Follow us

Στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού

Η ανατολικότερη Κυκλάδα σαγηνεύει τον επισκέπτη, δημιουργώντας φανατικούς θαυμαστές.

αμοργος

Η ανατολικότερη των Κυκλάδων είναι ένα πανάρχαιο κέντημα του Αιγαίου, ανάμεσα σε ύψη και βάθη, ασβεστωμένα σοκάκια και την καταγάλανη αγκαλιά της θάλασσας. Προς το παρόν, η Αμοργός μοιάζει να απολαμβάνει μία σιωπηλή "ασυλία" από τον μαζικό τουρισμό, τυγχάνει όμως να διαθέτει μπόλικους φανατικούς θαυμαστές που δεν αλλάζουν με τίποτα τα καλοκαίρια τους σε αυτήν.

Τα highlights

Η Χώρα και τα Κατάπολα

Τα Κατάπολα είναι ένα από τα δύο λιμάνια της Αμοργού -η Αιγιάλη το άλλο- και σήμερα δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση τον αραιοκατοικημένο οικισμό του 1950.

Το πάλαι ποτέ άντρο πειρατών στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθώς ήταν -και είναι ακόμη- ένα από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια των Κυκλάδων, έχει εξελιχθεί σε έναν όμορφο παραδοσιακό οικισμό με πάλλευκα σπιτάκια, που μέσα από τα γαλάζια παραθυρόφυλλά τους ατενίζουν τα γύρω βουνά αλλά και τα ερείπια της αρχαίας πόλης Μινώα, που σύμφωνα με το μύθο φιλοξενούσε θερινά ανάκτορα του βασιλιά Μίνωα.

Σε απόσταση περίπου 5 χλμ από τα Κατάπολα και σκαρφαλωμένη σε ένα ύψωμα που της χαρίζει πανέμορφη θέα (και παλαιότερα προστασία από πάσης φύσης επιδρομές), βρίσκεται η Χώρα, που αποτελεί ένα άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Ασβεστωμένα στενά δρομάκια, βουκαμβίλιες και γεράνια, κατάλευκα σπιτάκια συνθέτουν το σκηνικό.

Στην κορυφή του βράχου, δεσπόζει το το μισογκρεμισμένο βενετσιάνικο Κάστρο του 13ου αιώνα, που παραμένει εκεί για να θυμίζει το παρελθόν των Κυκλάδων ακριβώς απέναντι από τους αραδιασμένους μύλους στο διάσελο (την κορυφογραμμή μεταξύ των υψωμάτων). Παρότι εντός του κάστρου δεν υπάρχει κάτι συγκλονιστικό να δεις, μπορείς να ατενίσεις τη μαγευτική πανοραμική άποψη της Χώρας.

Η διάσημη Αγία Άννα και οι άλλες παραλίες

Η εκθαμβωτική παραλία που "πρωταγωνίστησε" στο "Απέραντο Γαλάζιο" του Luc Besson απέχει μόλις 3 χλμ από την Χώρα της Αμοργού και βρίσκεται πολύ κοντά στην Παναγία τη Χοζοβιώτισσα.

Τα κρυστάλλινα νερά της αντανακλούν την άγρια όψη των βράχων και σε αυτά εναλλάσσονται όλες οι αποχρώσεις του γαλάζιου, από το τιρκουάζ μέχρι το σκοτεινό μπλε. Το σχετικά μικρό μέγεθός της μπορεί να δημιουργήσει συνωστισμό αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Διάβασε περισσότερα στο esquire.com.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ