Follow us

Εστιατόρια | Οι πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις του 2023

Γευστικά κόνσεπτ και απολαυστικά μέρη της Αθήνας που έκαναν λίγο νοστιμότερη τη ζωή μας, το έτος που μας χαιρετά.

εστιατοριο

Νέα εστιατόρια στην Αθήνα, περισσότερα ίσως από ποτέ, είχε (και) το 2023, που σιγά σιγά ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει. Ξεχωρίζουμε τις πιο ηχηρές αφίξεις του έτους, εκείνες που συζητήθηκαν η κάθε μία για τους δικούς της λόγους και σίγουρα είχαν κάτι να πουν και, πολύ περισσότερο, να φέρουν στο τραπέζι. Μέρη σαν τα παρακάτω.

'Άκρα'

Ο Γιάννης Λουκάκης και ο Σπύρος Πεδιαδιτάκης έφεραν ένα νέο αλλά τόσο δικό τους ιδιοσυγκρασιακό κόνσεπτ στα πέριξ της πλατείας Προσκόπων. Μαγειρική με προχωρημένες τεχνικές αλλά και αυθορμητισμό, εναλλαγές γλυκού-αλμυρού και λοιπά μπιστρονομικά δαιμόνια στην πόλη, σε μια ευχάριστη, φωτεινή ατμόσφαιρα.

'Wine is Fine'

Οι Γάλλοι Rafael Wallon-Brownstone και Τhomas Brengou, μαζί με τον Σταύρο Χρυσαφίδη, σεφ από τους Nomade et Sauvage, έφτιαξαν ένα μαγαζί στη νοοτροπία μιας cave à manger απ’ αυτές που χαλάνε κόσμο στο Παρίσι. Fun και φρεσκάδα γαλλικής κοπής δίπλα στα πόμολα και τις κιγκαλερίες της οδού Βύσσης, με φαγητό που φέρει τη σφραγίδα αυθεντικού παριζιάνικου νεο-μπιστρό.

'Ex Machina'

Το εστιατόριο του Άνταμ Κοντοβά, στο Παγκράτι, έγινε σουξέ πολύ προτού ανοίξει. Βλέπεις, το μαγειρικό background του ταλαντούχου σεφ-πατρόν (πια) και το γενικότερο coolness του, συνδυαστικά με το ρεύμα της high-end μπιστρονομίας που ολοένα και περισσότερο παγιώνεται στην πόλη, προσέθεσαν πόντους ανυπομονησίας. Και οι προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν, πανηγυρικά και γευστικά, με πιάτα όπως η ορφανή μακαρονάδα με σάλτσα κακαβιάς να έχουν ήδη γίνει viral.

'Makris Athens'

Κάτω από την Ακρόπολη και απέναντι από την Αρχαία Αγορά, το Makris Athens στήνει ένα πολυδιάστατο μωσαϊκό γεύσεων, που πατά στιβαρά στο τρίπτυχο "εντοπιότητα - βιωσιμότητα - haute Cuisine". Tο ελληνικό fine dining τού σήμερα και όλα τα παρακλάδια του εντάσσονται στη γενικότερη κοσμοθεωρία του εστιατορίου και στο δημιουργικό ραντάρ του εξαιρετικού σεφ Πέτρου Δήμα.

'PracSitelle'

To all day bar restaurant, στη γωνία της Πραξιτέλους ακριβώς πριν την πλατεία Καρύτση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των πολύ δραστήριων Ηλία Ανθίδη και Σπύρου Κερκύρα, που επέλεξαν τον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου "Belle Epoque Suites" για αυτό το κομψό σποτ, με τα ανοιχτόκαρδα χρώματα, τον 'κήπο' σε τοίχους και κολόνες, το πολύ ταιριαστό μουσικό χαλί και την κουζίνα που μιλά άπταιστα ιταλικά. Για την τελευταία και κυρίως για όσα βγαίνουν από αυτήν, φροντίζει ο σεφ Βασίλης Παύλος (που γνωρίζουμε από το "42"), με το μενού να κάνει focus στην πίτσα (και την pinsa) και την pasta, δίχως όμως να περιορίζεται εκεί.

'NiDo'

Το ζεστό και αλέγκρο gastrobar είναι ένα project που τριγυρνούσε για πολύ καιρό στο μυαλό του Νίκου Θωμά. Mαζί με την Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου, τον Τριαντάφυλλο Λούζη, τον Γιώργο Γασπαρινάτο και με τη βοήθεια της υπόλοιπης ομάδας του −επίσης αξιόλογου− Simul βάζουν το barfood σε γαστρονομική τροχιά, συνοδεία εκλεκτών κρασιών και cocktails.

'Gloria Gati'

Η μικρή αδερφή της δημοφιλούς Ιταλο-Γλυφαδιώτισσας 'Vittoria Gati' άνοιξε τις πόρτες της πολύ πρόσφατα στην πλατεία Καρύτση και στο χώρο που κάποτε φιλοξενούσε το 'Shakespeare'. Υπηρετεί το κόνσεπτ της ιταλικής brasserie σε έναν urban chic πανέμορφο χώρο, που έχει επιμεληθεί η Zisis Papamichos Architects & Partners. Η κουζίνα πατά σε στιβαρές ιταλικές βάσεις με ενδιαφέροντα twists -συναντάς όλα τα κλασικά φαβορί της- ενώ η λίστα κρασιών μοιράζεται σε ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα. Πολύ καλά cocktails από τον Μιχάλη Αυγεράκη στο μπαρ και εξαιρετικό σέρβις.

'Gallina'

Το wine bistro του φιλότεχνου γκουρμέ Φίλιππου Τσαγκρίδη στο Κουκάκι ξεχωρίζει καταρχάς για τον χώρο του, με ένα combo μπορντό μαρμάρινων τραπεζιών, ξύλου, designάτων επίπλων και υπέροχου χειροποίητου μωσαϊκού. Έπειτα υπάρχει η κουζίνα του, υπό την επιμέλεια του βραβευμένου Παύλου Κυριάκη, με ένα μιξ πρώτης ύλης και τεχνικής, στο τριεθνές Ελλάδα - Γαλλία - Σκανδιναβία.

'Tanpopo'

Ο Σωτήρης Κοντιζάς επεκτείνει εδώ και μερικούς μήνες το Nolan-verse (μετά τα "Nolan", "Sweet Nolan" και "Proveleggioς"), με ένα feelgood σποτ στην Αριστείδου, που τοποθετεί το ράμεν στο επίκεντρο της γαστρονομικής προσοχής.

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ