebarbavarley.org/en/eugenio-barba/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ