Follow us

Πού πάνε τα χρήματα που πληρώνουμε σε φόρους

Τα έξοδα του προϋπολογισμού 2024 ανά τομέα.

MissBloom TEAM
χρηματα iStock

Αν αναρωτιέστε πού ξοδεύει 108 ολόκληρα δισ. ευρώ το κράτος σε ετήσια βάση, η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή δίνει την απάντηση:

Χρειαζόμαστε 24,21 δισ. ευρώ για τις συντάξεις γήρατος και άλλα 5,4 δισ. ευρώ για τις συντάξεις χηρείας. Για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία απαιτούνται 10,5 δισ. ευρώ ενώ τα σχολεία όλων των βαθμίδων απορροφούν περίπου 7,2 δισ. ευρώ.

Η αμυντική θωράκιση της χώρας απαιτεί 4,3 δισ. ευρώ ενώ η διαχείριση του δημοσίου χρέους μας κοστίζει περί τα 7,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εξαιτίας -κυρίως- των τόκων. Το υψηλό ενεργειακό κόστος δεν αφήνει ανεπηρέαστο το δημόσιο το οποίο διαθέτει 3,65 δισ. ευρώ για ρεύμα και θέρμανση. Υπάρχει και το κονδύλι των μεταφορών που απορροφά άλλα 2,6 δισ. ευρώ.

Ο λογαριασμός δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει και τα κονδύλια της κοινωνικής προστασίας. Μπορεί σε αυτό το πεδίο τη μερίδα του λέοντος να απορροφούν οι συντάξεις, όμως υπάρχουν και άλλα επιδόματα που πρέπει να πληρωθούν, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας που απαιτεί 2,57 δισ. ευρώ τον χρόνο, ή τα μέτρα στήριξης της οικογένειας για τα οποία προορίζονται περί τα 2,1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο esquire.com.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ