Follow us

Hashimoto | Μήπως το έχεις και δεν ξέρεις;

Είναι αυτοάνοσο, δεν έχει συμπτώματα και αγαπάει τις γυναίκες.

MissBloom TEAM
χασιμοτο istock

Νιώθεις κουρασμένη και έχεις πολύ στρες, έχεις πάρει βάρος ενώ τρέφεσαι υγιεινά και παθαίνεις συχνά κράμπες; Ίσως να έχεις Hashimoto και να μην το ξέρεις.

Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία υποθυροειδισμού, μια αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς αδένα που προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες. Ο λόγος που η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο πλήττει κυρίως το γυναικείο φύλο, είναι το ιδιαίτερο μεταβολικό προφίλ και οι πολλαπλές ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ζωής σου: εμμηναρχή, εφηβεία, ωορρηξία, έμμηνος ρύση, κύηση, κλιμακτήριος, εμμηνόπαυση. Υπάρχει επίσης και κληρονομικός παράγοντας, επειδή η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο (Hashimoto) εμφανίζεται πιο συχνά σε οικογένειες που αρκετά μέλη πάσχουν από θυρεοειδοπάθεια ή αυτοάνοσες ασθένειες.

Το όνομά της οφείλεται στον ιατρό Hakaru Hashimoto, ο οποίος την περιέγραψε για πρώτη φορά το 1912. Μιλάμε για την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, η οποία διακρίνεται:

  • Στη Hashimoto θυρεοειδίτιδα
  • Την Ατροφική Θυρεοειδίτιδα
  • Τη Σιωπηλή Θυρεοειδίτιδα και
  • Τη θυρεοειδίτιδα της Λοχείας

Οι παθήσεις αυτές, αν και διαφέρουν στην κλινική τους εμφάνιση, έχουν κοινή αιτιοπαθογένεια.

Τι συμβαίνει;

Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό μας από μικρόβια και ιούς. Εάν παρουσιαστεί Hashimoto αντί αν τον προστατέψει επιτίθεται εναντίον του, δηλαδή παράγονται αντισώματα που επιτίθενται στον θυρεοειδή. Αυτός, στην προσπάθειά του να παράγει ορμόνες, μπαίνει σε υπολειτουργία, δηλαδή παρουσιάζει υποθυρεοειδισμό, και έτσι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σώματος σε ορμόνες.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ