Follow us

Eustress | 4 τρόποι που το στρες σου αλλάζει τη ζωή - προς το καλύτερο

Το κλειδί είναι να βλέπεις τις αγχωτικές καταστάσεις ως πρόκληση που μπορείς να αντιμετωπίσεις και όχι ως ένα αδιάβατο εμπόδιο.

MissBloom TEAM
eustress istock

Ναι, συμβαίνει: Το καλό στρες, γνωστό και ως eustress, είναι "η θετική απόκριση στο στρες που περιλαμβάνει βέλτιστα επίπεδα διέγερσης", σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA). Με άλλα λόγια, είναι το άγχος που μπορεί να προκύψει όταν κάνεις κάτι απαιτητικό αλλά ευχάριστο. Μερικά παραδείγματα δραστηριοτήτων ή γεγονότων που μπορεί να οδηγήσουν σε καλό άγχος είναι:

  • Η δημιουργία οικογένειας
  • Η προετοιμασία για μια νέα θέση εργασίας
  • Η συμμετοχή σε αθλητικό γεγονός

Αν και το καλό άγχος προκύπτει λόγω της προσμονής για κάτι συναρπαστικό, δεν είναι το μόνο είδος άγχους με καλύτερα αποτελέσματα. Το αντίθετό του, η αγωνία - την οποία σκεφτόμαστε όταν έρχεται στο μυαλό μας το άγχος, σύμφωνα με την APA - μπορεί επίσης να ωφελήσει το μυαλό και το σώμα μας.

Πώς το στρες σε ωφελεί

Οι βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις στο στρες, γενικά, μπορούν πραγματικά να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μια αγχωτική εμπειρία, σύμφωνα με το MedlinePlus. Έτσι, το άγχος μπορεί να είναι επωφελές με διάφορους τρόπους. Δες ποιους:

1. Ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη

Οι χαμηλού επιπέδου στρεσογόνοι παράγοντες διεγείρουν την παραγωγή χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροτροφίνες και ενισχύουν τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλο. Αυτός μπορεί να είναι ο πρωταρχικός μηχανισμός με τον οποίο η άσκηση (ένας σωματικός στρεσογόνος παράγοντας) βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και της συγκέντρωσης.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ