Follow us

"Η Κάλλας στο Ηρώδειο" | Τραγουδώντας και... μιλώντας για ένα θρύλο

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει να γιορτάζει τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, αυτήν τη φορά με ένα μεγάλο οπερατικό γκαλά στο Ηρώδειο, όπου τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένες λυρικές πρωταγωνίστριες θα ερμηνεύσουν άριες που συνδέθηκαν με εμφανίσεις της στον ίδιο χώρο.

MissBloom TEAM
καλλας φωτό Δημήτρης Χαρισιάδης / Μουσείο Μπενάκη, Φωτογραφικά Αρχεία

Στις 16 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, ενός μύθου της όπερας. Παρότι ειδικά στη χώρα μας ουδέποτε έπαυσαν οι τιμές στη σπουδαία τραγουδίστρια σε ετήσια βάση, κατά τη φετινή επετειακή χρονιά έχουν ήδη οργανωθεί δεκάδες εκδηλώσεις, συχνότατα υψηλής ποιότητας, και έπονται αρκετές ακόμη! Εύλογα, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει τη συγκεκριμένη επέτειο στον κατάλογο συνεορτασμού επετείων της UNESCO για το 2023.


Από πλευράς Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το μεγάλο αφιέρωμα στην Κάλλας εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο με μια συναρπαστική παραγωγή της "Μήδειας" του Cherubini. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο έχουν προγραμματιστεί ένα οπερατικό γκαλά, μία αρχειακή έκθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ένα ντοκιμαντέρ, ένα βίντεο-ρεσιτάλ και ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης! Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης σημειώνει: "Με το αφιέρωμα της Λυρικής φιλοδοξούμε αφενός να φωτίσουμε τη σχέση της Κάλλας με τον οργανισμό μας και αφετέρου να κάνουμε γνωστό το μύθο της στις νεότερες γενιές, σαν ένα φωτεινό παράδειγμα ταλέντου, σκληρής εργασίας, αφοσίωσης, τελειομανίας και λάμψης".

Πρώτο σταθμό αλλά και κορύφωση του αφιερώματος της Λυρικής αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον γκαλά όπερας στο Ηρώδειο, ανήμερα της γέννησης της ντίβας (16/9). Η ελληνική σταδιοδρομία της έχει συνδεθεί με το Ωδείο Ηρώδου Αττικού σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ένα χρόνο προτού εγκαταλείψει την Αθήνα για τη Νέα Υόρκη, τον Ιούλιο του 1944, η Μαρία Καλογεροπούλου ερμηνεύει εκεί τη Σμαράγδα στην όπερα του Καλομοίρη "Ο πρωτομάστορας", σε μουσική διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη και σκηνοθεσία Καραντινού, ενώ λίγες μόλις μέρες αργότερα, τον Αύγουστο του 1944, θα ερμηνεύσει τη Λεονόρα στον "Φιντέλιο" του Μπετόβεν σε μουσική διεύθυνση Herner και σκηνοθεσία Βάλεκ. Δεκατρία χρόνια αργότερα, το 1957, έχοντας ήδη κατακτήσει όλον τον πλανήτη, η Μαρία Μενεγκίνι-Κάλλας θα επιστρέψει στην πατρίδα της και στο Ηρώδειο για ένα ιστορικό ρεσιτάλ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με άριες από τον "Τριστάνο και Ιζόλδη" του Richard Wagner, τη "Δύναμη του πεπρωμένου" και τον "Τροβατόρε" του Verdi, την "Λουτσία ντι Λαμερμούρ" του Donizetti‎ και τον "Άμλετ" του Τομά, σε μουσική διεύθυνση Βότο.


Αυτό ακριβώς το ρεπερτόριο θα περιλαμβάνει το γκαλά με τίτλο "Η Κάλλας στο Ηρώδειο". Τις οπερατικές άριες, που η ίδια ερμήνευσε στις ιστορικές εμφανίσεις της στο ρωμαϊκό ωδείο το 1944 και το 1957, θα αποδώσουν τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένες λυρικές πρωταγωνίστριες, δύο δραματικές υψίφωνοι, η Ιταλίδα Anna Pirozzi και η Βρετανίδα Catherine Foster, και δύο κολορατούρες σοπράνο, η Ελληνίδα Βασιλική Καραγιάννη και η Αρμένισσα Νίνα Μινασιάν. Την ορχήστρα της ΕΛΣ, που θα αποδώσει εμβόλιμα εισαγωγές από τις ερμηνευόμενες όπερες, θα διευθύνει ο καταξιωμένος Γάλλος αρχιμουσικός Philip Ogen.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ