Follow us

Οι καλύτερες ταινίες που προβάλλονται στη Γιορτή του Σινεμά

Δείτε τα must της ημέρας που υπόσχεται πολλαπλά sold outs για να σχεδιάσετε σωστά τον κινηματογραφικό μαραθώνιό σας.

MissBloom TEAM
ταινια «Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού»

Έφτασε η μέρα της φετινής Γιορτής του Σινεμά (26/10), η οποία φιλοδοξεί να επαναλάβει τον πάταγο της περσινής πρώτης διοργάνωσης. Θυμίζουμε πως για μία μέρα μόνο, όλοι οι κινηματογράφοι πανελλαδικά έχουν € 2 είσοδο σε όλες ανεξαιρέτως τις προβολές τους. Βρείτε εδώ όλες τις ταινίες που παίζονται κατά τη διάρκεια της Γιορτής, ενώ σημειώστε πως για αυτήν τη μέρα και μόνο, μειωμένη είσοδο θα έχουν οι προβολές των μικρού μήκους του 46ου Φεστιβάλ Δράμας που παίζουν στην Ταινιοθήκη, ενώ ειδική μέρα μόνο με ελληνικές ταινίες παρουσιάζει το σινεμά Αλεξάνδρα.

Οι καλύτερες ταινίες στη Γιορτή του Σινεμά:

Το Θεώρημα (Pier Paolo Pasolini, 1968)

Ένας επισκέπτης στο σπίτι ενός βιομηχάνου γίνεται αντικείμενο του πόθου για όλα τα μέλη της οικογένειας. Ένας απόλυτα μοντέρνος, στέρεος σε ύφος και πολλαπλά αλληγορικός Pasolini βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της αστικής ηθικής με μια φροϊδική παραβολή, η οποία "διαβάζεται" τόσο μαρξιστικά όσο και χριστιανικά, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως ένα πικρό υπαρξιακό θρίλερ. Η σαγηνευτική παρουσία του Terence Stamp και η ατμοσφαιρική, ανησυχητική μουσική του Ennio Morricone ενισχύουν το απειλητικό κλίμα του φιλμ, ένα από τα αδιαφιλονίκητα αριστουργήματα της παζολινικής φιλμογραφίας.

Ο Νονός ( Francis Ford Coppola, 1972)

Ο Vito Corleone είναι ο γηραιός και σεβάσμιος αρχηγός μιας μαφιόζικης οικογένειας στη μεταπολεμική Νέα Υόρκη. Οι καιροί έχουν όμως αλλάξει και όταν ένας βρόμικος πόλεμος μεταξύ των οικογενειών ξεσπά, ο μικρός γιος του Μάικλ αναγκάζεται να αναλάβει δυναμικά τα ηνία. Η ταινία που ανανέωσε δυναμικά το Χόλιγουντ είναι ένα πολυδιάστατο αριστούργημα, τόσο κλασικό όσο και μοντέρνο, κορυφαίο δείγμα της αφηγηματικής δύναμης του αμερικανικού σινεμά.

Πολίτης Κέιν (Orson Welles, 1941)

Ένας δημοσιογράφος ερευνά τη ζωή ενός μεγιστάνα του Τύπου, για να ανακαλύψει το νόημα της λέξης "ρόουζμπαντ" που εκστόμισε προτού ξεψυχήσει. Η σπουδαιότερη, για τους περισσότερους σκηνοθέτες και κριτικούς, ταινία όλων των εποχών είναι ένα πολυδιάστατο, διαχρονικό αριστούργημα, το οποίο άλλαξε άρδην την κινηματογραφική αφηγηματική λογική και άνοιξε το δρόμο για το μοντέρνο σινεμά.

Ανατομία Μιας Πτώσης (Justine Triet, 2023)

Μια Γερμανίδα συγγραφέας κατηγορείται για το θάνατο του Γάλλου συζύγου της. Στο δικαστήριο αποκαλύπτονται πολλές κρυφές πλευρές της σχέσης τους, περιπλέκοντας τις ενδείξεις για την ενοχή ή την αθωότητά της. Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για ένα καλοστημένο κι αγωνιώδες δικαστικό δράμα με μια καθηλωτική ερμηνεία από τη Sandra Hiller, το οποίο εντάσσει έντεχνα στην ακροαματική διαδικασία περίπλοκα, συναρπαστικά κοινωνικά ερωτήματα.

Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού (Martin Scorsese, 2023)

Στη δεκαετία του 1920, ο νεαρός Έρνεστ Μπέρκχαρτ επιστρέφει από τον Μεγάλο Πόλεμο στην Οκλαχόμα, μπαίνει υπό την προστασία του θείου του Γουίλιαμ Χέιλ και εμπλέκεται σε μια σειρά δολοφονιών Ινδιάνων. Ο ορισμός του μεγάλου σινεμά: χορταστικό θέαμα, πλούσια δραματουργία, στιβαρή σκηνοθεσία, συναρπαστικοί χαρακτήρες και μια διεισδυτική ματιά στην αιματοβαμμένη αμερικανική ιστορία.

Είμαι η Κούβα (Μιχαήλ Καλατόζοφ, 1964)

Τέσσερις ιστορίες από την εξαθλιωμένη Κούβα του δικτάτορα Μπατίστα λίγο πριν από την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο. Ένα προπαγανδιστικό εγχείρημα μετατρέπεται σε επικό κινηματογραφικό ποίημα, αντάξιο των ταινιών του John Ford και του Αϊζενστάιν. Απαράμιλλη σκηνοθετική σύνθεση, συγκίνηση και επαναστατικός οίστρος (με έναν ξεπερασμένο διδακτισμό φυσικά), σ’ ένα χαμένο για χρόνια κομψοτέχνημα του σύγχρονου σινεμά.

Το Μπλε Καφτάνι (Maryam Touzani, 2022)

Ο Χαλίμ και η Μίνα διατηρούν ένα παραδοσιακό κατάστημα με καφτάνια στο Σαλέ του Μαρόκου. Για να ικανοποιήσουν τους απαιτητικούς πελάτες, προσλαμβάνουν ως μαθητευόμενο έναν ταλαντούχο νεαρό, η παρουσία του οποίου αναστατώνει τον Χαλίμ. Γλυκόπικρο δράμα πολλαπλής απελευθέρωσης (συναισθηματικής, γυναικείας, σεξουαλικής) με δεξιοτεχνική σεναριακή ισορροπία, αφηγηματική ευαισθησία και πλήθος φεστιβαλικών διακρίσεων (Κάννες, Αθήνα, Σικάγο, Μαρακές, βραχεία λίστα διεθνούς Όσκαρ).

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ